Missä vaiheessa projektia teetän valaistussuunnitelman


Talon rakentamiseen kuuluu useita vaiheita, joista moni on myös riippuvaisia toisistaan. On itsestään selvää, että perustukset tulee tehdä ennen seinien pystytystä jne.

Tässä artikkelissa käymme läpi missä vaiheessa projektia valaistussuunnitelma kannattaa aloittaa ja mitä hyötyä siitä on teille, että valaistussuunnitelma on tehty ajoissa.

Keille valaistussuunnitelmasta on apua?

Valaistussuunnitelmasta hyötyvät suunnitteluvaiheessa niin sähkösuunnittelija, rakennussuunnittelija ja sisustussuunnittelijakin. Valaistussuunnitelma on olennainen osa sähkösuunnitelmaa ja siksi se on hyvä olla olemassa ennen kuin sähkösuunnittelija aloittaa oman työnsä. Siitä sähkösuunnittelija näkee millaisia johdotuksia on tarvittavaa tehdä sekä mihin ja millaisia kytkimiä tulee sijoittaa, jotta teidän on sitten helppo ja mukava ohjailla eri valaisimia. Kotiautomaatiojärjestelmät ovat myös yleistyneet kovaa tahtia ja näitä valittaessa on hyvä olla olemassa valaistussuunnitelma, jotta voidaan olla varmoja automaation ja valaisimien yhteensopivuudesta. Kotiautomaatioissa usein tarvitaan erilaista johdotusta kuin perinteisissä sähköasennuksista, joten nämä on myös hyvä olla sähkösuunnittelijan tiedossa. Kun nämä kaikki on selvillä jo ennen sähkösuunnitelman aloitusta, säästetään sähkösuunnitteluun kuluvaa aikaa ja saadaan laadukkaampi sähkösuunnitelma, joka auttaa myös kilpailuttamaan sähköurakkaa eri toimijoiden välillä.

Valaisinpiste kuva omakotitalosta Valaisinpiste kuvan avulla sähkösuunnittelija saa liitettyä valaistussuunnitelman helposti osaksi sähkösuunnitelmaa

Johdotuksien tietoja tarvitsee myös rakennussuunnittelija varsinkin elementtitaloissa. Johtukset joudutaan näissä tekemään elementtien sisään, joten ennen kuin elementtien teko voidaan aloittaa tarvitsee olla tiedossa mihin kaikkialle johdotuksia tarvitsee tehdä. Valaistussuunnitelman mukana toimitamme myös valaisinlistan, josta rakennussuunnitelija näkee suoraan millaisen asennusreiän ja upotussyvyyden kukin valaisin tarvitsee. Valonauhoilla toteutettavat ratkaisut useimmiten upotetaan rakenteisiin, jolloin ne on hyvä olla tiedossa jo suunnitteluvaiheessa, jotta niille osataan varata riittävästi tilaa ja niiden paikalle ei suunnitella muuta, joka vaikeuttaisi niiden toteutumista. Esimerkiksi kylpyhuoneeseen alumiiniprofiilissa asennettava valonauha on huomattavasti helpompi ja halvempi toteuttaa, kun se on tiedossa jo hyvissä ajoin. Tällöin katon koolaus voidaan suunnitella siten, ettei koolauspuut tule reunaan valonauhan tielle ja vältytään timpurin lisätöiltä, kun kattoa pitäisikin laskea lisää. Kylpyhuoneen epäsuoravalaistus valonauhalla Valonauhojen asennus on helpompaa ja halvempaa, kun ne pystytään ottamaan huomioon jo rakennussuunnittelussa

Mahdollinen sisustussuunnitelma voidaan tehdä jo ennen valaistussuunnitelmaa, mutta se on hyvä tehdä valaistussuunnitelman kanssa samoihin aikoihin. Valaistus onkin tärkeä osa sisustusta, sillä hienoimmat materiaalitkaan eivät pääse näyttämään parhaita puoliaan, jos valaistussuunnitelma on jätetty täysin huomioimatta. Onnistunut valaistus korostaa sisustuksen parhaita puolia ja sillä luodaan kodin tunnelma. Sisustussuunnittelijalle saamme tehtyä esimerkiksi oikeat valaistustasot eri tiloihin, korostettua tehosteseiniä sekä varmistettua, että valitut materiaalit ja värit näyttävät hyvältä teidän valmiissa kohteessanne. Otamme huomioon valaistussuunnittelussamme sisustussuunnittelijan valitsemat materiaalit, kalusteet ja myös design-valaisimet.

