Mitä tulee kun ekonomi ja biokemisti lähtevät rakentamaan ensimmäistä omaa kotiaan


Moni voisi olla sitä mieltä, että untuvikon kannattaa miettiä rakennusprojektiin ryhtymistä kahdesti ja tarkistaa lääkitys. Päätimme lähteä projektiin, olihan mahdollisuus ainutlaatuinen ja ajatus itselle rakennuttamisesta kiinnosti. Pohjalainen sanoisi tässä kohtaa projektin loppusuoralla, että hyvää haettiin, mutta priimaa pukkasi. Ehkä tämä on toteutunut kohdallamme ainakin osittain. Lähtökohdat projektiin olivat tietysti haastavat, kun rakennusalaa ja säädöksiä tuntematon nuoripari lähti kimpparakennuttamaan kolmen muun perheen kanssa puutaloja Espooseen. Yhteistuumin kilpailutimme talotoimittajia ja lopulta paritalo suunniteltiin keski-pohjalaisen Jetta-talon toimesta; omista kuvista, kolmeen kerrokseen, sisältäen 100 neliömetriä huoneistopinta-alaa sekä 50 neliön kellarin.

Hyvä yleisvalo luo keittiön tunnelman.

Käsitys rakentamisen helppoudesta romuttui jo alkuvaiheessa, kun rakennuslupa heltisi Espoon rakennusvalvonnasta 8 kuukauden yhteistyön jälkeen. Sitten päästiin vauhtiin. Molemmat paiskimme päivätöissä, joten tontille tultiin työpäivän jälkeen katsomaan, mitä päivän aikana on tehty, siivoilemaan ja valmistelemaan paikkoja seuraavaa päivää varten. Antti lopetti ajokilometrien seuraamisen melko nopeasti, koska kilometrejä Helsingin puolelta tontille kertyi aikamoisesti. Tontilla käytetty aika onkin jo toinen juttu. Taistelu väsymystä vastaan oli kova, mutta pariskunta onnistui kääntämään projektin parisuhdetta vahvistavaksi kokemukseksi.

Tyylikkäät portaat ovat osa asunnon ilmettä.

Kodin valaistus oli tarkoitus alunperin suunnitella itse. Molemmillahan oli käsitys, että lamppu keskellä huoneen kattoa on yleinen käytäntö, kun molemmat olimme tottuneet tällaiseen ratkaisuun lapsuudenkodeissamme. Aika kasari-ajatus nyt jälkikäteen mietittynä. Winled tuli kuvioihin mukaan asuntomessu-käynnin jälkeen, osittain lasikuutio-ledin ansiosta, ja nopeasti ymmärsimme, mitä hyötyä valaistussuunnitelmasta on. Tasainen ja ei-häiritsevä valaistus oli niitä yksinkertaisimpia, mutta merkittävimpiä hyötyjä, mitä suunnitelma toi. Tapaamisen jälkeen ymmärsimme myös kuinka tärkeä osa sisustusta toimiva valaistus on. Ledit olivat jo projektiin lähdettäessä kiinnostaneet Anttia, joka arvosti niiden pitkää käyttöikää tutkittuaan valoja Aasiaa myöten. Toki hinta tietysti mietitytti, mutta Antti taloushallinnon osaajana näki ledit pitkäaikaisena investointina, joka maksaa itsensä takaisin.

Valoisassa oleskelutilassa on käytetty sisustuksen väreinä valkoista, mustaa ja punaista

Winled vakuutti meidät osaamisellaan sekä asiakaspalvelullaan ja onnistui kumppanina niin hyvin, että asiointi jatkuu tulevaisuudessakin. Valaistussuunnitelma toi selkeästi lisäarvoa ja tehokkuutta projektiimme, sähköasentajalle oli antaa hyvät kuvat ja tiedot valaisimista asennusta varten. Lamput saimme sovitusti ja sisältö oli sovitun mukainen. Tässä muutamia syitä tyytyväisyyteen, joihin monen muun projektissamme toimineen urakoitsijan kanssa joutui valitettavasti pettymään. Moni tuttavamme on käydessään kehunut valaistusta ja esimerkiksi keittiön ja ruokailutilan Iiris-ledi on päätynyt tämän seurauksena muidenkin koteihin.

Talomme ei ole aivan valmis vielä, vaan projekti jatkuu vielä kellarin valaistuksen sekä ulkovalaistuksen osalta. Niihin palaamme myöhemmässä vaiheessa vuotta 2016.

Sara ja Antti Kuusela

WC-tilojen kiviseinä pääsee oikeuksiinsa led-valaistuksessa

Helmi-lasikuutiot ja valonauhat mahdollistavat sekä valoisan että tunnelmallisen vaihtoehdon saunatilojen valaisussa


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös