Sähkölaitteiden vesi- ja pölysuojausta sekä suojausta vieraiden esineiden sisäänpääsyltä arvioidaan sähkölaitteiden kotelointiluokan, IP-luokituksen (eng. internal protection) avulla. Sähkölaitteiden kotelointiluokista on julkaistu vuonna 2011 standardi SFS-EN 60529 + A1 ja se soveltuu useimmille sähkölaitteille.

Mistä IP-luokitus koostuu ja mitä numerot kertovat?

IP-luokituksen merkintä koostuu kirjaimista IP, jonka perään tulee kahden numeron sarja. Ensimmäinen numero kertoo kyseisen sähkölaitteen suojauksesta pölyä ja vieraita esineistä vastaan ja toinen numero kertoo suojauksesta vettä vastaan. Joissain tapauksissa laitteen pölyn- ja vedenkestävyydestä ei ole tietoa tai sitä ei ole testattu, jolloin numeron sijasta merkinnässä esiintyy kirjain X.

Ensimmäinen IP-luokituksen numero Ensimmäinen IP-luokituksen numero

Toinen IP-luokituksen numero Toinen IP-luokituksen numero

Esimerkkejä IP-luokituksen tulkitsemisesta

IP21 = Laite on suojattu niin, ettei pikkurillin päätä suuremmat kappaleet pääse sähkölaitteen sisuksiin. Tippuvalla vedellä ei myöskään ole haitallisia vaikutuksia laitteen toiminnan kannalta. IP44 = Roiskevedeltä ja pieniä esineitä vastaan suojattu laite. IP65 = Laitteella on korkein luokitus mekaanista tunkeutumista vastaan, eli laite on pölytiivis. Laitteen päälle suihkutettu vesi ei aiheuta toimintahäiriötä laitteessa. IP68 = Pölytiivis laite joka soveltuu myös jatkuvaan veden alle upotukseen.

Suojaetäisyydet valaisinasennuksissa

Kylpy- ja suihkutilojen sähköasennuksissa sovelletaan standardin SFS 6000-7-701 vaatimuksia. Kyseisessä standardissa määritellään kolme aluetta, jotka rajoittavat sähkölaitteiden sijoittamista suihkujen ja ammeiden välittömään läheisyyteen. Alla oleva Tukesin sivuilta löytyvä piirros kuvaa alueita hyvin.

Tukesin kuva kylpy- ja suihkutiloista.

Kyseisen kuvan mitat voidaan mieltää ns. narumitoiksi, eli käytännössä 1-alueen rajaa voidaan hieman manipuloida esimerkiksi suihkuseinien avulla. Tämän tarkoittaa sitä, että esimerkiksi IP20 kotelointiluokan sähkölaite voidaan asentaa lähemmäksi suihkua suihkuseinän taakse. Standardissa määritellyt asennusalueet ylettyvät 225 cm korkeuteen ja 120 cm päähän.

Suihkun ja kylpyammeen alueelle (alueelle 1) sijoitettavat valaisimet on sijoitettava vähintään 170 cm korkeudelle ja kyseiset valaisimet tulee olla suojattu roiskevettä vastaan. Standardin mukaan alueelle 2 jäävän valaisimen IP-luokitus voi olla lähes olematon (IPX0 tai IPX1 tiloissa, jotka liittyvät löylyhuoneeseen) ja tämän vaatimuksen täyttää käytännössä 99,9% valaisimista.

Useammat kattoon upotettavat valaisimet ovat kotelointiluokaltaan IP44, joten suihku- ja kylpytilojen kattoon upotettavien valaisinten kotelointiluokasta on varsin turha stressiä ottaa.

Valaisinten asentamisesta ulkotiloihin voit lukea täältä

Led valaisimet ulkona

Esimerkkejä IP-luokitelluista valaisimista

Sisääntulon ja autokatoksen kattoon asennetut valaisimet tulee olla IP-luokitukseltaan vähintään IPX1. Tähän sopii esimerkiksi Kanna 12W

Räystään alle asennetut valaisimet tulee myös olla vähintään IPX1. Käytännössä tähän soveltuu mikä tahansa alasvalomme, mutta yleensä jos räystääseen valoja upotetaan, on ne varsin pieniä ja kapeakeilaisia, esimerkiksi Libra 6W

Seinävalaisimien IP-luokituksen tulee olla vähintään IPX3. Tähän sopii mallistostamme esimerkiksi Linder 8W

Pylväsvalaisimet tulee olla myös vähintään IPX3. Tähän sopii esimerkiksi pylväsvalaisimemme Cajon 40W.

Pollarivalaisimien IP-luokituksen tulee olla vähintään IPX4. Lacuna-sarjan valaisimet ovat kotelointiluokitukseltaan IP54. Esimerkiksi Lacuna Solo -pollarivalaisin.

Löydät Winledin valaisinmallistosta myös korkealla IP-luokalla löytyviä teollisuusvalaisimia sekä IP20- ja IP65-luokiteltuja valonauhoja.

UKK


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös