Pyhäjärven Sanomilla tehdään näyttöpäätetyötä tasaisessa ja häikäisemättömässä LED valaistuksessa


Pyhäjärven Sanomat on vuodesta 1955 Pyhäjärvellä toimiva paikallislehti, jonka tiloissa toteutettiin valaistusmuutos. Tiloissa toimiva nelihenkinen toimitus sekä avustajat pääsevät nyt tekemään näyttöpäätetyötä uusien LED-valaisimien tasaisen valon alla.

"Kaikki lähti siitä, Pyhäjärven Sanomien neuvotteluhuoneessa ilmeni ihmeellistä hajua. Aloimme sitten tarkistamaan asiaa tarkemmin ja miettimään, että tehdäänkö asialle jotain", kertoo urakoinnin toteuttanut Johannes Pakanen.

Vanhoista valaisimista lähtevä haju laittoi hälytyskellot soimaan

Paikallislehden tilojen vanha valaistus oli toteutettu erilaisilla loisteputki- ja hehkulamppuvalaisimilla, joiden valonväri oli lähes jokaisessa erilainen. Osassa valaisimien heijastinpinnoista oli ehjiä ja osasta otettu pois, jotta valo tuli paremmin alas.

"Vanhat valaisimet olivat hapertuneet ja niitä jouduttiin pyytämään vaihtelemaan. Lisäksi nämä haittasivat työntekoa, varsinkin kun tehdään pitkää työtä, koska ne välkkyivät ja vilkkuivat", kertoo Pyhäjärven Sanomien päätoimittaja Mirka Kauranen.

"Välillä piti itse sammutella vanhoja valaisimia, koska ne olivat niin räikeitä ja niistä lähti kova valo", jatkaa Kauranen.

Tilojen neuvotteluhuoneessa huomattiin valaisimille epätyypillistä käytöstä, kun vanhat loisteputket alkoivat tuottamaan hajua. Valaisimet olivat tulleet tiensä päähän ja Pyhäjärven Sanomilla alettiin miettimään ratkaisua paloturvallisuusriskiin.

"Loisteputkien sisällä on kuristimet, jotka lämpenevät. Lisäksi siellä on häiriönpoistaja, aiheuttaen oikosulun lampussa, jolloin syntyy lämpöä ja hajua. Suosittelen muitakin tarkistamaan omat lamppunsa, jos hajua syntyy ainakun valot laitetaan päälle", toteaa Pakanen.

"Aloimme pohtimaan, että nyt on pakko uusia kaikki valaisimet ennen kuin mitään sattuu. Näissä tiloissa on kuitenkin kaikki arkistot, työvälineet ja laitteemme, ja jos sattuisi vahinko niin menisimme ihan nollatilanteeseen", päätoimittaja toteaa.

Tasainen ja kirkas valaistus LED-paneeleilla

Näyttöpäätetyössä tasainen ja häikäisemätön valaistus

Näyttöpäätetyöhön Pyhäjärven Sanomilla haluttiin minimoida kaikenlaiset häikäisyt ja saada tasainen valaistus. LED-valaisimiksi tiloihin valikoituivat Eden 30x120 sekä Aada 60x60 -paneelit. Arkistotilaan tuli Lumina-plafondia ja WC-tilaan Penelope 17W -peilivalaisinta.

Winledin-valopaneelit ovat suosittu vaihtoehto työtiloissa ympäri Suomen. LED-paneeleiden etuja ovat muun muassa häikäisemättömyys, tyylikäs ulkonäkö sekä laadukas ja tasainen valo.

"Neuvotteluhuoneeseen asennettiin ensimmäisenä Eden 30x120 LED-paneelit pinta-asennuskehyksellä, jolloin huomattiin että valo oli hyvää, ei häikäissyt ja itse valaisin näyttää hyvältä. Seuraavaksi vuorossa olivat muut tilat, jotka oli tarkoitus tehdä myös samalla paneelilla, mutta Winledille oli tullut mallistoon Aada 60x60 -paneeli, jota päädyttiin laittamaan sitten työhuoneisiin. Näin saatiin myös lisää säästöä asiakkaalle", selittää Pakanen.

Paneeleita on saatavilla useita eri kokoja, joista löytyy vaihtoehtonsa muun muassa moduulikattorakenteisiin upottamiseen. Mikäli upotus ei ole mahdollista, voidaan paneeleja asentaa muun muassa pinta-asennuskehyksen, jousten tai vaijerikiinnityksen avulla.

"Asennus oli helppoa ja mukavaa sekä Aadalle että Edenille pinta-asennuskehyksillä. Katossa oli äänieristyslevy, jonka vuoksi herkästi toinen reuna kantaa tai nousee asennattaessa, mutta laadukkailla tarvikkeilla saatiin linjat helposti suoriksi", Pakanen kertoo asentamisesta.

Aada-valaisimet sisältävät flicker-free -ominaisuuden, joka tarkoittaa sitä, ettei valaisimesta lähde aivojen aistimaa haitallista välkyntää. Tämän vuoksi tuote soveltuu tiloihin missä videokuvataan tai on migreenistä kärsiviä ihmisiä.

Paneeli on moderni katossa.

Käyttömukavuus ykkösjuttu valaistusryhmiä suunniteltaessa

Uudella valaistuksella on suuri merkitys työntekijöiden viihtyvyydessä ja virkeydessä. Vuosittaisesta sähkönsäästöstäkin jää mukavasti rahaa lompakkoon: 541€ vuodessa.

"Tärkeää meidän näyttöpäätetyössä, että valaistus on pehmeää ja ei aiheuttaisi rasitusta silmille. Nyt valoa tulee mukavan tasaisesti ja heijastuksia ei synny", kertoo Kauranen.

Isommassa tilassa valaistusryhmiä jaettiin eri tarpeisiin, jolloin saadaan esimerkiksi tarpeettomat valaisimet pois päältä, jos töissä on vain yksi työntekjä sillä hetkellä. Nyt tiloissa jaksaa paremmin ja valaistusta voidaan muunnella halutulla tavalla tilanteen mukaan.

"Työhuoneessani valaistusta voidaan säätää tarpeen mukaan, niin että vain osa valoista päällä tai sitten kaikki valot päällä", päätoimittaja toteaa.

Pyhäjärven Sanomien uusi valaistus

"Aluksi uutta valaistusta ihasteltiin, että onpa vain hienot ja modernit valaisimet. Äkkiä tähän tasaiseen valoon tottui ja olemme olleet kyllä tyytyväisiä", Pyhäjärven Sanomien Mirka Kauranen iloitsee.

"Olen ollut tyytyväinen yhteistyöhön Winledin kanssa. Loppuasiakas on tyytyväinen ja iso kiitos myös valaistussuunnitteluun, joka auttoi hahmottamaan valaistusteknisiä tuloksia ja laskelmia sekä tiesi mitä teki", Pakanen kertoo.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 31.08.2018

Lue myös