Ole Fit Siilinjärven energiatehokas kuntosalivalaistus


Alkuvuodesta 2019 avattu Ole.fit -ketjuun kuuluva Siilinjärvi Fit tarjoaa monimuotoista ja toiminnallista salikuviota, joka palvelee kaikkia junioreista senioreihin. Siilinjärvi Fit:stä on saatavilla myöskin personal trainer-, hieronta-, fysioterapia- ja ryhmäliikuntapalveluita.

"Koko projekti alkoi puolitoista vuotta sitten, kun kollegat ja asiakkaat kyselivät, että haluaisinko perustaa Siilinjärvelle kuntokeskusta. Ensin mietittiin, että minkä näköistä ja minne tehdään, jonka jälkeen aloimme etsimään vuokratiloja", kertoo yrittäjä Harri Hoffren.

Vasta syksyllä 2018 sopivat tilat löytyivät - tiloissa oli ennen apteekki, vanha ruokakauppa ja terveysasema.

"Tilojen löydyttyä homma lähti rullaamaan ja syyskuun ensimmäinen päivä päätettiin, että meillä on 4-5 kuukautta aikaa rakentaa sali", Hoffren sanoo.

Projekti lähti liikkeelle

Lähes kaikki tiloissa purettiin ja koko sisusta meni uusiksi. Myös vanha valaistuksen aika alkoi olla lopussa ja se päätettiin korvata. Vanha valaistus oli tiloissa toteutettu ennen hehkulankavalaisimilla ja eri mittaisilla loisteputkia, jotka olivat ja eri tehoisia.

"Valaisinkirjo oli valtava ja oli tullut jo tiensä päähän. Lukuisia liitäntälaitteita ja valaisimia oli rikki", kertoo Uno Action Oy:n työnjohtaja Timo Leppänen.

Valaistusprojektin aluksi kaikki entinen valaistus ja johdotus purettiin, jonka jälkeen päästiin suunnittelemaan ledeillä uusi valaistus.

Lediin päädyttiin, kun alettiin kartoittamaan tämän kiinteistön vanhojen loisteputkivalaisimien korjauksia ja arvioitiin kuinka paljon tämä tulisi kustantamaan seuraavan viiden vuoden aikana.

"Vanhojen valaisimien korjaus- ja huoltokulut olisivat tulleet lähes samoihin hintoihin kuin uuden LED-valaistuksen hankkiminen. Tämän lisäksi meillä oli kiinteistöhalli tyhjillään, niin se helpotti, että pystyimme alkaa rakentamaan kokonaan uusi valaistus", toteaa Hoffren.

Vanhat valaisimet olivat kehnot, joten ne vaihdettiin ledeihin

Valaistussuunnittelulla riittävä valo tiloihin

"Sain kollegalta tietoa, kun heidän Ole Fit Kuopioon tehtiin samanlainen remontti, niin otin yhteyttä Winlediin. Uno Action oli meidän sähköurakoitsijanamme, niin heillä oli jo yhteistyötoimintaa Winledin kanssa. Tämä helpotti päätöstä ja päästiin nopeasti rakentamaan kokonaisvalaistuspakettia", Hoffren sanoo.

Yleinen standardi vaatii 300 luksia kaikkiin kuntoilutiloihin, jotta valon määrä on riittävä. Tämä pystyttiin varmistamaan sillä, että kuntosalille tehtiin Winled-valaistussuunnitelma ja -laskelmat.

"Kävimme yhdessä Winledin aluepäällikön kanssa kartoittamassa tilat, jonka myötä saatiin valaistussuunnitteluun tarkemmat tiedot esimerkiksi aikaisempien valaisinkiskojen korkeuksia, tarpeista ja paikoista", Leppänen kertoo ja jatkaa:

"Saatiin nopeasti sitten valaistussuunnitelma ja laskelmat sekä tiedettiin paljon valaisimia mihinkin tilaan tarvitaan."

Kuntosalivalaistus Winledin valaisimilla

LED - energiatehokkuuden kannalta järkevä valinta

Kuntosalivalaistuksessa on tärkeää, että valo, jota tuotetaan saliin, leviää tarpeeksi laajalle alalle. Huomattavaa on myös se, ettei valaimisista lähtevä valo ole pistemäistä, koska monesti tehdään liikkeitä missä katse on ylöspäin, niin valo ei saa sokaista silmiä.

Valaistuksen vaihdolla ledeihin on monia positiivisia vaikutuksia, kuten pienempi energiankulutus, huoltokustannusten pieneminen ja tasainen valo.

