Mitä eroa on epäsuoralla ja suoralla valaistuksella? Mitä kaikkea epäsuoralla valaistuksella voidaan valaista? Riittääkö valon määrä, jos se tulee epäsuorasti?

Tässä artikkelissa käydään läpi mitä epäsuora valaistus tarkoittaa sekä käydään läpi sen hyötyjä ja muita huomion arvoisia asioita.

Inspiraatiota epäsuoraan valaistukseen

Mitä on epäsuora valo?

Epäsuorassa valaistuksessa itse valonlähde on piilotettu niin, ettei katsoja näe sitä. Tyypillisesti epäsuora valaistus toteutetaan valonauhalla, joka piilotetaan erinäisten listojen ja palkkien taakse. Kyseisellä valaistusratkaisulla voidaan valaistaan suuria katto- ja seinäpintoja, jolloin valo jakautuu tilaan tasaisesti.

Lisää valonauhoista ja niiden käytöstä voit lukea täältä.

Valonlähde on piilossa

Epäsuoran valaistuksen suunnittelu

Epäsuoran valaistuksen hyödyiksi voidaan lukea sen häikäisemättömyys ja pehmeys, jolloin se luo valaisemaansa tilaan miellyttävän ja tunnelmallisen yleisvalaistuksen, koska valo heijastetaan katon kautta huonetilaan. Pehmeän valonjakonsa ansiosta esimerkiksi tietokoneen, tabletin ja television näytöiltä mahdollisesti heijastuvaa häikäisevää valopistettä ei niin helposti synny ja katselukokemus on tätä kautta miellyttävämpi.

Mikäli kattopinnan yhtenäisyyden säilyttäminen on tärkeää (yleisen esteettisyyden takia tai jos kyseessä on esimerkiksi historiallinen kohde, jossa kattopintaa ei saa rikkoa), on epäsuora valaistus varteenotettava vaihtoehto. Epäsuora valo onkin ollut suosittu valaistuksen toteutustapa asiakkaidemme seinän tai katon valaisemisessa.

Hyödyiksi voidaan lukea sen häikäisemättömyys ja pehmeys

Epäsuoraa valaistusta suunnitellessa tulee kuitenkin muutamiin seikkoihin kiinnittää huomiota. Suurten seinä- ja kattopintojen kautta heijastettu valo on varsin pehmeää, jonka takia tilaan jää vähän kontrastieroja. Kontrastierojen puute vaikeuttaa syvyyden ja kolmiulotteisten muotojen hahmotusta, jolloin tila voi näyttää joidenkin mielestä hieman lattealta ja tylsältä.

Useimmissa kohteissa tämä ei kuitenkaan muodostu ongelmaksi, sillä usein tiloihin suunnitellaan myös suoraa valaistusta kuten esimerkiksi tavalliset, upotettavat paneelit ja spotit.

Valokatoilla voidaan tehdä rohkeita valaistusratkaisuja

Epäsuoran valaistuksen käyttökohteita

Vain mielikuvitus ja viitseliäisyys ovat rajana saattaa kuulostaa hieman kliseiseltä, mutta se pätee varsin hyvin, kun mietitään epäsuoran valaistuksen käyttökohteita. Yleisimmin omakotitalokohteissa tätä valaistustyyliä käytetään yleisvalaistukseen tai tehosteseinien korostamiseen. Kaapistojen päälle sekä jalkalistoihin asennetut valonauhat ovat myös olleet suosittu tapa toteuttaa epäsuoraa valaistusta.

Esimerkiksi eräässä messukohteessamme olohuoneen valaistus on suunniteltu pelkästään valonauhoilla. Tässä kohteessa valonauhat ovat teholtaan 12 W/m ja ne on asennettu akustiikkalevyjen väleihin uppoprofiiliin.

Rohkeampia linjauksia voidaan tehdä esimerkiksi valokattojen avulla. Tilan alakatosta voidaan jättää osa matalammaksi ja valaista se valonauhan avulla, jolloin huoneesta saadaan tilavamman tuntuinen. Tämän lisäksi valokatot ja muut valonauhalla valaistut elementit ovat visuaalisesti varsin näyttävän näköisiä, joka kohentaa tilan viihtyvyyttä.

Rohkeampia linjauksia voidaan tehdä esimerkiksi valokattojen avulla

Portaiden epäsuora valaistus

Portaiden valaistus ja sen suunnittelu jää usein hieman ns. kiinnostavampien tilojen varjoon. Yleinen turvallisuus on tietysti ensimmäinen asia minkä takia portaita valaistaan, mutta se ei tarkoita, etteikö sitäkin voisi hoitaa käytännöllisesti ja esteettisesti.

Epäsuoran valon käyttö portaikossa lisää näyttävyyden lisäksi käyttömukavuutta esimerkiksi yöllä, sillä valopisteet ovat katseelta suojassa eikä ne paista suoraan silmille. Tyypillisesti portaiden epäsuora valaistus toteutetaan askelmien lippoihin tai käsijohteeseen asennettavalla valonauhalla.

Lisää portaiden valaistuksesta voit lukaista täältä.

Epäsuora valaistus listoilla

Epäsuora valaistus listoilla

Epäsuoraa valaistusta voidaan myös toteuttaa erinäisten listojen avulla. Meidän kauttamme on mahdollista tilata seinäpintoihin kiinnitettäviä kevyitä listoja, joilla epäsuora valaistus voidaan toteuttaa myös tiloissa, joihin ei erillistä alaslaskua ole tulossa.

Voit lukea lisää valolistoista ja niiden käytöstä täältä.

Valonauhaa akustiikkalevyjen välissä

Epäsuoravalo Oy - erikoistunut upeisiin valaistusratkaisuihin

Tytäryhtiömme Epäsuoravalo Oy on nimensä mukaan erikoistunut tuottamaan visuaalisesti upeita valaistusratkaisuja, joissa valonlähde jää kokonaan silmältä piiloon. Alumiiniprofiilien ja valolistojen avulla on mahdollista luoda mahtavia ratkaisuja kattoon, seinille, porraskäytäviin, keittiöihin ja julkisivuihin - ainoastaan mielikuvitus on rajana. Suosituimmat mallit niin profiileista kuin valolistoistakin löytyvät Winledin varastotuotteina.


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 22.10.2018

Lue myös