Minimani Rovaniemi — parkkialueen valaistus


Minimani-kauppaketju laajensi kesällä 2020 Rovaniemelle, kun seinäjokelaislähtöinen yhtiö rakensi Lampelan alueelle kuudennen kauppansa. Minimanilla on ennestään kaupat Vaasassa, Seinäjoella, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Lempäälän Ideaparkissa.

Uusi hypermarket on kooltaan noin 12 000 neliötä ja tiloista löytyy myös muun muassa itsepalvelupesula, Feenix- sekä Subway-ruokaravintolat sekä optikkoliike.

Asiakkaiden käytössä on todella suuret pysäköintiparkkipaikat, jolloin varsinkin iltojen pimetessä valaistus nousee erittäin ajankohtaiseksi, jotta liikkuminen olisi turvallista.

"Halusimme Rovaniemen Minimanille selvästi valoisan piha-alueen, joka sinänsä houkuttelee asiakkaita ja on turvallinen monessakin mielessä", kertoo Minimanin kiinteistöpäällikkö Pekka Haapanen.

Valaistussuunnittelun hyödyntäminen pysäköintialueille - Minimanin piha-alueesta haluttiin selvästi valoisa

Kun puhutaan pysäköintialueista, niin valaistuksen merkitys korostuu suuresti, koska hämärä valaistus saa ajoväylät näyttämään turvattomilta, kapeammilta ja parkkiruudut ahtaammilta.

Valaistussuunnitelman tekeminen on kannattava sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin monella tavalla, koska silloin varmistutaan siitä, että valoa on riittävästi, parkkipaikat tai kulkureitit eivät jää hämäriksi ja se täyttää standardin vaatimukset.

SFS-EN 12193- standardissa on määritelty vähimmäisvaatimukset valaistuksesta ulkona oleville pysäköintialueille:

Alue Valaistusvoimakkuus (lux)
Vähäinen liikenne, Kauppojen, rivi- ja kerrostalojen pysäköintialueet 5
Normaali liikenne, Tavaratalojen, toimistojen ja urheilupaikkojen pysäköintialueet 10
Vilkas liikenne, Kauppakeskusten, suurien urheilupaikkojen ja yrityspuistojen pysäköintialueet 20


Rovaniemen Minimanin ulkovalaistuksesta tehtiin valaistussuunnitelma ja -laskennat, joilla varmistettiin, että valaistusratkaisuilla päästiin haluttuihin valaistustasoihin.

"Meille tarjottiin erään toisen toimijan toimesta tasoa 30lx, mikä oli heidän mielestään riittävän hyvä taso, mutta valaistustaso parkkipaikalle määriteltiin 80 luksiin. Myös valaistuksen säädettävyys ja joustava mahdollisuus suuntauksiin oli tavoiteltavia seikkoja, kun valaistusvalintoja tehtiin", Haapanen toteaa.

Minimanin ulkovalaistus

Suunnattavat Moduulivalaisimet tuovat parkkialueelle valon

Parkkipaikkoja voidaan valaista monella tavalla kuten pylväs-, katuvalaisimilla tai valonheittimillä. Valaistussuunnittelija ottaa huomioon valaisimien valonjaon ja sijoittelun, niin ettei valo aiheuttaisi häikäisyä tai turhaa valosaastetta.

"Parkkialueilla valaisimien olisi hyvä olla laajakeilainen, jolloin valo saadaan alueelle tasaisesti. Valaistuksen kannalta olennaista on, että tummat varjot saataisiin poistettua, jolloin se lisää suoraan alueella liikkumisen viihtyvyyttä ja turvallisuutta", kertoo Winledin tuotepäällikkö Joona Saarelainen.

Korkeampia valaisinpylväitä käytetään juuri usein kauppojen parkkipaikoilla, jolloin valaisimilla saadaan valaistua suuri alue.

"Tällaiseen käyttöön sopii Moduulivalaisin, jonka leveälle suuntautuvan epäsymmetrisen valokeilan ansiosta sillä saadaan valaistua laajoja alueita", toteaa Saarelainen.

Valaisin Määrä
Moduulivalaisin 360W 6
Moduulivalaisin 360W - 60 deg 15
Moduulivalaisin 420W 60 deg 36


Minimanin Kauppakeskuksen parkkialueen valaistus

Moduulivalaisinvalikoima tarjoaa erinomaisen valaisinratkaisun, joka kestää olosuhteista riippumatta - valaisin soveltuukin erinomaisesti parkki-, teollisuus ja ulkoilualueiden valaistukseen.

