Moderni LED ja kuusikymmentä luvun henkeä


Tampereen Kaukajärvellä asustaa kolmihenkinen perhe - Tuomas, Anu-Liisa ja heidän pieni lapsi. Vanha 60-luvulta peräisin oleva rivitalo on suojeluslain alainen, eli sen ulkorakenteeseen ei saa tehdä muutoksia.

Kun pariskunta aloitti etsimään yhteistä asuntoa, tärkeimpinä kriteereinä olivat riittävä asunnon pinta-ala sekä Tampereella pysyminen. Pariskunta kävi kuusi kertaa katsomassa asuntoa ennenkuin ostopäätös tapahtui.

"Kun remonttia ryhdyttiin tekemään täysin alkuperäiskunnossa olevaan päätyasuntoon, haluttiin säilyttää jotain alkuperäistä. En tykkää täysin valkoisesta sisustustrendistä, ripaus 60-lukua miellyttää meitä molempia", Anu-Liisa kertoo.

Remontissa valaistus uusittiin, portaiden reunustan seinä kaadettiin ja jokaiseen tilaan tehtiin hieman pientä pintaremonttia. Rappuset, parkettilattia, pari seinävalaisinta ja valonkatkaisijat saivat jäädä niille sijoilleen muistuttamaan menneistä ajoista.

"Remontin ollessa valmis ja ensimmäinen yö asunnossa vietetty, uusi asunto olikin jo muuttunut kodiksi. Tuli välittömästi sellainen olo että tänne on tultu jäämään", Tuomas toteaa.

60-luvun henki säilyy oikeilla valaistusratkaisuilla

Moderni valaistus ja vuosikymmenten takainen tunnelma risteävät jo alkumetreillä sisään astuttaessa: 60-luvulta peräisin olevaan puukehykseen asennettiin sisälle 3000 Kelvinin 4,8W valonauhaa ja eteisen kattoon kiinnitettiin 6W Liljoja.

Tyylikäs Lilja 6W valopaneeli on pätevä yleisvalaisin tilaan kuin tilaan. Pienen upotussyvyytensä ansiosta valaisin soveltuu erinomaisesti myös vaativampien tilojen valaisuun. Kaunis valkokehyksinen ja himmennettävä Lilja valaisee laajassa 120 asteen kulmassa luoden tasaisen ja kirkkaan valon tilaan.

1960-luvulta peräisin oleva puukehys näyttävässä valonauhavalaistuksessa

Pariskunta halusi säilyttää kodissa osan 60-luvun henkeä. Modernit valonauhat kehystävät rappusia. Miniprofiilin sisälle on upotettu lämminsävyinen 3000 Kelvinin 9,6 W valonauha.

Seiniin on jätetty 60-luvusta muistuttavat valaisimet, jotka luovat kauniin kontrastin kotiin.

60-lukua henkivät seinävalaisimet ja valonauhat yhdistävät alkuperäistä ja modernia.

Työvalot keittiössä voivat olla tyylikkäät ja hyvällä tavalla huomaamattomat. Moderniin keittiöön asennettiin valonauhaa kaapistojen ylä- ja alapuolelle. Lämminsävyiset 3000 kelvinin 9,6W valonauhat asettuvat vastakkain mustavalkoisen ja graafisen sisustuksen kanssa.

Valonauha tuo sisustukseen lämpöä.

Tunnelmallisuutta pesuhuoneeseen luotiin Helmi Lasikuutioilla, jotka hajottavat valoa miellyttävästi neliskanttisen kehyksensä läpi. Kaunis läpinäkyvä kehys hajoittaa valoa laajalle alueelle - luoden tyylikkään valaistuksen kodin eri tiloihin.

Helmi LED-valaisin on kaunis valaistusratkaisu kylpyhuoneisiin.

Ledit ovat pikkuhiljaa syrjäyttämässä myös perinteisen puukehikkoisen saunanlampun tieltään. Siinä missä kylpyhuoneiden valaistuksia uusitaan kovalla tahdilla, ovat myös saunatilat saamassa osaansa ledien vallankumouksesta. Saunan ollessa eräänlainen ääriolosuhteiden tyyssija, on tuotteiden laatuun ja soveltuvuuteen hyvä keskittyä tarkasti.

Lämpötilat ja ilmankosteus vaihtelevat paljon saunatiloissa, jonka vuoksi käyttöön valikoituneiden LED-valaisimet virtalähteineen tulee olla erityisesti tällaiseen tarkoitukseen suunniteltuja. Lisäksi saunan tunnelma kärsii helposti, jos valonlähde on liian kirkas tai se on esimerkiksi sävyltään liian kylmä.

Epäsuoran valaistuksen menetelmää hyödyntäen aikaan saatiin saunan tunnelmallinen valaistus. Valonauhat lauteiden alla ovat tyylikäs ratkaisu pienempäänkin saunaan. Tässä saunassa käytettiin lämminsävyistä 4,8 W valonauhaa.

Saunan valaistuksessa tulee ottaa huomioon tuotteiden laatu ja soveltuvuus

Osaavilla ammattilaisilla miellyttävä kokonaistulos

Koko remontti itsessään sujui pariskunnan mielestä sukkelaan, josta kiitos kuuluu osaaville ammattilaisille.

"Sähköasentaja oli erittäin pätevä ja mukava herrasmies, joka tiesi mitä teki. Winledin kehitysjohtaja Panu piti huolen siitä, että valaistussuunnitelma oli moitteeton. Meiltä kysyttiin vaan varmistukset isoimpiin päätöksiin, olimme hyvissä käsissä", Tuomas selostaa.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 28.11.2017

Lue myös