IP-luokitukseen törmää usein esimerkiksi valaistuksen tai matkapuhelimen hankinnan yhteydessä. Usein kuluttajalle voi jäädä hämärään, että mitä tämä arvo oikein tarkoittaa.

Sähkölaitteiden vesi- ja pölysuojausta sekä suojausta vieraiden esineiden sisäänpääsyltä arvioidaan sähkölaitteiden kotelointiluokan, IP-luokituksen (eng. internal protection) avulla. Sähkölaitteiden kotelointiluokista on julkaistu vuonna 2011 standardi SFS-EN 60529 + A1 ja se soveltuu useimmille sähkölaitteille.

Alta löydät lisätietoa IP-luokituksista. Voit halutessasi laittaa meille myös oman kysymyksesi oikealta löytyvästä chat-painikkeesta tai ottaa yhteyttä suoraan asiantuntijoihimme.

Lataa myös meidän kodin valaistuksen -opas, josta löytyy paljon tietoa, ideoita sekä inspiraatiota kodin valaistukseen.

Mistä IP-luokitus koostuu ja mitä numerot kertovat?

IP-luokituksen merkintä koostuu kirjaimista IP, jonka perään tulee kahden numeron sarja. Ensimmäinen numero kertoo kyseisen sähkölaitteen suojauksesta pölyä ja vieraita esineistä vastaan ja toinen numero kertoo suojauksesta vettä vastaan.

Joissain tapauksissa laitteen pölyn- ja vedenkestävyydestä ei ole tietoa tai sitä ei ole testattu, jolloin numeron sijasta merkinnässä esiintyy kirjain X.

Ensimmäinen IP-luokituksen numero Ensimmäinen IP-luokituksen numero

Toinen IP-luokituksen numero Toinen IP-luokituksen numero

Kolmas kirjain - IK-luokitus

Kotelon mekaaninen iskunkesto voidaan määritellä IK-luokkana (luokituksen kolmas numero) standardin IEC 62262 mukaisesti. Voit lukea IK-luokituksesta lisää artikkelistamme.

Lisäkirjaimet IP-luokituksessa

Vaaralliset osat suojattu:

 • A - nyrkiltä
 • B - sormelta
 • C - työkalulta
 • D - langalta

Täydentävä kirjain IP-luokituksessa

 • H: Suurjännitelaite.
 • M: Vesisuojaus koestettu laitteen ollessa käynnissä.
 • S: Vesisuojaus koestettu laitteen ollessa pysähdyksissä.
 • W: Laite on koestettu erityisiin sääolosuhteisiin.

IP69K -luokitus korkeapaineiselle ja kuumalle vesisuihkulle altistuvia laitteita varten

Luku 9 tarkoittaa suojausta lähietäisyydeltä tehtyä korkeapaineista huuhtelua vastaan ja K viittaa huuhteluveden korkeaan lämpötilaan.

IP69K-luokiteltu laite kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä. (DIN 40050-9, ei kuulu varsinaiseen IP-luokitusjärjestelmään)

Testattaessa IP69K-luokitusta on veden lämpötila 80ºC, paine on 100 baria, virtausnopeus noin 15l/min ja ruiskutussuutin on 10 cm:n päässä kohteesta.

Esimerkkejä IP-luokituksen tulkitsemisesta

Vaikka ensimmäisellä numerolla usein ei ole tavallisen sähkönkäyttäjän kannalta merkitystä, niin muun muassa teollisuus-, alue- ja urheilualueisen sähkölaitteiden osalta voi hyvä pölysuojaus olla hyvin oleellista.

 • IP21 = Laite on suojattu niin, ettei pikkurillin päätä suuremmat kappaleet pääse sähkölaitteen sisuksiin. Tippuvalla vedellä ei myöskään ole haitallisia vaikutuksia laitteen toiminnan kannalta.
 • IP44 = Roiskevedeltä ja pieniä esineitä vastaan suojattu laite.
 • IP65 = Laitteella on korkein luokitus mekaanista tunkeutumista vastaan, eli laite on pölytiivis. Laitteen päälle suihkutettu vesi ei aiheuta toimintahäiriötä laitteessa.
 • IP68 = Pölytiivis laite joka soveltuu myös jatkuvaan veden alle upotukseen.

Suojaetäisyydet valaisinasennuksissa

Kylpy- ja suihkutilojen sähköasennuksissa sovelletaan standardin SFS 6000-7-701 vaatimuksia. Kyseisessä standardissa määritellään kolme aluetta, jotka rajoittavat sähkölaitteiden sijoittamista suihkujen ja ammeiden välittömään läheisyyteen. Alla oleva Tukesin sivuilta löytyvä piirros kuvaa alueita hyvin.

Tukesin kuva kylpy- ja suihkutiloista.

Kyseisen kuvan mitat voidaan mieltää ns. narumitoiksi, eli käytännössä 1-alueen rajaa voidaan hieman manipuloida esimerkiksi suihkuseinien avulla. Tämän tarkoittaa sitä, että esimerkiksi IP20 kotelointiluokan sähkölaite voidaan asentaa lähemmäksi suihkua suihkuseinän taakse. Standardissa määritellyt asennusalueet ylettyvät 225 cm korkeuteen ja 120 cm päähän.

Suihkun ja kylpyammeen alueelle (alueelle 1) sijoitettavat valaisimet on sijoitettava vähintään 170 cm korkeudelle ja kyseiset valaisimet tulee olla suojattu roiskevettä vastaan. Standardin mukaan alueelle 2 jäävän valaisimen IP-luokitus voi olla lähes olematon (IPX0 tai IPX1 tiloissa, jotka liittyvät löylyhuoneeseen) ja tämän vaatimuksen täyttää käytännössä 99,9% valaisimista.

Useammat kattoon upotettavat valaisimet ovat kotelointiluokaltaan IP44, joten suihku- ja kylpytilojen kattoon upotettavien valaisinten kotelointiluokasta on varsin turha stressiä ottaa.

Valaisinten asentamisesta ulkotiloihin voit lukea täältä

Led valaisimet ulkona

Esimerkkejä IP-luokitelluista valaisimista

Sisääntulon ja autokatoksen kattoon asennetut valaisimet tulee olla IP-luokitukseltaan vähintään IPX1. Tähän sopii esimerkiksi Kanna 12W

Räystään alle asennetut valaisimet tulee myös olla vähintään IPX1. Käytännössä tähän soveltuu mikä tahansa alasvalomme, mutta yleensä jos räystääseen valoja upotetaan, on ne varsin pieniä ja kapeakeilaisia, esimerkiksi Libra 7W

Seinävalaisimien IP-luokituksen tulee olla vähintään IPX3. Tähän sopii mallistostamme esimerkiksi Hydra 12W

Pylväsvalaisimet tulee olla myös vähintään IPX3. Tähän sopii esimerkiksi pylväsvalaisimemme Cajon 40W.

Pollarivalaisimien IP-luokituksen tulee olla vähintään IPX4. Lacuna-sarjan valaisimet ovat kotelointiluokitukseltaan IP54. Esimerkiksi Lacuna Solo -pollarivalaisin.

Löydät Winledin valaisinmallistosta myös korkealla IP-luokalla löytyviä teollisuusvalaisimia sekä IP20- ja IP65-luokiteltuja valonauhoja.

Tutustu myös muihin valaistustermeihin artikkelistamme "Valaistuksen ABC - valaistustermit tutuksi"

UKK


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös