Pohditko minkälainen valon väri voisi sopia kotiisi, sopiiko vaikka työhuoneeseen lämmintä valoa vai olisiko valon sävyn sittenkin parempi olla 4000K? Mitä tarkoittaa, kun puhutaan päivänvalo LEDistä, neutraalista värisävystä ja mitä nuo numerot oikein tarkoittaa?

Tämän artikkelin tarkoituksena on käydä läpi eri värilämpötilojen ominaisuuksia, vastata usein kysyttyihin kysymyksiin valon väristä ja auttaa värilämpötilan valitsemisessa.

Mikä on Kelvin?

Värilämpötilan mittayksikkö on kelvin. Kelvin (K) kertoo, minkä väristä valoa valonlähde tuottaa.

Värilämpötila Värilämpötila värein kuvattuna

Ledien tuottama valo on valkoista ja se syntyy yhdistelemällä kolmea perusväriä: sinistä, punaista ja vihreää. Värien sekoitustapoja on monia, mutta suosituin tapa on varustaa sininen LED fosforijauheella, joka muuntaa osan sinisen LEDin säteilystä keltaiseksi valoksi. Fosforimuuntamisen etuja on tasainen värintoisto ja edullinen hinta.

Värien yhdistelyn lopputuloksena saadaan valkoinen valo ja lopulliseen värilämpötilaan vaikuttaa yhdisteltyjen värien välinen suhde.

Tilan tunnelmaan voidaan vaikuttaa valon värisävyn avulla

Kelvinit kuvaavat valon väriä, mitä pienempi luku on, sitä keltaisempaa valo on. Tavallisimmissa kotiin suunnatuissa valaisimissa kelvinit vaihtelevat 2700 ja 4000 välillä. Mitä korkeampi kelvin arvo on, sitä viileämpää valon sävy on. Esimerkiksi keltaisen valon omaavan hehkulampun värilämpötila on 2700K, kun taas 4000K on neutraalin valkoinen.

Asuinkohteissa valaisimien värilämpötilalle ei ole olemassa vaatimuksia, joten se oikea värilämpötila on hyvin pitkälti makuasia. Lämpimän valkoinen värilämpötila mielletään usein kodikkaaksi ja on tästä syystä suosittu värilämpötila. Vähintään yhtä suosittuna voidaan pitää 4000K värilämpötilaa, mikä mielletään hieman modernimmaksi vaihtoehdoksi.

Karkeana nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että jos sisustuksessa on paljon luonnonmateriaaleja, kuten kiveä ja puuta, sopii näiden materiaalien kanssa paremmin käytettäväksi lämmin valkoinen värilämpötila. Vastaavasti jos värimaailma on enemmän neutraalimpaa, skandinaavisempaan suuntaan kallistuvaa, sopii tähän tyyliin paremmin 4000K värilämpötila.

Värilämpötilan vaikutus ihmiseen

Valo vaikuttaa ihmisten hormonituotantoon ja valaistuksen avulla voidaan tukea biologista vuorokausirytmiä. Päivänvaloa ja sen piristäviä vaikutuksia on tutkittu jo vuosikymmeniä, joten aihe sinänsä ei ole alalla mikään uusi villitys.

Uusien ohjausjärjestelmien ja valonlähteiden avulla voidaan säätää valaisimen värilämpötilaa ja valaistusvoimakkuutta vuorokausirytmin mukaan: aamulla ja illalla rentouttavaa, pehmeää sekä lämminsävyistä valoa ja päivällä voimakkaampaa, viileäsävyisempää valaistusta.

Lyhyellä aikavälillä värilämpötilasäädettävillä valaisimilla voidaan vaikuttaa unirytmiin, kun taas pidemmällä aikavälillä voidaan vaikuttaa laajemmin ihmisen hyvinvointiin. Esimerkiksi oppilaitoksissa voidaan nostaa oppilaiden vireystilaa ja tätä kautta parantaa oppimistuloksia.

Terveydenhuollon puolella voidaan nopeuttaa toipumista ja edesauttaa ihmisen luontaista vuorokausirytmiä ja näin mahdollisesti vähentää lääkkeiden käyttöä.

Neutraalilla värilämpötilalla on piristävä, aktivoiva ja työtehokkuutta lisäävä vaikutus, jonka takia se sopii hyvin esimerkiksi toimistoihin ja on erittäin käytetty julkisissa tiloissa.

Värilämpötilojen vertailu

Tämän osion tarkoituksena on demonstroida miltä eri värilämpötilat näyttävät. Testiympäristönä toimi toimistohuoneemme uskollinen hyllykkö, johon laitoin 10 senttimetrin pätkän värilämpötilasäädettävää valonauhaa alumiiniprofiiliin asennettuna. Keskimääräinen valovoimakkuus hyllytasolla oli noin 80 luxia.

3000K 3000K värilämpötila

Lämpimän valkoisen värilämpötilan omaavat valaisimet tuottavat hieman tavallista hehkulamppua viileämmän valon. Valkoisella seinällä 3000K kellertää aavistuksen, joten tätä värilämpötilaa suositellaan käytettäväksi luonnonmateriaalien kanssa (kivi, puu yms).

4000K 4000K värilämpötila

Neutraalin valkoinen värilämpötila tuo paremmin esiin valkoisia ja harmaaseen taittavia värejä. Tästä syystä 4000K:n värilämpötila on hyvä valinta kun sisustuksen väriskaala on neutraali ja se korostaa hyvin esimerkiksi skandinaavisen sisustuksen luomaa valoisaa ilmettä ja lämmintä tunnelmaa.

5000K

Viileän valkoinen värilämpötila on käytännössä puhdasta, valkoista valoa. 5000K värilämpötilaa käytetään useimmiten tiloissa, joissa vaaditaan kirkasta ja voimakasta valaistusta, kuten esimerkiksi erilaisissa teollisuuskohteissa. Viileän valkoista värilämpötilaa käytetään myös laajalti niin sanotuissa päivänvalo polttimoissa.

Terveydenhuollon tiloissa on erikseen valaistusstandardi SFS-EN 12464-1:ssä määritelty, että esimerkiksi tutkimushuoneiden värilämpötila tulee olla 4000K – 5000K välillä.

5800K

Yli 5500K värilämpötilan mentäessä valo alkaa sinertämään mitä korkeampiin värilämpötila-arvoihin siirrytään. Käyttökohteina korkeammilla värilämpötila-arvoilla on usein tarkkuutta vaativat työtehtävät ja -alueet, kuten laboratoriot, leikkuusalit ja apteekit.

Yhteenveto

Värilämpötilan valintaan vaikuttaa asuinrakennuksissa ennen kaikkea oma mieltymys ja joiltain osin myös kohteeseen suunniteltu värimaailma. Värilämpötilan suhteen asuinrakennuksissa onkin hieman enemmän valinnan varaa ja vapauksia kuin julkisissa kohteissa, joissa usein käytetään 4000K+ värilämpötilaa.

Kodeissa voi myös halutessaan käyttää useaa eri värilämpötilaa (esimerkiksi 3000K ja 4000K), mutta on suositeltavaa, että tilat olisivat rajattavissa, sillä jos avoimessa tilassa käyttää useaa värilämpötilaa, kärsii tilan yleisilme ja tunnelmasta tulee hieman levoton.

Winledin valikoimasta löytyviä valaisimia on saatavilla lämpimän valkoisella (3000K) sekä neutraalilla (4000K) värilämpötilalla ja osaa teollisuusvalaisimista viileän valkoisella (5000K – 6500K) värilämpötilalla.

UKK


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 01.05.2018

Lue myös