""LEDit eivät tarvitse lämpenemistä ja ne saavuttavat käynnistymisen jälkeen heti 100 prosentin valotehon. Tämän lisäksi valaisimet kestävät lunta, sadetta ja kovempiakin olosuhteita, jolloin ne ovat erittäin hyvä valinta", sanoo Saarelainen.

IP67- ja IK09-luokitukset omaavilla Moduulivalaisin 360W ja 420W 4000K-valaisimien moduulit kääntyvät, jolloin suuntaukset voidaan tehdä helposti. Valotehoa voidaan säätää valaisimesta löytyvästä DIP-kytkimestä, jolla saadaan valaisimen virtaa säädettyä ja pudotettua tarpeen tullen tehoja.

Moduulivalaisimet ovat pitkäikäisiä, niihin luvataan 50 000 h käyttöikä ja 5 vuoden takuu.

"Uudet Moduulivalaisimet ovat myös erittäin helppoja huoltaa. Hyvänä esimerkkinä vaikka, jos yksi valaisimen moduuli hajoaisi, niin koko valaisin ei sammu. Tällöin riittää, että vaihdetaan vain se yksi rikkinäinen moduuli", Saarelainen kertoo.

LED-valaisimet Minimanille asensi Paikallis-Sähkö Oy

Valaistuksen asennuksen toteutti Paikallis-Sähkö Oy. Valaisimet projektiin menivät Onninen Oy:n kautta ja Winledin yhteyshenkilönä projektissa toimi Tommi Rissanen.

"Paikallis-Sähköllä on erinomainen työnjohto ja asennusporukat, mikä takasi myös ulkovalaistuksen toteutuksessa hyvän lopputuloksen. Yhteistyö sujui erittäin hyvin ja sopimusten mukaisesti kaikilta osin", toteaa Minimanin kiinteistöpäällikkö.

Laadunvarmistuksessa urakoitsija suoritti kullekin alueelle valaistuksen osalta malliasennuksen, joissa todennettiin vaaditut valaistusvoimakkuudet mittauksilla yhteistyössä rakennuttajien edustajien kanssa.

Minimanilla Rovaniemellä näkee parkkeerata LED-valaistuksessa

LED on ympäristöystävällinen ja energiatehokas valinta

LED on olennainen osa tulevaisuuden valaistusta - energiatehokkuus, huoltovapaus ja pitkäikä - kaikki puhuvat ledin valitsemisen puolesta.

Valaistus käyttää huomattavan osan kiinteistön energiankulutuksesta, jolloin säästöä kertyy reilusti sillä, että valitaan LED. LED-valaisimet käyttävät jopa puolet vähemmän sähköä kuin vanhat elohopealamput ja ovat myös huomattavasti pitempi-ikäisiä, jolloin lisäsäästöä saadaan muun muassa huoltokustannuksista, kun huoltovälit ovat pitempiä.

"Lisäksi LED-tekniikka tukee meidän ympäristöystävällistä kestävään tekemiseen tähtäävää toimintaamme. Meillähän on myös mm. kaupan kylmälaitejärjestelmät integroitu maalämpöjärjestelmän, lattialämmityksen ja ilmanvaihdon kanssa eli hyödynnämme erittäin tehokkaasti hukkalämpöjä", Haapanen sanoo.

LED on ympäristöystävällinen ja energiatehokas valinta myymälöihin

"Minimani siirtyy kaupoissaan uusiin ympäristöystävällisiin kylmäjärjestelmiin, mikä mahdollistaa luopumisen ilmakehälle vaarallisista vanhoista kylmäaineista. Kaupan laajat kylmätilat ja kalusteet tullaan integroimaan tehokkaasti ilmanvaihdon ja maalämpöjärjestelmän kanssa. Tällöin koneikoista syntyvää hukkalämpöä käytetään hyväksi ilmanvaihdon lämmön talteenotossa lämmityskautena ja kesäaikana lauhdelämpöä varastoidaan maalämmön porakaivoihin", kiinteistöpäällikkö Haapanen jatkaa.

Aluevalaistusta ja ulkoseinävaloja ohjataan kiinteistöautomaatiosta. Lisäksi huomioon on otettu aikaohjaukset, jolla valoja voi yöllä osittain esimerkiksi vaiheittain ja ryhmittäin katkaista pois.

"Toki vielä varmasti on pientä hienosäätämistä ajastuksien ja hämäräkytkimien kanssa, mutta olemme erittäin tyytyväisiä parkkialueen kokonaisuuteen", Haapanen toteaa.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 14.12.2020

Lue myös