Oli maaliskuu 2016, kun kaverimme Antti soitti ja sanoi, että meidän pitäisi lähteä yhdessä katsomaan tonttia. Taisin sanoa ensin, että ei meitä välttämättä kiinnosta, kun nykyinen kotimme on niin hyvä. Antti sai kuitenkin houkuteltua kävelylle, ja kun näimme paikan olimme myytyjä. Enää oli vaan muutama haaste; saisiko kapealle tontille rakentaa paritalon, miten saada tontti omaksi kohtuu hintaan ja kuinka varmistetaan, että entinen talo saadaan myydyksi. Muutaman viikon jälkeen asiat alkoivat loksahdella paikoilleen, arkkitehti teki luonnokset talosta, hinnasta päästiin lähes yksimielisyyteen ja tuttava perhe ilmaisi mielenkiinnon entistä kotiamme kohtaan. Tonttikaupoille siis.

Koska tontti on kallioranta etelään, muodoltaan pitkä ja kapea ja tarkoitus oli tosiaan tehdä paritalo, päädyimme ratkaisuun, että tekisimme talon kolmessa kerroksessa. Näin saamme maksimoitua veden ja valon määrän.

3d-mallinnus hirsitalon ulkovalaistuksesta

Rakennustapaa pohtiessa valikossa oli aluksi kaikki: kivi ja hirsi. Edellinen kotimme oli paikalla rakennettu moderni puutalo ja halusimme jotain muuta. Puu on materiaalina aina viehättänyt, ja kun Seinäjoen asuntomessuilla törmäsimme Hongan Markki -taloon, oli päätös selvä – päädyimme Honka-rakenteen painumattomaan hirteen, joka sallii mm. suuret ikkunat ilman painuntavaroja. Samoilla messuilla tuli vastaan myös Winledin messutarjous valaistussuunnitelmasta, joka jäi pyörimään jonnekin mielen syövereihin.

Kun talon suunnitelmat oli edenneet riittävän pitkälle, oli aika pohtia myös valaistusta. Kyselimme muutamalta kaverilta kommentteja mm. Winledistä ja kukaan ei moittinut, joten otimme yhteyttä ja saimme raakatasolla tietoon valaistuksen noin hinnan. Varsin pikaisesti teimme sopimuksen ja valaistuksen suunnittelu alkoi. Meillä oli varsin kiireinen aikataulu, mikä ei ollut ihan paras lähtökohta tekemiselle. Tämän vuoksi tuntui välillä tuskastuttavan pitkältä odotella versioita ja kuvia. Kun ne 3D-havainnekuvat sitten saimme, niin olihan se jännä katsella omaa tulevaa kotia jo lähes valmiina.

3d-mallinnus omakotitalon oleskeluhuoneesta

Vaikka alkukartoitus oli tehty huolellisesti, niin halusimme muuttaa suunnittelijan näkemystä muutamien valaisinratkaisujen ja niiden sijainnin osalta ja käyttää joissakin kohden omia valaisimia tai sellaisia, joita heidän valikoimasta ei löytynyt. Olimme varmistaneet tämän jo etukäteen, joten se ei tuottanut ongelmaa.

Jos johonkin valojen suunnittelussa voi antaa vinkkiä, niin pohtikaa tarkkaan millaisen valojen värilämmön haluatte mihinkin tilaan. Kirkas 4000K ei välttämättä ole paras mahdollinen kaikkiin tiloihin, etenkin jos tykkäät lämpimästä tunnelmasta. Me teimme tässä kohtaa virheellisen valinnan ja muutimme jälkeen päin osan kirkkaista ledeistä lämpöisempiin.

3d-mallinnus portaiden valaisemisesta valonauhalla

Mikäli haluat epäsuoraa valoa, niin pohdi seinän tai katon rakenne etukäteen, säästyt monelta purkamiselta.

Muuttamaan pääsimme toukokuussa 2017. tämä ja kesä on mennyt pihoja rakentaessa sekä rentoutuessa. Projekti oli haasteellinen, mutta jälkeenpäin sanottuna kyllä kannatti.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Teemu ja valaistuksen suunnitteli Joona.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 07.08.2018

Lue myös