Millaisetko valot laitettais — suunnitteluprojektin eteneminen


Keväällä 2017 teimme päätöksen tulevasta kodistamme, talopaketin räätälöidystä versiosta. Lähes välittömästi tämän jälkeen aloimme miettiä tulevan kotimme valaistusta. Sen hetkisessä rivitaloasunnossamme koimme olevan pimeää varsinkin, kun sitä pimeää aikaa näillä leveyksillä on vuodesta se suurin osa. Halusimme valoisan kodin, jossa olisi raikas tunnelma sekä jotain pientä modernia twistiä. Bongasin ilmoituksen Bloggaa ja someta-kampanjasta ja sen myötä toivoimme saavamme ajatuksiimme selkeyttä ja näkemyksiä asiantuntijalta.

Erilaisia rakennusblogeja lukiessani olin jo tutustunut Winledin valaistussuunnitteluun. Mikkelin asuntomessuilla näimme valaistusvaihtoehtoja myös käytännössä ja saimme ensikontaktin ammattilaiseen. Kampanjan tiimoilta meihin otettiin yhteyttä ensin sähköpostitse ja myöhemmin puhelimitse. Ennen puhelimitse tapahtunutta kontaktia oli hyvä luoda karkea arvio siitä, mitä toimintoja missäkin huoneessa olisi tarkoitus olla ja minkälaista värimaailmaa, materiaaleja sekä mahdollisia huonekaluja tilassa tulisi olemaan.

Omakotitalon led-valaistus

Kesän aikana Winledin valaistussuunnittelija otti puhelimitse yhteyttä. Puhelinkontaktin aikana käytiin kattavasti läpi kaikki huoneet ja tilat sekä toiveet niiden valaistuksen suhteen. Suunnittelija antoi keskustelun lomassa omia ideoitaan ja osasi kysellä vaikeiltakin tuntuvia kysymyksiä suunnitelmaan liittyen. Olimme onneksi siinä mielessä ajoissa liikkeellä, että sähkösuunnitelmaan oli vielä mahdollista tehdä muutoksia. Ensimmäinen versio suunnitelmasta oli meillä elokuussa. Tämän jälkeen teimme vielä useita pieniä muutoksia ja korjauksia suunnitelmaan sähköpostitse. Syyskuun lopussa olimme valaistussuunnittelijan kanssa saaneet suunniteltua meitä miellyttäneen suunnitelman. Suunnitelmamme kattoi varsinaisen päärakennuksen sekä varastorakennuksen ulko- ja sisävalaistuksen.

Lähtökohtana ulkovalaistuksen suhteen oli se tosiasia, että tuleva kotimme on maalla, jossa ei ole katuvalaistusta eikä muutakaan valaistusta naapurustosta juuri ollenkaan. Tästä syystä halusimme, että rakennusten ulkovalot ovat hyvin valaisevat ja, että niitä on riittävästi. Molempiin rakennuksiin valitsimme Hydra 12W-valaisimet, jotka valaisevat ylös- ja alaspäin samanaikaisesti. Niitä saa tarvittaessa myös muokattua valaisemaan vain joko ylös tai alas. Lisäksi sisääntulokatokseen tuli lisävalaistus ja rakennusten väliin Jupiter-valonheitin. Terassivalaistukseksi suunniteltiin Lacuna Plaza-polarivalaisimet. Varastorakennukseen valittiin samaa kulmikasta linjaa noudattavat Eden-valaisimet.

Omakotitalon ulkovalaistus

Sisätilojen valaistuksen toiveena oli riittävä valaistus tulevaan 1,5-kerroksiseen n. 200 neliöiseen kotiimme. Valaistussuunnittelijan avustuksella valitsimme päärakennuksen sisätiloihin Hydra-valaisinten kanssa samaa kulmikasta linjaa olevat modernit Kanna-valaisimet (6W ja 12W). Halusimme yhtenäistä ja selkeää linjaa läpi kodin, jonka vuoksi Kanna valittiin päävalaisimeksi kaikkiin tiloihin. Näiden lisäksi joihinkin tiloihin suunniteltiin valonauhaa sekä tiettyihin tarkempaa työtä vaativiin kohteisiin (keittiö, khh, wc) lisävalaistusta Spectri- ja Penelope-valaisimin.

Omakotitalon valaistus

Penelope valaisin

3D-havainnekuvat valaistussuunnitelmasta olivat havainnollistavia ja mahtavia siinä mielessä, että valaistuksen pystyi niistä näkemään ja kuvittelemaan paikan päälle täydellisesti. Lisäksi 3D-kuvat olivat myös ensikatsaus talomme ulko- ja sisätiloihin. Se auttoi havainnollistamaan mittasuhteita ja kokonaisuutta. Kuinka upeaa olikaan nähdä koti valmiina!

Voimme olla valaistussuunnitelmaan täysin tyytyväisiä. Suunnittelijamme oli kärsivällinen ja teki toiveidemme mukaisesti muutoksia suunnitelmaan sekä antoi pyydettäessä omia vinkkejä valaistukseen. Olimme tyytyväisiä, ettei mitään ajatuksia tuputettu vaan aina annettiin meille aikaa miettiä ja suunnitella kokonaisuutta.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Satu ja valaistuksen suunnitteli Niko Määttänen.

Satun toisen kirjoituksen pääset lukemaan myös meidän blogistamme!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 04.12.2018

Lue myös