Valaistussuunnitelman hinta: 990€

Valaistus on osa sisustusta Valaistussuunnitelmassa huomioimme sisustussuunnitelijan materiaali- ja kalustevalinnat sekä sisustusvalaisimet

Miten toimin jos minulle tulee talopaketti?

Mikäli teille on tulossa talopaketti on ensiarvoisen tärkeää, että mainitsette valaistussuunnitelman teettämisestä ja suunnitelman mukaisten valaisinten hankkimisesta jo pyytäessänne tarjousta talopaketista. Tämä tulee ehdottomasti mainita jo talopakettia kilpailuttaessanne, eikä tätä voi liiaksi korostaa! Tämä johtuu siitä, että usein talotehtaiden ansainta perustuu ainakin osittain rakentajilta matkan varrella laskutettaviin "lisätöihin". Tämä on harmillinen, mutta erittäin yleinen ilmiö rakennusalalla joka on kuitenkin vältettävissä sopimuksen teko vaiheessa.

Olemme törmänneet matkan varrella aika hurjiinkin esimerkkeihin. Vastikään törmäsimme muun muassa tilanteeseen jossa asiakkaamme halusi ostaa meiltä valaisimet havaittuaan talotehtaan tarjoamissa valaisimissa turvallisuuspuutteita. Kyseessä oli tilanne jossa Winled merkkiset valaisimet olisivat tulleet talotehtaan valmiiksi tekemiin reikiin, talotehtaan tarjoamien sähköturvallisuudeltaan puuttellisten valaisinten tilalle. Asiakkaan kerrottua talotehtaalle aikeestaan hankkia valaisimet muualta kertoi talotehdas haluavansa tällöin 60€ ylimääräistä jokaisesta valaisinasennuksesta. Erillistä asennuskulua ei olisi tullut, mikäli asiakas olisi ostanut talotehtaan tarjoamat listahintaiset valaisimet. Samaisen talotehtaan kanssa ei kuitenkaan ole ollut ongelmia niissä tilanteissa, joissa erillisestä valaistussuunnitelmasta oli kerrottu jo tarjousvaiheessa. Otathan tämän siis huomioon ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Miten toimin jos rakennutan itse?

Voitte olla jo talonne suunnitteluvaiheessa yhteydessä valaistussuunnittelijaan, jolloin hän voi aikatauluttaa teidän projektinne alkavaksi heti sen jälkeen, kun lupakuvanne ovat valmistuneet. Kun valaistussuunnitelma on saatu hiottua lopulliseksi, se kannattaa toimittaa muille rakennusprojektin osapuolille oitis, kuten sähkö- ja rakennesuunnittelijalle. Heille on järkevää myös välittää valaistussuunnittelijanne yhteystiedot, jolloin muut suunnittelijat saavat tarvittaessa tarkentavaa tietoa valaistussuunnittelijalta. Mitä aikaisemmassa vaiheessa kaikki on huomioitu suunnitelmissa, sitä vähemmän kuluu aikaa ja rahaa suunnitelmien muutostöihin. Laadukkailla sähkösuunnitelmilla ja tarkoilla rakennuskuvilla teidän on helpompi kilpailuttaa rakennuksen eri työvaiheet ja myös budjetti on helpompi määritellä, kun yllättävat lisäkustannukset saadaan mahdollisimman pieniksi. Hyvällä suunnittelulla myös projektin rakennusvaiheen aikatalut pitävät paremmin kutinsa, kun asentajien ei tarvitse seisoskella työmaalla tyhjän panttina, ja niin edelleen. Kun suunnitelmissa on alusta asti huomioitu kaikki muuttujat, voitte olla turvallisin mielin, että lopputulos on sellainen kuin te olette halunneet.

