Löysimme mieluisan tontin Porkkalasta Kirkkonummelta reilut kaksi vuotta sitten. Talon rakentamisesta meillä oli molemmilla entuudestaan kokemusta ja siitä johtuen (tai siitä huolimatta :)) päätimme lähteä vielä kerran isoon projektiin, jossa rakennetaan alusta saakka itse suunniteltu talo. Tästä talosta halusimme parhaimman, kauneimman ja viimeisen talon, jonka tulisimme rakentamaan. Ei kompromisseja vaan pyrkimys täydellisyyteen.

Haasteita ilmeni jo arkkitehti- ja rakennesuunnitteluvaiheessa siinä, että maisema osoittautui kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi. Toisin sanoen museovirasto ja kunnan rakennusvalvonta kiinnostuivat suuresti projektistamme. Pääsimme kahden vuoden suunnittelutyön sekä lukuisten pitkien neuvottelujen jälkeen mieleiseemme lopputulokseen ja niinpä talotoimittajan valinnan jälkeen saimme rakennusprojektimme käyntiin. Olemme sekä minä että mieheni työssäkäyviä, molemmilla on haasteelliset työt ja työajat venyvät välillä iltamyöhään. Perheessämme on myös kolme lasta, joista kaksi alakouluikäisiä. Sekä koira. Tiesimme siis jo rakennushankkeeseen lähtiessämme, että aikataulullisesti ison ja haastavan projektin mahduttaminen elämäntilanteeseemme ei tulisi sujumaan ongelmitta. Helpompi ratkaisu olisi ollut valmistalon rakennuttaminen. Emme halunneet kuitenkaan tinkiä toiveistamme tai vaatimuksistamme.

Projektinjohtoa emme myöskään halunneet ulkoistaa, vaan pitää niin sanotusti langat omissa käsissämme. Teimme jo varhaisessa vaiheessa päätöksen, että valitsemme parhaat mahdolliset asiantuntijat taloamme rakentamaan, budjettimme sallimissa rajoissa. Emme valinneet siis esimerkiksi tarjouspyyntöjen perusteella saatujen tarjousten perusteella halvimman tarjouksen tehnyttä urakoitsijaa vaan sen, joka oman laatuvertailumme perusteella osoittautui eri kriteerein parhaaksi.

Omakotitalon julkisivu edestä

Omakotitalon julkisivu takaa

Asiantuntijoihin luottaminen on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi ja maksanutkin itsensä jo takaisin. Sen olemme todenneet useaan otteeseen työmaalla esille tulleiden ongelmien ja niiden ratkaisun yhteydessä. Olemme nyt vaiheessa, jossa vesikatto on asennettu. Seuraavaksi asennetaan ikkunat ja tehdään lattiavalu. Talvea kohti mennään ja siinä mielessä projekti on pidettävä aikataulussaan. Projektin toteuttamiseen olimme varanneet noin vuoden. Tällä hetkellä olemme suurinpiirtein tuossa aikataulussa, suurempi viiveitä ei ole ollut. Itse suunnitellun ja hieman eksklusiivisemman talon rakennuttamiseen liittyy paljon erilaista suunnittelutyötä, ja mikäli se on hyvin tehty, vältytään isommilta ongelmilta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - tuntuu projektissamme todellakin osoittautuneen relevantiksi.

Suunnittelijoita ja suunnitelmia on projektissa tarvittu lukuisia. Sähkö- ja valaistussuunnittelu ovat yksi tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Otimme kiireisen elämäntilanteemme takia sisustussuunnittelijan miettimään taloomme omien toiveidemme mukaisen ilmeen ja toteutuksen. Ammattilaisella on aikaa miettiä ja etsiä haluamme ratkaisut ja niiden järkevimmät sekä kustannustehokkaimmat toteutustavat. Sisustussuunnittelija Tiia Kotosta tuli projektiimme mukaan jo varhain. Hän korosti heti alkumetreillä oikeanlaisen valaistuksen merkitystä ja oli oikeastaan primus motor joka avasi silmämme valaistussuunnittelun tärkeydelle, niin sisätilojen kuin ulkotilojenkin ja talon ulkonäön osalta. Kun valaistussuunnittelussa sitten Winledin kanssa etenimme, saimme huomata, että valaistuksella todellakin voi muuttaa talon ja tilojen ilmeen täysin.

Kuva portaiden yläpäässä sijaitsevasta oleskelualueesta

Keittiön valaistus

Winlediin tutustuimme messuilla kesällä 2016. Keskustelimme Winledin edustajan kanssa eräässä messukohteessa ja saimme hyvän ensivaikutelman, joten päätimme jatkaa yhteistyötä. Suunnitteluprosessi käynnistyi sillä, että kerroimme omat toiveemme ja ajatuksemme. Suunnittelijalta saimme hyviä ideoita ja tarpeellista tietoa siitä, millainen ylipäätään on hyvä ja tarpeellinen valaistus eri tiloissa, sekä siitä, miten valaistuksella voidaan muuttaa tilojen luonnetta ja tunnelmia. Neuvotteluja kävimme sähköpostilla sekä puhelinpalavereissa. Meidän ei tarvinnut erikseen ajoittaa aikatauluihimme livemeetinkejä vaan keskustelut hoituivat todella joustavasti.

Yksi keskeinen tila meillä on iso avara alakerran oleskelutila, jossa yhdistyy ruokasali, flyygelitila ja kirjasto. Tämän tilan valaistuksen suunnittelu olisi näin jälkikäteen ajateltuna ollut meille melkein ylivoimainen haaste omin päin. Ideoita ja ajatuksia meillä toki oli runsaasti. Winledin suunnittelijan kanssa kävimme läpi erilaisia vaihtoehtoja ja pääsimme mieleiseemme lopputulokseen. Hyvä vai mitä?

Kuva omakotitalontiloista ylhäältä

Kuva olohuoneesta

Rakennusprojekti jatkuu ja etenee. Meille yksi tärkeä tila on kylpy- ja saunaosasto. Sinne itse hain enemmän perinteistä kylpylätunnelmaa, kun mies toivoi ehkä enemmän modernia pelkistettyä toteutusta. Siitä, miten onnistuimme yhdistämään eri elementit harmoniseksi kokonaisuudeksi, ja mikä oli valaistuksen osuus tässä, kirjoitan seuraavassa Vieraskynä -postauksessa.

Tekstin on kirjoittanut asiakkaamme Kati. Valaistussuunnitelman tähän kohteeseen teki Toni Reinilä.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös