Nokia River Golfin rangen valaistus


Nokia River Golf on Pirkanmaalla sijaitseva kahden täysimittaisen kentän Golf-keskus Taivalkunnan kylässä Nokialla. Kuluva vuosi on nostanut golfin suosiota ja kevään sekä kesän aikana lajin pariin on löytänyt itsensä lukuisat määrät uusia harrastajia - nyt NRG:llä on jo reilut 2000 jäsentä.

Nokia River Golfilla epäiltiin myös alkukeväästä sitä, että miten korona tulee vaikuttamaan kauteen ei tiedetty voidaanko pelata ollenkaan tänä vuonna.

"Tämä vuosi on ollut hurja. Aluksi ei tiedetty voidaanko pelata lainkaan, mutta niin siinä kävi, että tästä tuli kaikkien aikojen vuosi. Tänä vuonna on pelattu ennätysmäärä kierroksia, yli 100 000, joka on yli 30% enemmän golfia kierrosmäärät laskettuna kuin koskaan ennen", kertoo Nokia River Golfin toiminnanjohtaja Kimmo Sirainen.

Golfin suosio on noussut tämän vuoden aikana, jolloin pitää miettiä uusia tapoja saada pidennettyä kautta - ja näin on Nokia River Golfilla tehty.

Nokia River Golfin rangen valaistus vaikuttanut kauden pituuteen

Lämpimät vuodenajat tekevät sen, että myös pelikausien pituudet kasvavat vuosittain koko ajan enemmän. Myös Nokia River Golfilla tämä on näkynyt:

"Meilläkin on pelattu maaliskuusta 2019 lähtien joka kuukausi golfia. Tämä taitaa olla Suomen suunta, pimeissä illoissa ja lyhenevissä illoissa pelataan paljon golfia", Sirainen toteaa.

Kun elokuun alusta alkaen illat pimenevät ja peli- sekä treeniaika jää lyhkäisemmäksi, niin Riverillä ajateltiin, että tämän kentän valaiseminen olisi hyvä lähteä rangen valaisemista. Range on kovalla käytöllä, siellä on lyöty palloja noin 35 000 koria vuodessa.

"Panu Rekilä ajoi pihaan ja sanoi, että tässä on pahvilaatikossa valot ja kysyi, että lähdetäänkö tekemään yhteistyötä Nokia River Golf ja Winled Oy. Sanoin, että lähdetään. Siitä sitten aloitettiin miettimään, minkälaista kumppanuutta kehittäisimme", toiminnanjohtaja kertoo.

Ajatus lähti siitä jalostumaan ja siitä lähdettiin miettimään, että rangen valaisemisella voisi treenata ja harrastaa myöhään saakka, niin pitkään kuin intoa riittää.

Nokia River Golfin range on valaistus Winled-valoilla

Nova-valaisimilla valoa rangelle

Range päädyttiin valaisemaan Winledin Nova -valaisimilla. Novat on pitkällä käyttöiällä, korkeilla luokituksilla sekä erinomaisilla ominaisuuksilla varustetut valaisimet ovat ulkotiloihin erinomaisesti soveltuvia teollisuusvalaisimia, jotka valaisevat tehokkaasti isompiakin alueita.

Standardin SFS-EN 12193 mukaan Golf driving rangella tulisi olla seuraavanlainen valaistus:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I - -
II - -
III 100 0,80

Nova LED-valaisimet ovat myös huoltovapaita ja syttyvät välittömästi täyteen tehoon, jolloin ei tarvitse odottaa. Ja koska puhutaan todella tehokkaista teollisuusheittimistä, niin valotehoa Novasta löytyy runsaasti valaisemaan suuremmatkin alueet ja lyöty pallo näkyy pimeällä koko sen lentomatkan.

Golfkausi on pidentynyt Nokialla huomattavasti

Koska tahansa voi mennä rangelle pelaamaan - peliaikaa huomattavasti lisää!

Uusi valaistus on näkynyt myös rangen käyttömäärissä, sillä Nokia River Golfilla on ollut joka ilta lyöjiä.

"Rangen valaistus on vaikuttanut kauden pituuteen niin, että meillä on range 24/7 käytössä. Sanotaan, että joka ilta 5–50 pelaajan väliin pimeällä, joita meillä ei olisi muuten ilman valoja ollut", iloitsee Sirainen.

Rangella on kaksi nappia, toisella menee valot päälle puttigreenille, joka on rangen laajennuksen myötä jo leikattu pois ja toinen nappi antaa valoa noin puoleksi tunniksi lyöntipaikalle. Nova-valaisimet ovat pitkäikäisiä ja valaisimien käyttöikä on jopa 100 000 h, ja sen valonalenema 50 000 tunnin jälkeen on vain alle 2 %.

"Pallon lentorata rangella on aika jännä, 125 metriin näkyy tosi hyvin mihin pallo tippuu. Varsinkin täyspimeällä, pallon lentorata näkyy meikäläisen mahtipommeilla tuonne 260 m saakka - silloin sen pallon putoamisen näkee makeasti", toteaa Sirainen.

Korona-vuosi on ollut tosi aktiivinen pelaajien suhteen, mutta on vaikea mitata lyöntimääriä.

"Sanotaanko, että jokainen lyöjä, joka tuolla rangella on pimeällä valojen takia, on enemmän kuin edellisinä vuosina. Ja jos meidän arviomme on, että 5–50 treenaajaa, niin se on kahden kuukauden aikana aika iso määrä porukkaa mikä on päässyt treenaamaan", iloitsee toiminnanjohtaja rangen valaistuksesta puhuttaessa.

Koronan aikana golfin suosio on noussut

Kumppanuus ja luotettavuus merkitsee

Meillä Winledillä halutaan olla hieman enemmän kuin tavallinen asiakassuhde - haluamme olla kumppani valaistusasioissa nyt ja tulevaisuudessa, joka näkyy kaikessa toiminnassamme.

"Aika hienon Winledin toiminnassa teki se, että tuossa reilu pari vuotta sitten Panun kanssa juteltiin, oikeastaan visioitiin ja hulluteltiin, että mitä jos joskus valaistaisiin 9 reikää. Panu kertoi, että hän vähän tulitikkuaskin kanteen maalailee ja pyysi kerran talven aikana käymään siellä Winledin toimistolla Hatanpäällä ja menin sinne sisälle ja kaverit oli täysin yllättäen tehneet 3D-mallinnoksen meidän takaysistämme", muistelee Sirainen ja jatkaa: "Suunnitelmassa oli laitettu jokainen valaisin oikeaan paikkaan ja kulmaan. Se oli sellainen aika aseista riisuva juttu, jolloin ajattelet, että nämähän tekevät asioita tosissaan."

"Me olemme ammattilaisia järjestämään golf-tapahtumia, myymään rangelle palloja ja ihmisille pelilippuja tuonne kentälle. Mutta me emme ole valaistuksen ammattilaisia. Miksi päädyttiin Winlediin, niin varmasti se kumppanuus sieltä kautta ja Panun tunteminen", toteaa Sirainen.

Nokia River Golfilla on oltu valaistukseen tyytyväisiä. Myös jäsenistö ja kentän pelaajat on tykänneet uudesta rangen valaistuksesta.

"Moni, joka sitä on testannut, on sanonut, että se on ollut parempi mitä on ajatellut - sitä se todellakin on. Ajateltiin, että se näkyvyys on sinne 120 m saakka, mutta se on tosiaankin sinne rangen päätyyn asti", iloitsee

Nokia River Golf on myös saanut lukuisia yhteydenottoja Winledin rangelle toimittamasta valaistuksesta:

"Voisiko minä ja Nokia River Golf suositella Winlediä myös muille golfkentille? Ehdottomasti. Ja tämän meidän valaisuprojektimme jälkeen moni golf-kenttä on ollut meihin yhteydessä ja kysyneet minkälaisilla valaisimilla, kuinka paljon ja kuka sen on toteuttanut", naurahtaa Sirainen.

Golf-kenttien valaiseminen Suomessa on vain ajankysymys

Nokia River Golfilla katsotaan tulevaisuuteen

Nokia River Golfilla on huomioitu jo tulevaisuus ja golfin suosion nouseminen. Vuosi 2020 on ollut jäsenten vuosi ja Riverillä onkin kieltäydytty tänä vuonna parista mielenkiintoisesta tapahtumasta, jotta jäsenistö pääsi pelaamaan.

"Itse veikkaan, että vuosi 2021 tulee olemaan yhtä aktiivinen vuosi kuin tämä poikkeusvuosi 2020. Miten River tulee kehittymään, niin suurin muutos on tuo meidän rangen muutos", Sirainen sanoo.

Nykyistä rangea tullaan laajentamaan ensi vuodeksi, jolloin lisäkapasiteettia tulee reilut puolet siitä mitä se on nyt - ajatuksena on myös laajentaa valaistus myös sen kohdalle.

Myös nykyistä rangea päivitetään: "uusiksi menee kokonaan kaikki lyöntimatot, lyöntikatos, tulee upeat ruohoalustat, 165 m leveä ruohoalue, uudet pallot ja muut siihen - se on iso juttu", toiminnanjohtaja luettelee.

Nokia River Golfilla katsotaan myös innovatiivisesti pidemmälle.

"Haaveissa on toki miettiä tätä valaisua vähän isommin, että kuka se ensimmäinen kenttä on, joka valaisee 9 reikää niin, että siellä se tuo pelaaminen on sitten viimeisen päälle komeata. Saa nähdä, kuka siinä on rohkea ja uskaltaa tällaisen teon tehdä", vinkkaa Sirainen.

Myös kahden ykköskentän strategia jatkuu: "Toiveissa on, että pelaajille saadaan entistä parempikuntoiset ja timanttisemmat alustat lyödä sekä putata palloa sitten tuolla kentällä", toiminnanjohtaja jatkaa.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 18.01.2021

Lue myös