Ajoissa tehdyn valaistussuunnitelman hyödyt

Haluaisimme kertoa erään konkreettisen tarinan, joka on ehkä voinut tapahtua eräille asiakkaillemme :) Tuttavapariskunta Möttönen ja Pönttönen (nimet muutettu) rakensivat paritaloa. Möttöset törmäsivät meihin Asuntomessuilla ja lähdimme tekemään heille valaistussuunnitelmaa rakennusprojektin alkuvaiheilla. Möttösten kohteen suunnitelma tehtiin ajoissa ja valaistussuunnitelman mukaiset toteutukset saatiin sujuvasti osaksi rakennus- ja sähkösuunnitelmaa. Tämän kohteen valaisimet tulivat maksamaan sisä- ja ulkovalaisimineen n. 4600€ ja kohde valmistui suunnitellussa aikataulussa.

Pönttöset olivat istumassa iltaa Möttösten kanssa, kun puheeksi tuli "yllättäen" meneillään oleva rakennusprojekti. Möttöset esittelivät valaistussuunnitelmaansa Pönttösille, jolloin he huomasivat ettei heidän talossa ollut valaistusta juurikaan otettu suunnitelmissa huomioon. Tämän jälkeen Pönttöset olivat yhteydessä meihin ja teimme heillekin valaistussuunnitelman. Pönttösten rakennusprojekti oli kuitenkin ehtinyt jo siihen vaiheeseen, että sisäkatot oli ehditty jo osin laittaa paikoilleen ja osa valaimista asentamaan. He päättivät kuitenkin olla tinkimättä valaistuksesta, joten timpurille ja sähköasentajalle ilmoitettiin halutuista muutoksista. Olohuoneen kattoon tuli syvennys, johon asennettiin valonauhaa alumiiniprofiilissa. Tämän seurauksena jo asennettua kattoa jouduttiin purkamaan ja timpuri sai tehdä lisätöitä, että valonauhat saatiin asennettua paikoilleen. Keittiön osalta kalusteiden mukana tulleet, ja jo maksetut, työtason loisteputkivalaisimet jouduttiin purkamaan ja tilalle asennettiin valonauhaa alumiiniprofiilissa. Pihalle haluttiin pollarivalaisimia kulkureittejä valaisemaan kuten naapurillakin. Näitä ei oltu aiemmin huomioitu ulkovalaistuksen sähköjä tehtäessä, joten maa tuli kaivaa auki, jotta sähköt saatiin vedettyä valaisimille. Möttösten valaisimet tulivat maksamaan karvan alle 4300€ ja sähköasentajan ja timpurin lisätöiden hinnaksi tuli rapiat 1600€. Muutostöistä aiheutui lisäksi noin viikon viivästys kohteen aikatauluun.

Valaistus valonauhoilla Rakenteisiin tulevat valaistusratkaisut on hyvä olla tiedossa jo suunnitteluvaiheessa, niin vältytään lisätöiltä

Missä vaiheessa valaistussuunnitelma on viimeistään tehtävä?

Vaikka valaistussuunnitelma tulisi aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa rakennusprojektia, ei se ole myöhäistä ennen kuin sähköjohdot on vedetty ja sisäkatot asennettu paikoilleen. Mitä pidemmälle projekti on edennyt, sitä suuremmalla todennäköisyydellä joudutaan kuitenkin tekemään enemmän kompromissejä ja lisätöitä sähköasentajien ja timpureiden toimesta. Jos teillä sähköurakoitsija on siinä vaiheessa, että talon sähköjohtoja aletaan vetämään, on syytä olla viimeistään yhteydessä valaistussuunnittelijaan. Tässä vaiheessa saadaan vielä hyvä lopputulos aikaan, kun voidaan vaikuttaa vielä valaisimien sijaintiin ja määriin. Tällöin ei enää välttämättä pystytä valitsemaan tiettyä valaisinmallia, sillä rakenteissa ei välttämättä ole sille riittävästi tilaa, eikä kaikkia epäsuoran valon ratkaisuja pystytä enää toteuttamaan ilman lisätöitä. Jos teidän kohteessanne on jo vedetty sähköjohdot tietyille paikoille, päästään valaitukseen vaikuttamaan enää huomattavan vähän. Tällöin joudutaan katsomaan tilaan sopivat valaisinmallit tiukoin kriteerein. Valaistukseen voidaan kuitenkin tässäkin vaiheessa vaikuttaa vielä jonkin verran. Voimme katsoa mitkä valaisimet jo suunnitelluille paikoille olisivat valoteholtaan ja avautumiskulmaltaan optimaaliset.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös