Porin Asuntomessut 2018: Ulkovalaistukset


Asuntomessut Porissa 2018 on nyt taputeltu, mutta meidän jutut ei siihen lopu! Kuten on jo todettu, toteutimme kokonaisvaltaiset valaistussuunnittelut ja -ratkaisut kolmeen kohteeseen tänä vuonna. Jo julkaistuissa artikkeleissa käytiin läpi miten valaistus syntyi ja miltä se kotien sisätiloissa näytti.

Mutta hei, emme ole unohtaneet ulkovalaistusta, joten tässä enemmän niistä!

Hydra on jokavuosi Asuntomessuilla nähtävä julkisivuvalaisin

PORIN ASUNTOMESSUT 2018: Casakiven ulkovalaistus

Ulkovalaistusta suunniteltaessa tulee ensiksi selvittää, mitä valaistuksella halutaan ja mitä sillä pitää saavuttaa. Kaikkien tilojen valaistussuunnittelussa on kolme tärkeää huomioon otettavaa asiaa: valonmäärä ja sen tasaisuus sekä värintoisto.

Erittäin suosittu valaistusratkaisu kotien seinillä on ollut meidän Hydra 12W -valaisin. Valaisin on saatavilla sekä valkoisena kuin mustanakin, jolloin väri voidaan valita seinien värin mukaan tuomaan kontrastia julkisivuun. Valaisimien sijoittelu on suunniteltu talon ympärille tasaisesti, jolloin ne valaisevat kulkureitit ja pihan ympäristön tehokkaasti ja turvallisesti - unohtamatta tietenkään sitä, että oikein toteutetulla valaistuksella voidaan esimerkiksi kohentaa halutun kohteen julkisivua.

Kaunis takapihan valaistus Casakiven takapihalla

Takapihalla terassin korkeaa seinällä on myös Hydra 12W -valaisimia. Paljun viereiselle seinälle on asennettu Verde 9W -seinävalaisimia, jotka ovat sisä- ja ulkokäyttöön soveltuva ovaalin muotoinen seinävalaisin. Valaisin antaa tyylikkään epäsuoran valoefektin kahteen suuntaan, samalailla kuin Hydratkin.

Spike 4W sopii korostamaan esim. kasveja

Kohdevalaisimilla luodaan pihapiiriin tunnelmaa. Casakiven ulkovalaistuksessa on käytetty Spike 4W, jolla voidaan korostaa vaikka puita, kiviä tai kasveja. Kohdevalaistuksessa voidaan käyttää pieniä ja huomaamattomia valaisimia, jolloin pihaan saadaan pimeällä kaunis korostus halutulle kohteelle.

Hydra 12W on himmennettävä seinävalaisin

PORIN ASUNTOMESSUT 2018: Jokilammin ulkovalaistus

Jokilammin ulkovalaistusta suunniteltaessa piti huomioida korkeat seinät ja lisäksi kulkureittien valaiseminen talon ympäri. Tässäkin kohteessa käytettiin jo pikkuhiljaa klassikoksi muodostuvalla Hydra 12W -seinävalaisinta, koska valaisin antaa tehokkaan valaistuksen. Valaisimen valokeila on itse säädettävissä valaisimen sisällä olevia heijastuspintoja kääntämällä. Käyttäjällä on mahdollisuus säätää valokeila joko yhteen tai kahteen suuntaan.

Lilja 12W on sisä- että ulkotiloissa käytetty alasvalo

Talosta löytyy terassitilaa yli 120m2 verran, ja asiakkaille oli tärkeää, että tiloja voidaan käyttää ympäri vuoden. Ala- ja yläkerrassa on molemmissa lasitetut terassit ja näihin hyvä yleisvalaistus suunniteltiin Lilja 12W -valaisimilla. Lilja-sarjan valaisimet ovat olleet suosittu valaistusratkaisu muun muassa useissa asuntomessukohteissa, ravintoloissa sekä julkisrakennuksissa. Laaja-alaisen valokeilansa ansiosta valaisimet takaavat tasaisen valaistuksen ympäristöönsä.

Suosittu LED-seinävalaisin - Hydra 12W

PORIN ASUNTOMESSUT 2018: Kodin Terra -talon ulkovalaistus

Myös Kodin Terra -talossa on käytety Hydra 12W -valaisinta. Suunnattava valokeila sekä mahdollisuus pinta- ja läpijohdotukseen, yhdessä modernin, neliskanttisen muotoilun kanssa tekevät niistä upean lisän koristamaan niin ulko- kuin sisäseiniäkin. Myös autotallissa on käytetty Hydraa.

Valonauhaa on käytetty terassin katon rakenteisiin

Terassilla riittää tunnelmallista ja modernisti luotua valoa, koska valaiseminen on suunniteltu katteen rakenteisiin kiinnitettävällä tasoprofiililla. Valonauhojen käytössä oikeastaan vain mielikuvitus on rajana!

Valonauha soveltuu kauniisti ulkovalaistukseen, esim. portaissa.

Etuovelle sekä terassille johtaviin portaisiin käytettiin miniprofiiliin asennettua valonauhaa. Terassin ympäri kiertää myös valonauha, joka valaisee kulkuväyliä terassin ympärillä.

Lacuna Plaza on kaunis pollarivalaisin pihateille

Etupihan istutusaltaista kohoaa kasvillisuuden lisäksi muutamia Lacuna Plaza-pollarivalaisimia. Pollarivalaisimet ovat hyvä valinta pihan kulkuväylien valaisuun, sillä ne parantavat turvallisuutta sekä tekevät asunnon sisäänkäynnistä kutsuvan näköisen.

Valaisimessa on sisäinen virtalähde ja valaisin asennetaan maahan pinta-asennuksena. Tyylikäs Lacuna -pollarivalaisinsarja tarjoaa kauniin valaistuksen esimerkiksi puutarhoihin tai terassille.

Mieti ulkotilojen valaistussuunnitelman laatimista ammattilaisella

Jos suunnittelet pihavalaistusta hämärän tai pimeän vuodenaikana, näet parhaiten todellisen valaistuksen tarpeen. Eri valaisimien on hyvä olla muodoltaan samantyylisiä. Valaistus on hyvä suunnitella ajoissa, jolloin se voidaan helpommin toteuttaa ilman että tarvitsee koko piha kaivaa uudestaan auki.

Pihan ulkovalaistusta suunniteltaessa, kohteen koolla on merkitystä. Pieneen pihaan ei välttämättä oli järkevää käyttää montaa erilaista valonlähdettä luomaan sekavaa ja levotonta yleisilmettä.

Kun halutaan turvallinen, laadukas ja näyttävä ulkovalaistus, on hyvä miettiä apua valaistussuunnittelijalta. Valaistussuunnittelijan ammattitaidolla taataan se, etteivät valaisimet häikäise, valaisevat halutut paikat ja valaisinvalinnat ovat toimivat.

Lue lisää ulkovalaistuksen luomisesta ledeillä -artikkelistamme!

Winled-valaistukset Porin Asuntomessuille 2018

Muista myös lukea artikkelit muista kohteistamme Porin Asuntomessuilta, joihin on toteutettu valaistusratkaisut Winledin LED-valoilla:

Kohde nro 20: Casakivi

Kohde nro 21: Jokilammi

Kohde nro 22A: Wienerberger JokiDuo

Kohde nro 25: Kodin Terra-talo

Kohde nro 28: Villa Poiju

Muiden vuosien messukohteidemme valaistuksiin pääsette tutustumaan Asuntomessut-sivullamme.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 10.08.2018

Lue myös