Tämän vuoden Porin Asuntomessuilla 2018 me Winledillä olemme toteuttaneet kolmen kohteen valaistussuunnittelun ja kokonaisvalaistusratkaisut. Lisäksi meidän valaisimia pääsee ihastelemaan kolmessa muussa kohteessa.

Porin Asuntomessukohde nro 20: Casakivi on valoisa ja moderni Lammi-Kivitalojen yksikerroksinen kivitalo, joka on suunniteltu kaksilapsiselle perheelle. Talon huoneistoala on 200m2 ja sen huoneiden lukumäärä on 4h + k.

Talon suunnittelussa on haettu kerrostaloasumisen helppoutta sekä omakotitalon vapautta. Se on koti, josta on helppo lähteä ja tulla. Talon kruunaa avara ja valoisa olohuone suurine ikkunoineen, tilan kohoaa lähes 5 metrin korkeuteen.

Kohteen rakennusvaiheita voitte seurata Instagramista @casakivi

Porin Asuntomessukohteen ulkovalaistus

Valaistussuunnitelma täydentää kokonaisuuden

Valaistussuunnitelman Casakivi -kohteeseen toteutti valaistussuunnittelijamme Erkka Hurske

Parhaaseen lopputulokseen valaistuksen suhteen päästään, kun asukkailla on näkemyksiä ja ideoita valaistuksesta, joita valaistussuunnittelija pääsee ammattitaidollaan hyödyntämään. Tässä kohteessa valaistussuunnitelma toteutettiinkin sujuvassa yhteistyössä asukkaiden ja valaistussuunnitelijan välillä.

Koko talon valaistus toteutettiin led valaisimin ja valaistuksen ohjaus toteutettiin kotiautomaation avulla. Kotiautomaationa kohteessa on ABB-free@home, jonka avulla Winledin valaisimien ohjaus on erittäin helppoa. Valaistuksessa käytettiin paljon epäsuoraa valoa ja valonauhoja, jotka antavat viimeisen silauksen talon modernille tyylisuunnalle. Yleisvalaistuksessa on käytetty neliskanttisia valaisimia, jotka sopivat talon selkeään muotokieleen.

Valaisimien värilämpötilaksi valittiin 4000K, joka sopii erinomaisesti skandinaavisen sisustuksen värimaailmaan.

Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneen yleisvalaistus suunniteltiin 9,6W/m tehoisella valonauhalla, joka on asennettu miniprofiilin sisässä kattoon ja sängynpäätyyn seinälle. Tämä luo korkeaan tilaan sekä luksuksen tuntua että tasaisen ja mukavan valon koko makuuhuoneeseen. Lisäksi makuuhuoneeseen on asennettu kaksi Hydra 2W-seinävalaisinta valaisemaan korkeaa seinää. Seinävalaisimien avulla tilaan saadaan erilaisia valaistustilanteita.

Casakivi makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneen yhteyteen on myös rakennettu pesuhuone ja vaatehuone. Molemmissa tiloissa yleisvalaistus suunniteltiin Kanna 12W -valaisimella. Kanna -valaisimien hyvä valoteho ja laaja valokeila takaavat hyvän yleisvalaistuksen. Suunnitelmissa huomioitiin myös pesuhuoneen erityistarpeita. Pesuhuoneeseen on suunniteltu valonauhaa peilin taakse tuomaan valoa peilin ympäristöön. Valonauhaa suunniteltiin myös allaskaapin alareunaan. Tämä toimii hyvänä yövalona pesuhuoneessa, sillä se ei ole liian kirkas häikästääkseen, mutta antaa silti tarvittavan kulkuvalon.

Vaatehuoneen ja pesuhuoneen valaistus

Lasten makuuhuoneiden valaistus

Lasten makuuhuoneiden yleisvalaistus suunniteltiin neljällä Kanna 12W -valaisimella. Nämä antavat huoneisiin tasaisen ja hyvän valaistuksen. Hyvä valaistus onkin tärkeää lasten huoneita suunnitellessa, koska sillä on positiivisia vaikutuksia oppimisen kannalta ja kotitehtävienkin teko sujuu mukavammin, kun työpöydillä on riittävä valaistus. Makuuhuoneisiin suunniteltiin lisäksi RGB valonauhaa Linna -valolistoihin tuomaan tunnelmaa ja väriä. Näiden valonauhojen ohjaaminen onnistuu helposti kaukosäätimen avulla.

RGB valonauhat makuuhuoneessa

Olohuoneen ja keittiön valaistus

Olohuoneen ja keittiön suuri yhtenäinen tila on ehdottomasti yksi talon helmistä. Avaraan tilaan haluttiin tasainen valaistus ja haasteita tämän tilan valaistuksen suunnittelussa tuotti huonekorkeuden lisäksi vino katto. Lopulta tilan katon pintaan päädyttiin asentamaan akustiikkalevyt. Akustiikkalevyjen kanssa huomattiin mahdollisuus valaistuksen toteuttamiselle valonauhojen avulla. Miniprofiiliin asennetut 12W/m valonauhat suunniteltiin asennettavaksi akustiikkalevyjen saumoihin. Näin saadaan tehtyä koko tilan poikki menevät yhtenäiset valojuovat, joista pisimmät ovat jopa 15 metrin mittaisia.

Korkea olohuone suurine ikkunoineen onkin talon näyttävimpiä tiloja myös valaistuksen osalta. Katon valaistuksen lisäksi seinille on suunniteltu Hydra 2W -seinävalaisinta, joiden avulla tilaan saadaan erilaisia valaistustilanteita.

