Parkkihallin ja pysäköintialueiden valaistus


Parkkihallit ja pysäköintialueet vaikuttavat monelle turvattomilta huonon valaistuksen takia. Huono valaistus saa ajoväylät näyttämään kapeammilta ja parkkiruudut ahtailta. Valaistuksen päivittäminen nykyaikaiseksi saa tilat näyttämään paremmalta, joka houkuttelee lisää asiakkaita. Samalla pystytään myös saamaan merkittäviä säästöjä sähkönkulutuksesta ja huoltokustannuksista.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten pysäköintialueet saadaan valaistua hyvin ja millaisia valaisimia niissä kannattaa käyttää.

Valaistussuunnitelma parkkihalliin

Miten saadaan hyvä valaistus parkkihalleihin ja pysäköintialueille?

SFS-EN 12193- standardissa on määritelty vähimmäisvaatimukset valaistuksesta niin sisällä kuin ulkona oleville pysäköintialueille. Hyvä valaistus saadaan, kun huomioidaan näiden vaatimuksien lisäksi se, että pystypintojen valaistusvoimakkuus on hyvä. Tällöin kasvojen tunnistaminen helpottuu, joka puolestaan lisää turvallisuuden tunnetta.

Valaisimien olisi hyvä olla laajakeilainen, jolloin valo saadaan alueelle tasaisesti. Valaistuksen kannalta onkin erittäin tärkeää, että tummat varjot saataisiin poistettua. Tämä lisää suoraan viihtyvyyttä ja turvallisuutta. Valaisinta valittaessa tulee huomioida sen valonjako ja sijoittelu, ettei valo aiheuttaisi häikäisyä tai turhaa valosaastetta. Hyvänä esimerkkinä huonosta valaistuksesta ovat pallomaiset valaisimet, joiden valosta puolet karkaa taivaalle.

Jotta voidaan olla varmoja valon riittävyydestä jokaisessa paikassa, tulisi kohteesta tehdä valaistussuunnitelma. Valaistuslaskelmista saadaan erittäin tarkat käyttämällä siihen tarkoitettuja ohjelmia kuten DIALux. Voitte lukea lisää aiheesta tutustumalla valaistussuunnittelu-palveluumme.

Parkkihallien valaistus LED-valoilla

SFS-EN 12193- standardin mukaan pysäköintihalleissa tulee olla seuraavat valaistusvoimakkuudet:

Alue Valaistusvoimakkuus (lux)
Pysäköinti, ajoradat 75
Sisääntulorampit päivällä 300
Lipunmyynti 300


Pysäköintihalleja saneerataan vain harvoin ja siksi valaisimien päivitys helpoin tehdä vanhoille valaisimien paikoille. Pysäköintihalleissa on usein aiemmin käytetty loisteputkivalaisimia, jolloin yksinkertaisin ratkaisu on korvata loisteputket LED-putkilla. Valaisimen runko ei kuitenkaan kestä loputtomiin, joten kustannustehokkain ratkaisu on korvata loisteputkivalaisimet LED-valaisimilla. Esimerkiksi 2x58W loisteputkivalaisin voidaan korvata Runkovalaisin 60W:lla. Tällöin saadaan säästettyä energiaa 50%:a ja tilan valaistusvoimakkuuksia saadaan samalla parannettua.

Parkkihallin valaistus led-valoilla

Pysäköintialueiden valaistus LED-valoilla

SFS-EN 12193- standardin mukaan ulkona oleville pysäköintialueilla tulisi olla seuraavat valaistusvoimakkuudet:

Alue Valaistusvoimakkuus (lux)
Vähäinen liikenne, Kauppojen, rivi- ja kerrostalojen pysäköintialueet 5
Normaali liikenne, Tavaratalojen, toimistojen ja urheilupaikkojen pysäköintialueet 10
Vilkas liikenne, Kauppakeskusten, suurien urheilupaikkojen ja yrityspuistojen pysäköintialueet 20


Parkkipaikkoja voidaan valaista monella tavalla kuten pylväs- ja katuvalaisimilla tai valonheittimillä. Näiden alueiden valaistuksessa tulee huomioida valaisimen valonjako. Valosta suurin osa tulisi osua käyttöalueelle, jotta vältyttäisiin valosaasteelta ja häikäisyltä. Ulkona kannattaakin käyttää valaisimia, jotka antavat valonsa alaspäin, jottei valoteho mene hukkaan.

Matalien valaisinpylväiden käyttö on varsin yleistä työpaikkojen, taloyhtiöiden ja päiväkotien parkkialueilla. Näissä valaisimeksi kannattaa valita valaisin, joka antaa valoa laajasti ja vain alaspäin. Tällaiseen käyttöön soveltuu hyvin Cajon ja Pilke 40W -valaisimet.

Parkkipaikkojen pylväsvalaisimet

Korkeampia valaisinpylväitä käytetään usein esimerkiksi markettien parkkipaikoilla, kun valaisimella halutaan valaista suurempi alue. Tällaiseen käyttöön sopii hyvin Maza-katuvalaisin. Se saadaan asennettua säädettävän kiinnityksen ansiosta niin suoraan kuin taivutettuun valaisinpylvääseen. Valaisimen leveälle suuntautuvan epäsymmetrisen valokeilan ansiosta valaisimella saadaan valaistua laajoja alueita.

Kauppojen parkkipaikkojen led-valaistus

LED-valojen edut parkkihallien valaistuksessa

Pysäköintihalleja saneerataan vain harvoin, jolloin LED-valaistus on niihin sopiva ratkaisu. Valaisimien vaihtaminen LED-valaisimiin on kannattavaa useammastakin syystä. Monelle tärkeä ja helposti havainnollistettava mittari on säästö sähkökuluissa, sillä valaistuksen päivittäminen on suuri investointi. Investointi LED-valaisimiin on kuitenkin kannattavaa, koska suurpainenatrium- ja monimetallilamput kuluttavat sähköä jopa kolme kertaa enemmän kuin ledit. LED-valaisimet ovat myös huomattavasti pidempi ikäisiä ja niiden valoteho säilyy pidempään korkeana. Nämä tuovat sähkönsäästön lisäksi säästöjä huolto- ja vaihtokustannuksissa.

Usein valaistuksesta saadaan lisäksi tehokkaampi ja parempi, kun valaisimet päivitetään ledeihin. LED-valaisimilla tehty valaistus mahdollistaa myöskin himmennyksen, jolloin valaistus saadaan säädettyä oikean tehoiseksi. Valaisimet voidaan säätää toimimaan esimerkiksi 10% teholla iltaisin, jolloin niiden energiankulutus putoaa 90%.

LED-valoilla sähkönsäästöä parkkihalleissa

Valaistuksen ohjaus

Valaistuksen ohjaukseen löytyy runsaasti ratkaisuja, kun käytetään LED-valaisimia. LED-valaisimet syttyvät täyteen tehoonsa ilman viiveitä myös kylmissä tiloissa. Valaistuksen ohjaukseen panostaminen kannattaa varsinkin suurissa kohteissa, sillä sen avulla saadaan otettua kaikki irti sähkönsäästämisen potentiaalista. Lisäksi ohjaus mahdollistaa monia käyttäjäystävällisiä toimintoja.

Varsinkin parkkihalleissa, jossa liikenteen määrä vaihtelee paljon viikonpäivän ja kellonajan mukaan, on syytä harkita valaistuksen ohjausta. Esimerkiksi parkkihalleihin voidaan tehdä ohjaus, jolla valot säätyvät 10% teholle iltaisin säästääkseen energiaa. Säätyminen voidaan tehdä aikaohjauksen tai hämäräkytkimen avulla. Sisääntuloihin asennetaan liiketunnistimet, jotka liikettä havaittaessa sytyttävät ajoväylän valaisimet täyteen tehoon.

Valaisimia kannattaa lisäksi ohjata ryhmissä, jolloin vain sen alueen valot palavat, jossa liikutaan. Tällöin kaikkien valaisimien ei tarvitse turhaan palaa täysillä. Lisäksi valot voidaan ohjata himmentymään takaisin 10%:iin esimerkiksi 10 minuutin jälkeen siitä, kun liikettä ei enää havaita. Tällaisilla ohjauksilla säästetään huomattavasti energiaa ja sen lisäksi myös itse valaisimia, jolloin valaistusratkaisu on pitkäikäisempi.

Valtatie 30 parkkihallin valaistus Runkovalaisimilla

Case: Valtatie 30, Tampere

Valtatie 30 on moderni yrityskeskittymä aivan Tampereen ydinkeskustan läheisyydessä kulkuyhteyksien varrella. 950 paikkainen parkkihalli valaistiin Winledin uusilla Asennushelppo Runkovalaisin M 40W -valaisimilla, joita tuli pysäköintitiloihin yhteensä 750 kappaletta.

Lue lisää Valtatie 30 -referenssitarinasta.

Tehokas parkkihallin ja pysäköintialueen valaistus

Mistä voin ostaa valaisimia?

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa tai säästölaskelmia.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös