Opit uudisrakennuksen valoista — mitä pitäisin ja mitä tekisin toisin


Aiemmassa blogissani pohdin valaistusuunnittelua. Talo valmistui muutamien mutkien kautta ja pääsimme muuttamaan noin vuosi sitten.

Ensimmäisen vuoden aikana valot on testattu moneen kertaan, joten nyt on aika jakaa omat vinkkini siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Kannoilla valaistu keittiö

Mikä toimii hyvin?

Himmennys

Rakastan sitä, että kaikki valot saa himmennettyä. Meillä on käytössä push-dim-himmennys lähes kaikissa valoissa. Ainostaan varasto, tekninen tila, kodinhoitohuone ja vessan peilivalot ovat sellaisia, joissa valoa ei saa himmennettyä. Tämä on ollut ihan paras valinta, ja eri kirkkauksia tulee käytettyä todella paljon.

Säästimme himmennyksissä jonkin verran, kun valitsimme ns. push-dim-himmentimet eli käytännössä tavalliset valopainikkeet, joita pohjassa pitämällä saa valon kirkkaammaksi ja himmeämmäksi. Tällä tavalla toteutettuna valon himmentäminen on hitaampaa verrattuna tavallisiin, pyöreisiin himmenninvalonsäätimiin. Käytännössä painonappia pitää painaa useampi sekunti, jotta pääsee kirkkaimmasta himmeimpään valaistukseen. Tähän hitauteen tottui nopeasti, eikä se ole enää häirinnyt.

Tavalliset himmenninsäätimet olisivat olleet myös kalliimpia, joten emme varmaankaan olisi laittaneet himmennystä kaikkialle, jos olisimme ottaneet ne. Se olisi kaduttanut todella paljon, sillä maksimiteholla valaisimet ovat todella kirkkaat

Jos valitsee push-dim himmentimet, led-valoihin tarvitsee lisäksi push-dim soveltuvat virtalähteet – perusvirtalähde ei käy. Lisäksi valokatkaisijaan tarvitsi pienen palautusjousen, jolla tavallinen valokytkin muunnettiin painonapiksi. Johdotukset täytyy tehdä niin, että ne tukevat push-dim himmennystä, mutta tämä ei ollut mitenkään vaikea homma uudiskohteessa. Push-dim-himmennys tuli joka tapauksessa edullisemmaksi kuin himmenninvalonsäätimien laittaminen kaikkialle erikseen – puhumattakaan siitä, kuinka paljon tilaa himmenninsäätimet olisivat vieneet seiniltä. Nyt oli mahdollista käyttää kaksiosaisia kytkimiä.

Ledien määrä

Rakentamisvaiheessa mietimme, että jättäisimme ehkä osan tiloista ilman kiinteitä valoja. Onneksi emme jättäneet. Meillä on nyt kiinteät led-valot käytännössä joka huoneen katossa ja se on ollut todella hyvä ratkaisu. Lisäksi olemme laittaneet roikkuvaloja sisustusvaloiksi niihin tiloihin, joihin olemme niitä kaivanneet. Kiinteät kattovalot ovat olleet käytännöllinen ja helppo valinta, enkä näin jälkikäteen antaisi yhtäkään niistä pois.

Värilämpötila

Etukäteen pohdin, tykkäänkö ja totunko siihen, että värilämpötila on 4000K. Aiemmassa kodissa värilämpötila oli 2700K. Nyt tiedän, että totun, enkä enää vaihtaisi värilämpötilaa mistään hinnasta. Lämpöisempää tunnelmaa varten olemme täydentäneet tiloja älypolttimoilla, joissa värilämpötilaa (ja väriä myös) saa säädettyä.

Moni vetoaa kotoisuuteen, kun valitsee lämpimämmän värilämpötilan. Makukysymys varmasti, mutta minusta kotoisen tunnelman saa tosi hyvin luotua ennemminkin himmentimillä kuin lämpimämmällä valolla, joka vaikuttaa samalla merkittävästi sisustukseen. Kun värilämpötila on vähän valkoisempi, saa huoneet myös halutessaan valon avulla raikkaiksi.

Valojen sijoittelu

Käytimme valaisinsuunnittelussa, joka tuli meille Winlediltä, aika paljon aikaa valaisinten paikkojen miettimiseen yhdessä valaisinsuunnittelijan kanssa. Se kannatti. Nyt, kun asiaa mietin tätä blogia varten, tajusin, etten kertaakaan ole miettinyt jonkin valon olevan väärässä kohdassa.

Myöskään ei ole tullut sitä tunnetta, että jostain puuttuisi valo. 3D-kuvia kannattaa katsoa siis tarkalla silmällä, vaikka siinä vaiheessa valmis talo tuntuu kaukaiselta haaveelta. Mekin muutimme vähän muutamien valojen paikkaa valaisinsuunnittelun aikana niin, että paikat tuntuivat juuri meidän silmäämme sopivimmalta.

Näitä miettisin vielä

Valokatkaisijoiden määrä

En tiedä minkälaista kartanoa kuvittelimme rakennusvaiheessa tekevämme, kun ajattelimme, että etäisyydet huoneen reunasta toiseen ovat jotenkin kamalan pitkiä. Siksi onkin pakko myöntää, että valokatkaisijoita tuli vähän liikaa. Esimerkiksi olohuoneen valot saa päälle vähän joka kulmalta huoneeseen tullessa.

Ei ehkä kuulosta ongelmalta, mutta esimerkiksi olohuoneen kulmalla meillä on 8 eri valokytkintä. Alussa meinasi tulla hiki, kun yritimme rämpätä oikeita valoja päälle ja piti kliksutella ties kuinka monta kytkintä, ennen kuin sattui oikea kohdalle.

Pikkuhiljaa kytkinten paikat muisti ja lisäksi laitoimme tarralla tekstit kytkimiin – tästä oli suuri apu. Jos tekisin hommaa uudestaan, karsisin varmaan osan kytkimistä pois. Ei ole kovin isoa vaiva kävellä huoneen toiselle laidalle valoa sytyttämään.

Muutamat kytkinten paikat, onneksi aika harvat, ovat myös menneet vähän väärin. Esimerkiksi ajattelin, että eteisestä, läheltä ulko-ovea, haluaisin sammuttaa ja sytyttää lähtiessä käytävän valot. Tähän ei tullut laitettua keittiön valokatkaisinta. Eteinen kuitenkin avautuu suoraan keittiöön, joten juuri keittiön valokatkaisin olisi siinä kohtaa ollut hyödyllisempi. Onneksi sekin löytyy seinästä noin 1,5 metrin päästä, joten kovin isoa vahinkoa ei päässyt syntymään.

Älyä valoihin

Meillä on paljon valaisimia käytössä. Jos budjetti olisi ollut sallivampi, valojen älykkäämpi ohjaaminen olisi ollut arjen kannalta kiva juttu. Keksin useampiakin valotilanteita joista olisi iloa: kirkkaat siivousvalot, leffan katseluvalot tai tunnelmavalot, kun vieraita on kylässä. Eihän se kovin suuri vaiva ole käydä muutamalla valokatkaisijalla ja säätää valot sopiviksi, mutta näen kyllä älykkäämpien valojen hyödyt.

Ehkä tulevaisuudessa valaistus menee vielä enemmän älykkäämpään suuntaan ja tiloihin laitetaan esimerkiksi liiketunnistimet, jolloin valot sammuvat automaattisesti, jos tilasta lähtee. Ei olisi hullumpi ominaisuus tämäkään.

Mitä valoja meille tuli:

  • Kannoja (suurin osa 12W, myös 24W korkeassa tilassa ja 6W matalissa parvi- ja varastotiloissa), Kannat valaisevat myös autokatosta
  • Pieni Hydra sisällä ja iso Hydra ulkona seinässä osoitevalon kohdalla
  • Terassin pinnassa Velmuja – niiden päälle on muuten kiva laittaa jäälyhtyjä talvella ja terassin lasikatoksessa led-nauhoja
  • Led-nauhoja keittiön välitilaan, saarekkeen lipan alle, terassin kaiteen alle, lastenhuoneen parvien alle sekä saunan lauteisiin ja kylpyhuoneeseen hyllyihin
  • Varastossa, kodinhoitohuoneessa ja teknisessä tilassa Linneat, osin liiketunnistimilla
  • Kylpyhuoneiden ja vessan katossa Helmit ja peilin päällä Penelope

Kuva keittiön valaistuksesta

Keittiö ja ruokailutila: keittiössä ja ruokailutilassa meillä on katossa Kannat (12W), välitilassa led-nauhat ja samoin saarekkeen lipan alla led-nauha.

Saunan valaistus

Sauna ja kylpyhuone: Kylpyhuoneen katossa on Helmi-valaisimet, saunassa on laitettu selkätuen alareunaan lednauha ja penkin alareunaan toinen lednauha. Samoin hyllyissä on pieni pätkä ledinauhaa. Kaikki ovat himmennettäviä.

Portaiden valaistus

Portaikko: Katossa näkyvien Kannojen lisäksi meillä on portaikon seinässä sisustusvalona pieni Hydra. Seinän tasoitukseen ja maalaukseen panostettiin tässä kohtaa erityisesti, sillä seinän suuntainen valo on nimittäin armoton pientenkin virheiden paljastaja.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Katariina ja valaistuksen suunnitteli Niko Kyösti.

Lue myös artikkeli valaistussuunnittelusta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös