Orkla Care Oyn varastoon valotehoa ledeillä


Orkla Care Finland on yksi Suomen johtava toimija henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteissa, terveystuotteissa, haavanhoidossa sekä kotitalouden puhdistustuotteissa. Tunnetuimmat tuotemerkit Suomessa ovat esimerkiksi Blistex, Jordan, Möller ja Nutrilett.

Heinävedellä sijaitsee yrityksen Suomen keskusvarasto, jonne vaihdettiin entisen valaistuksen tilalle nykyaikaiset LEDit.

Entinen valaistus ei ollut riittävä - työturvallisuus kärsi

Alkuperäiset 600W halogeenipolttimot isoine kuuppineen valaisivat korkealta kymmenestä metristä hallia ennen.

"Valaisuteho oli jo todella huono ja valaisimet olivat aikansa eläneet. Meillä tehdään töitä trukeilla ja keräillään tuotepakkauksia, niin silloin pitää nähdä koodit hyvin", kertoo varastopäällikkö Marko Räisänen riittämättömästä valaistuksesta.

Valaisimet olivat jo loppuun käytettyjä ja niihin ei ollut mahdollista tai järkevää enää hommata varaosia tai uusia polttimoita.

"Vaihto oli välttämätön - hallissa ei nähnyt tehdä mitään, ja jo viranomaisilta tuli, että pitää uusia", kertoo urakoinnin toteuttaneen Sähköliike T. Koponen Oy:n Joonas Koponen.

Teollisuusvaraston valaistus

Vihreää valoa valaisinvaihtoon kunnalta

Orkla Care Finland kävi Heinäveden kunnan kanssa keskustelua, miten vuokrahallin valaistuksen uusimista lähdettäisiin toteuttamaan.

"Kunta hommasi valot, jolloin me maksamme vuokraan sidottuna meidän osuutemme valaistuksesta", toteaa Räisänen.

Tämän jälkeen tiloihin tehtiin valaistussuunnitelma - teollisuuden kohteissa onkin tärkeää tehdä valaistussuunnitelma, jotta voidaan olla varmoja valaistuksen arvoista ja että se täyttää standardit. Standardeissa on määritelty eri teollisuuden tehtäville valaistuksen vähimmäisvaatimukset, joita noudattamalla voidaan olla varmoja siitä, että valoa on tilassa riittävästi ja häikäisy ei häiritse työtehtäviä - varsinkin tarkoissa työtehtävissä optimaalisen valaistuksen merkitys kasvaa.

Valaistuksessa tulee ottaa monia muitakin seikkoja, esimerkiksi huomioon myös millaisilla koneilla alueella työskennellään, ja valita valaisin sen mukaan mistä löytyy sopivin optiikka. Riittävä ja tasainen valaistus lisää huomattavasti työturvallisuutta, sillä kuljetus- ja varastointialalla suurin osa työtapaturmista tapahtuu lastaus- ja purkupaikoilla.

"Suunnittelupalvelu toimi jouhevasti ja toimeksiannon jälkeen saatiinkin nopeasti laskentatulokset hallista", kertoo Koponen.

LED säästää sähköä

Titan Linear - halli- & varastotilojen valaistukseen

Voimme olla yhtä mieltä siitä, että heikosti valaistussa työtilassa tapaturmariskit kasvavat ja suorituskyky kärsii. Kun valaistus on suunniteltu hyvin, kasvaa työntekijöiden suoritustaso ja vireystila paranee.

Kiinteistön omistajalle positiivista on myös valaistuksen kustannustehokkuus, sillä valaistus vie huomattavan määrän suurien teollisuushallin sähkön kulutuksesta. Led-valaistus luo pitkällä aika välillä huomattaviakin säästöjä, sillä se käyttää vähemmän energiaa ja valaistuksen huoltoväli on pidempi.

Varastohalliin valikoitui tehokas ja huippuluokan ominaisuuksilla varustettu Titan Linear 200W, joka on omiaan teollisuushalleihin sekä ulkotiloihin. Valaisimella on tehokas optiikka, joka varmistaa, että se ei häikäise tai luo turhia varjoja.

Laadukas valaisin on D-merkitty, jonka lisäksi myös IP66- että IK10-luokiteltuja, jonka vuoksi se kestää esimerkiksi rankempiakin olosuhteita.

"Titan Linear on oikein hyvä valaisin, joka ei häikäise ja sillä voidaan toteuttaa suuriakin alueita. Valaisimesta lähtee paljon valoa, jonka vuoksi valaisinmäärätkään hallissa eivät kasvaneet kovin suuriksi", sanoo Koponen.

Itse asennusprojektikin eteni vaivattomasti ja ilman ongelmia.

"Ollaan kyllä tyytyväisiä lopputulokseen niin urakan toteutumisen, että valaistuksen osalta. Myös yhteistyö Winledin kanssa toimi - tuotteet tulivat sovitussa ajassa ja Winledin Tuukka kävi vielä asennusvaiheessakin vielä katsomassa etenemistä", Koponen toteaa.

Säästöjä syntyy uudella led-valaistuksella

Huikea valotehon nousu tiloissa

"Koen, että LED-valaistus on ainoa järkevä vaihtoehto energiankulutuksen ja pitkäikäisyyden vuoksi", kertoo Koponen.

Myös valoteho hallissa nousi erittäin huomattavasti. Vanhoilla valaisimilla tiloissa oli vain 40lx, mutta uusien valaisimien myötä 600lx!

"Ensimmäistä kertaa kun tuli sisälle vaihdon jälkeen, niin tuntui että ulkona olisi paljon pimeämpää kuin sisällä!", Räisänen naurahtaa.

"Helpottaa varmasti työntekijöidenkin hommia hallin puolella, kun ei tarvitse otsalamppu päässä pyöriä tuolla", varastopäällikkö jatkaa.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 14.06.2019

Lue myös