Miten valaistussuunnittelu prosessi etenee


Onneksi olkoon päätöksestä hankkia kotiisi Winled-valaistussuunnitelma! Tämä on päätös, joka muistuu myönteisenä mieleen useita kertoja vuodessa, aina kun ihastelet miltä kohteesi näyttää tai avaat sähkölaskun. Tämä on myös päätös jota et kohteen valmistuttua varmasti tule katumaan! Tässä artikkelissa syvennytään itse valaistussuunnitteluprojektin vaiheisiin, mitä tehdään missäkin järjestyksessä ja miksi.

Luethan siis tämän artikkelin huolella ja perehdyt tämän artikkelin linkkeihin ennen projektin aloittamista. Tämä tulee säästämään aikaa ja suunnitelmasta saadaan juuri Teidän näköinen.

1) Kun päätös valaistussuunnitelman hankinnasta on tehty

Valaistussuunnitelman hinta: 990€ tai erillisen sopimuksen mukaan.


Kun olette ilmaisseet partnereinamme toimivalle sähkö- tai rakennusliikkeelle halustanne hankkia Winledin valaistussuunnitelman, otetaan teihin puhelimitse yhteyttä valaistussuunnittelijamme toimesta heti, kun tieto asiasta saavuttaa meidät. Tätä yhteydenottoa kutsutaan "aikataulutuspuheluksi". Tässä puhelussa sovimme teidän kanssanne milloin projektinne ensimmäinen luonnos esitellään teille. Aikataulutuspuhelun ja projektin esittelyn välille on hyvä varata aikaa vähintään kaksi viikkoa, jotta kerkeätte rauhassa miettiä omia valaistuksellisia toiveitanne ja me kerkeämme tekemään kohteestanne tarkan 3D-mallinnoksen.

Mikäli olette löytäneet meidät muita kanavia pitkin ja ottaneet suoraan yhteyttä niin suosittelemme käyttämään sähköasennuksissa partnerinamme toimivaa sähköurakointiliikettä jolla on kokemusta tuotteidemme asennuksista. Partnerimme omalta alueeltanne löydätte täältä.

2) Ennen valaistussuunnittelun aloitusta tarvitsemme seuraavat tiedot

Onnistunut valaistussuunnitelma on yhteistyön tulos. Siinä yhdistetään teidän toiveet ja mieltymykset sekä meidän ammattitaito. Jotta suunnitelmasta saadaan heti kerralla toivottu, tarvitsee teidän täyttää valaistussuunnitelman esitietolomake huolella. Lomakkeen varsinainen täyttäminen vie vain noin 10 minuuttia, mutta ennen lomakkeen täyttämistä on erittäin tärkeää, että:

A: Tiedätte mitä olette ostamassa. Olemme kirjoittaneet teitä varten artikkelin missä kerrotaan "Mikä on valaistussuunnitelma".

B: Osaatte valita oikean valon sävyn. Värisävyn valintaa helpottamaan olemme kirjoittaneet artikkelin "Mikä on oikea valon väri".

C: Osaatte budjetoida valaistuksen. Tähän löytyy ohjeistus artikkelista "Paljonko hyvin suunniteltu valaistus maksaa?".

D: Saatte käsityksen miten hyvä valaistus rakentuu. Jota käsitellään artikkelissa "Oikeat valaisimet oikeisiin tiloihin".

E: Saatte parhaiten hyödynnettyä valaistussuunnitelmaa muissa suunnitelmissa. Tästä lisää artikkelissa "Missä vaiheessa projektia teetän valaistussuunnitelman".

F: Osaatte kertoa meille millaisia toiveita teillä on valaistuksen suhteen. Koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja monta tuhatta kuvaa kertoo jo aika paljon, niin käykää ihmeessä ideavarkaissa. Galleriastamme löydätte jo aikaisemmin toteuttamiamme valaistusratkaisuja eri tiloihin. Iloista ideashoppailua! ;)

Huomioittehan, että teille esiteltävä 3D-malli tehdään teidän meille toimittamienne esitietojen perusteella. Mitä tarkemmat tiedot me saamme, sitä paremmin kohteenne 3D-malli vastaa todellisuutta. Esimerkki: Mikäli toimitatte meille keittiökuvat, niin saamme keittiöstänne hyvinkin tarkan luonnoksen teille esiteltäväksi ja saatte omaa tulevaa keittiötänne vastaavat tarkat kuvat. Mikäli keittiökuvia ei meille toimiteta, niin teemme toki parhaamme mallintaaksemme keittiöstä kuvauksenne mukaisen, mutta tällöin keittiö ei välttämättä vastaa täysin identtisesti tulevaa keittiötänne.