"Vanha valaistus vei pelkästään täällä vanhan kaupan puolella 12kWh, arvioitiin että koko kiinteistö 20kWh. LEDeihin vaihdettuamme koko kiinteistöllä menee vajaa 10kWH", Hoffren iloitsee.

Valaisimiksi kuntosalitiloihin valikoitui Runkovalaisin 42W, Sosiaalitiloihin Lumina 12W liiketunnistimilla ja neuvontaan, ryhmäliikuntasaliin sekä hierontahuoneisiin Aada 60x60 LED-paneeli.

Winledin huoltovapaat LED-valot omaavat laadukkaat ominaisuudet ja 5 vuoden takuun.

Energiatehokkaat kuntosalivalaisimet

Valaistuksen ohjauksella haluttu tunnelma

"Urakka eteni vauhdikkaasti, saatiin valaisimet etukäteen työmaalle, niin oli helppo sopia asennuspäivät. Uuden valaistuksen asennuksessa pystyttiin hyödyntämään osittain kaapelointi ja vanhoja valaisinkiskoja", kertoo Leppänen.

Valaisimet asennettiin yksi kisko kerrallaan. Koko urakkaan meni pari päivää.

Valaisimet on ryhmitelty ja asennettiin siten, että ne ovat kytketty ABB:n free@home -järjestelmään. Kyseinen ohjausjärjestelmä mahdollistaa monenlaisia ohjauksia tiloihin kuten valaistusta, lämmitystä ja tilanneohjauksia sekä lukemattomia muita.

"Nyt meillä on monipuolinen ja helppokäyttöinen valaistus, jota voidaan helposti ohjata. Voidaan luoda tunnelmaa tiloihin, saadaan välillä hämyisempi ja iltaisin päivänvalo sisälle. Siivoaminenkin on helpompaa, kun nähdään", yrittäjä toteaa.

Valaistuksen ohjauksella saadaan säästöjä

Leasing-rahoitus - helposti ja nopeasti uusi valaistus

Leasing-rahoituksella tiloihin saatiin helposti valaistus nykyaikaiseksi.

"Leasing-rahoituksesta jäi hyvät kokemukset, koska sitä oli helppo hakea ja nopeasti saatiin rahoituspäätökset. Näin homma etenikin sujuvasti ja saatiin tehtyä joustava paketti", kertoo Hoffren.

Leasing-palvelua tarjotaan lähes kaiken kokoisille yritysasiakkaille. Ehtona sen hyödyntämiselle on, että valaisinasennuksen hoitaa joku valtuutettuna Winled-jälleenmyyjäliikkeenä toimivista sähköurakointiliikkeistä.

Myös asennuksen osuus on mahdollista sopia osaksi leasingia, jolloin myös valaisinten vaihdosta syntyvä kustannus muuttuu kuukausittain maksettavaksi vuokraksi. Tällöin valaisinten vaihtoakaan ei tarvitse maksaa kertainvestointina.

"Tehtiin koko projekti aikatauluun verrattuna nopealla syklillä suunnitelmat ja kaikki, niin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen tähän ratkaisuun mikä on tehty", iloitsee yrittäjä.

Ryhmäliikuntahuoneen valaistus "Kaikista parasta mielestäni on LED-paneelit ryhmäliikuntahuoneessa - paneelit ovat huomaamattomia ja soveltuvat hyvin kattoon", Hoffren sanoo.

Uusi valaistus vaikuttaa salihabitukseen ja mielialaan varsinkin synkän kauden aikaan

"Uusi valaistus on kyllä paljon kirkkaampi ja tuo myös tiloihin turvallisuutta. Jos kuvitellaan vaikka, että vanhat loisteputkivalaisimet olisivat poksahtaneet ilman suojakupua, niin lasi olisi tullut ihmisten päälle ja lattialle. Nyt tällaistakaan ei tarvitse pelätä, koska runkovalaisimissa on muovirungot", sanoo Hoffren.

"Valo on tiloissa nyt puhdasta ja tätä ei voi oikeastaan verrata edes vanhaan. Muiden säästöjen lisäksi säästöä syntyy myös jäähdytyksestä, koska uusi valaistus tuottaa vähemmän lämpöä", Leppänen kertoo.

Siilinjärven Ole Fitin uusi valaistus on ollut myös käyttäjien ja tietenkin myös yrittäjän mieleen.

"Täytyy olla kyllä tyytyväinen ja voin suositella ledeihin siirtymistä muillekin", Hoffren sanoo iloisesti.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 04.10.2019

Lue myös