Casakivi olohuoneen valaistus

Keittiössä valonauhaa suunniteltiin myös kaapistoihin. Kaapistojen sokkeleissa ja kaappien päällä on suunniteltu 4,8W/m valonauhaa, jotka toimivat koristeellisuuden lisäksi mukavana iltavalaistuksena. Yläkaappien alareunaan suunniteltiin 12,0W/m valonauhaa, tämä tuo keittiön työtasoille tasaisen ja tehokkaan työvalaistuksen.

Casakivi keittiön valaistus

Makuuhuoneisiin johtavan käytävän valaistus on niin ikään suunniteltu valonauhojen avulla. Kulmiin on laitettu Kulma -valolistaa, jonka molemmille puolille tulee 9,6W/m valonauhaa.

Kulmalistat eteisessä

Pesutilojen valaistus

Casakiven pesutiloista löytyy pukuhuone, WC, pesuhuone ja höyrysauna. Valaistuksen suhteen nämä tilat on suunniteltu talon yleisen linjan mukaisesti epäsuoralla valolla ja neliskanttisilla valaisimilla. Pesutiloissa on käytetty runsaasti lasia, joiden avulla huoneet muodostavat yhteinäisen kokonaisuuden.

Pukuhuoneen yleisvalaistus on suunniteltu Eden 30x30 -valopaneeleilla. Eden -valaisimilla saadaan Kanna -valaisimen tavoin tasainen valaistus koko tilaan. Pukuhuoneen pitkälle seinälle on suunniteltu 9,6W/m valonauhaa miniprofiilissa, joka tuo tilaan epäsuoraa valoa. WC -tilaan on yleisvalaistus suunniteltu Helmi lasikuutio 8W -valaisimella, lisäksi tässäkin tilassa on seinällä epäsuoraa valaistusta 9,6W/m valonauhalla suunniteltuna.

Casakivi wc ja pukuhuoneen valaistus

Pesuhuoneen yleisvalaistus on WC:n tapaan suunniteltu Helmi lasikuutio 8W -valaisimella. Helmi -sarjan valaisimet ovatkin omiaan tälläiseen tilaan, jossa on paljon lasipintaa. Pesuhuoneen ja höyrysaunan väliselle seinämälle on suunniteltu IP-luokitellulla 9,6W/m valonauhalla epäsuora tunnelmavalaistus, jonka valossa saunassa on mukava rauhoittua. Höyrysaunan valaistus on suunniteltu IP-luokitellulla 4,8W/m valonauhalla sijoittamalla se istuimen alle vesitiiviiseen miniprofiiliin. Tämä tuo höyrysaunaan riittävän ja tunnelmallisen valaistuksen.

Casakivi psh ja höyrysaunan valaistus

Ulkovalaistus

Ulkovalaistuksen suunnittelu tehtiin neliskanttisella Hydra 12W -seinävalaisimella. Valaisin on saatavilla niin valkoisena kuin mustanakin, joten väri voidaan valita seinien värin mukaan. Valkoisia Hydra 12W -valaisimia on suunniteltu ympäri taloa, ainostaan talon päädyn tummalle seinälle on suunniteltu mustia valaisimia. Valaisimien sijoittelu on suunniteltu talon ympärille tasaisesti, joten ne valaisevat kulkureitit ja pihan ympäristön tehokkaasti.

Casakivi julksivu valaistus

Seinävalot on suunniteltu talon ympäri. Kulkureittien valaisun lisäksi ne korostavat talon seiniä. Hydra -seinävalaisimessa on myös mahdollisuus säätää valokeilan leveyttä, jolloin valo saadaan tarvittaessa suunnattua vain yhteenkin suuntaan.

Casakivi ulkovalot

Terassin korkeaa seinää korostamaan on suunniteltu kaksi Hydra 12W -valaisinta. Näiden lisäksi terassille asennetulle altaalle saadaan valoa sen viereiselle seinälle suunniteltuilla Verde 9W -valaisimilla.

Casakivi terassin valaistus

Etupihalle tulevien puiden kohdevalaistus on suunniteltu Spike 4W -valaisimilla. Spike -valaisin on suunnattavissa, joten sillä on helppo kohdistaa valoa haluttuihin kohtiin.

Casakivi puiden kohdevalaistus

Valmis LED-valaistus Casakivessä

Tämän näköinen on Casakiven valmis valaistus!

LED-nauhalla voidaan luoda upeita valaistuksia. LED-nauhalla voidaan luoda upeita valaistuksia koteihin ja toimistoihin.

Keittiön valaistus Olohuone ja keittiö on yhdessä tilassa, jossa valonauha menee päästä päähän valaistaen koko huoneen.

Seinien kulmissa löytyy valolistaa Käytävän valaistus on myös suunniteltu valonauhojen avulla. Kulmissa on Kulma -valolistaa.

Makuuhuoneessa on myös valonauhaa. Makuuhuoneen valaistus on toteutettu myös tehokkaalla valonauhalla, joka luo kauniin valon huoneeseen.

Pesuhuoneessa tehokasta Edeniä Pesuhuoneessa on käytetty Eden 30x30-valopaneelia ja pitkällä seinällä on epäsuoraa valoa.

Ja hei, muista myös katsoa meidän muut blogiartikkelimme Porin Asuntomessuilta, joissa olemme toteuttaneet kokonaisvaltaiset valaistusratkaisut:

Kohde nro 21: Jokilammi

Kohde nro 22A: Wienerberger JokiDuo

Kohde nro 25: Kodin Terra-talo

Kohde nro 28: Villa Poiju

Muiden vuosien messukohteidemme valaistuksiin pääsette tutustumaan Asuntomessut-sivullamme.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 05.12.2019

Lue myös