3) Kun valmistelut on tehty huolella, paljastamme teille lopputuloksen

Esititetolomakkeen täytön ja teille esiteltävän luonnoksen välille tarvitsemme aina vähintään viikon aikaa. Tämä siksi, että esimerkiksi omakotitaloasunnon valaistussuunnitelman tekemiseen menee tyypillisesti 3-5 arkipäivää, vähän kohteen koosta riippuen. Olethan siis aikataulun kanssa tarkkaavainen, sillä mikäli ensimmäisessä aikataulutuspuhelussa on sovittu, että suunnitelma esitellään teille esimerkiksi kuun 15. päivä, tulee esitietolomake olla täytettynä viimeistään viisi arkipäivää ennen tätä. Mikäli esitietolomaketta ei ole täytetty ajoissa, joudumme sopimaan kanssanne uuden ajan. Toivoisimmekin, että laitatte sovitun päivän kalenteriin ja varaatte suunnitelman läpikäyntiin aikaa vähintään tunnin. Niin tekee myös teitä palveleva valaistussuunnittelijamme. Suunnitelman luonnoksen läpikäynti onkin monille se kaikkein jännittävin hetki, sillä tämä on usein ensimmäinen kerta, kun kohteesta tehdyn 3D-mallinnoksen ansiosta pääsee näkemään, että miltä se oma kohde nyt sitten tuleekaan näyttämään. Tähän asti kohteen suunnittelussa on useimmiten käsitelty ainoastaan pohja- ja luonnoskuvia. Istukaahan siis rauhassa alas, keittäkää kahvit ja vetäkää syvään henkeä ;)

Sovitussa projektin esittelyssä käydään kohteenne luonnos kanssanne läpi tyypillisimmin etänä, tietokoneen välityksellä. Valaistussuunnittelijamme lähettää teille linkin, jonka kautta pääsette seuraamaan kotikoneelta käsin, miten suunnittelija pyörittelee teidän kohdettanne omalla tietokoneruudullaan. Tästä esimerkki alla olevalla videolla:

Halutessanne voitte myöskin sopia valaistussuunnittelijan kanssa tapaamisen toimistollemme Tampereelle, mikäli tämä on teille maantieteellisesti mahdollista. Suurta eroa ei ole sillä käydäänkö suunnitelma läpi etänä vai toimistomme neukkarissa, sillä suunnitelman luonnos esitellään kuitenkin samaan tapaan suunnitteluohjelmistoa tietokoneella pyöritellen. Olette kuitenkin halutessanne enemmän kuin tervetulleita myös paikan päälle. Tällöin tarjoamme kahvit ja kampaviinerit. :)

Itse palaverissa käydään sitten läpi kohteenne valaistusta. Pääsette näkemään miltä valaistus näyttää ja siihen on tarvittaessa mahdollisuus päästä tekemään muutoksia ja lisäyksiä "lennossa". Tämän palaverin tarkoituksena on lyödä lukkoon mitkä ovat lopulliset valaisimet kuhunkin tilaan. Valaistussuunnittelija ohjeistaa huolellisesti teitä siitä millaisia ratkaisuita hän kuhunkin tilaan suosittelee ja miksi sekä ohjeistaa teitä asennukseen, valaisinten ohjaukseen, budjettiin, sähköurakoitsijan valintaan tai mihin tahansa teille mieleen juolahtavaan kysymykseen liittyen.

4) Tarkistusta vaille valmis

Kun kaikki on saatu valmiiksi, toimitamme teille projektin tiedot tarkistettavaksi. Lähetämme teille sähköpostitse linkin, jonka kautta kaikki projektiinne liittyvät tiedot ovat ladattavissa. Linkki pitää sisällään kuvat kohteen eri tiloista, valaisinpistekuvat, valaistuslaskentatulokset sekä valaisinlistan. Näistä kuvista voitte sitten tarkistaa, että kaikki on suunnitelmassa niin kuin oli ajateltu, eikä väärinkäsityksiä ole päässyt sattumaan. Noin yhdeksän kertaa kymmenestä kaikki on tässä vaiheessa jo tip top, mutta kaikki kannattaa kuitenkin tässä vaiheessa vielä tarkastaa huolella. Esimerkki suunnitelmastamme näette mitä kaikkea suunnitelma pitää sisällään.

5) Mahdolliset muutokset

Mikäli valaistuksessa havaitaan vielä jotain viilattavaa, niin tehdään muutokset oitis. Kun muutokset on tehty valmiiksi ilmoittaa suunnittelijamme tästä teille, jonka jälkeen jo saamanne linkin takaa löytyvät tiedostot on päivitetty uusiin. Kun suunnitelma on lopullinen niin voitta jakaa saamanne linkin myös projektinne muiden suunnittelijoiden kanssa. Tällöin he saavat myös tarvitsemansa tiedot kätevästi.

6) Tarjouksen tekeminen ja valaisinten tilaaminen

Tyypillisimmin tilanne menee siten, että partnerinamme toimiva kumppani tekee teille tarjouksen valaisimista heti valaistussuunnitelman valmistuttua ja myöhemmin myös puolestanne valaisintilauksen. Tarjouksen tekeminen teille käy partneriltamme sutjakkaasti, koska valmistunut valaistussuunnitelma pitää sisällään täydellisen valasinlistan. Suosittelemme aina käyttämään partnerinamme toimivaa liikettä sähköasennuksissa sillä he ovat tottuneet asentamaan tuotteitamme ja käytäntömme ovat heille tuttuja. Heiltä myös kannattaa tinkiä tuotteista löysät pois ;)

Mikäli sähköistyksen projektiinne tekee joku muu kuin partnerinamme toimiva sähköliike voitte ohjeistaa heitä pyytämään tarjouksen ja tekemään tilauksen valaisinlistan mukaisista tuotteista SLO:lta, Onniselta, Rexeliltä tai Ahlselliltä. Nämä ovat suuria sähkötukkuliikkeitä joiden valikoimista tuotteemme löytyvät.

7) Suunnitelman mukaisten valaisinten toimitus

Lähes poikkeuksetta suunnitelmissa käyttämämme tuotteet löytyvät meiltä varastotuotteina. Näin ollen valaisimet toimitetaan teille haluamaanne osoitteeseen Suomessa yleensä 1-3 arkipäivässä. Mikäli kohteeseenne suunnitellaan jotain sellaisia valaisimia joiden toimitusaika on pidempi, informoidaan tästä teitä jo suunnitteluvaiheessa.

Aika-ajoin myös meillä käy siten, että jokin yksittäinen tuote pääsee hetkellisesti loppumaan. Tämä on onneksi aika harvinaista, mutta tähänkin on syytä varautua. Näin ollen suosittelemmekin varmuuden vuoksi, että valaisintilaus tehtäisiin vähintään 2-3 viikkoa ennen valaisinten arvioitua asennusta. Tilauksen yhteydessä on myös mahdollista sopia, että tuotteita ei heti toimiteta, mikäli niitä ei haluta esimerkiksi rakennustyömaalle ennen asennuksen alkua. On kuitenkin tuvallisempaa tehdä tilaus hyvissä ajoin, varsinkin jos aikataulu työmaalla on tiukka.

8) Lopussa kiitos seisoo

Meille on äärimmäisen tärkeää, että saamme teistä tyytyväisen asiakkaan. Se on myöskin syynä miksi näemme teidän kohteenne valaistuksen eteen enemmän vaivaa, kuin mikään muu yritys olisi valmis näkemään. Olemme tehneet valaistussuunnittelua LED-valaisimilla vuodesta 2011 lähtien, mikä taitaa olla sinällään jo Suomen ennätys. Se lopputulos mihin me yrityksenä tässä suunnitteluprosessia pyrimme on, että olemme ensimmäisten joukossa kenelle te soitatte siinä vaiheessa kun aloitatte seuraavan rakennusprojektinne, millainen se sitten onkaan ;)

Valoisin terveisin, Winledin tiimi.


Julkasija: Winled Oy, Panu Rekilä
Julkaistu : 21.05.2018

Lue myös