Mökki ja lomahuvila — ideat mökin valaistukseen


Mökki on monelle se paikka missä pääsee irtautumaan arjesta ja rentoutumaan kunnolla, Suomesta löytyykin jo yli 500 000 mökkiä. Vaikka monella mökin rakentamisesta haaveilevalla ei ole ensimmäisenä mielessä mökin valaistus, kannattaa sekin huomioida jo hyvissä ajoin. Tällöin voidaan varmistua, että lopputulos on hyvä ja mökin käyttöaika pitenee.

Tässä artikkelissa käymmekin läpi millaisilla valaisimilla mökit ja loma-asunnot voidaan valaista.

Mökin valaistuksen suunnittelu

Mökin valaistuksen suunnittelussa tärkeimpinä lähtökohtina on selvittää mihin se rakennetaan, milloin sitä käytetään ja ketkä sen käyttäjiä ovat. Lisäksi on hyvä huomioida mökin rakennusmateriaali, sillä hirsimökeissä valaistussuunnitelma on oltava pitkälle mietittynä jo aikaisessa vaiheessa, jotta hirsiin saadaan vedettyä johdotukset esimerkiksi seinävalaisimia varten.

Jos mökki rakennetaan saaristoon, on hyvinkin mahdollista, että sinne ei ole saatavilla sähköliittymää. Tällöin valaisimet tulevat valita siten, että ne saadaan toimimaan aurinkosähköjärjestelmässä tai valaisimet ovat itsessään paristoilla/akuilla varustettuja.

Mökin käyttöaika vaikuttaa paljolti sinne valittaviin valaisimiin. Jos mökkiä käytetään ainoastaan kesällä, on valontarve huomattavasti pienempi kuin ympärivuoden käytössä olevalla. Tällöin myös ulkovalaistukselle on aivan erilainen tarve.

Käyttäjät vaikuttavat myös mökin valaistukseen, sillä valaistussuunnittelussa on hyvä aina huomioida myös käyttäjän mieltymykset. Mökkejä rakennetaan paljon myös vuokrattavaksi, jolloin hyvin suunniteltu valaistus on yksi tapa erottua muista.

Mökin valaistus led valoilla

Mökin valaistuksen uusiminen - ota nämä asiat huomioon!

Jos olet suunnittelemassa mökin remonttia, kannattaa valaistuksen kohdalla miettiä seuraavia asioita, joilla valaistus saadaan paremmaksi:

Missä tarvitset valoa?

Onko tietyt tilat vähällä käytöllä sen takia, että siellä on liian hämärää? Esimerkiksi terassilla on mukavampi viettää aikaa, kun sen valaistus on riittävä myös iltojen pimentyessä.

Aiheuttaako jokin valaisin häikäisyä?

Häikäisevä valo koetaan erittäin epämiellyttäväksi, jolloin mieluummin jopa ollaan ilman valoa. Häikäisevä valaisin voidaan korvata kohtaan sopivammalla valaisimella tai suuntaamalla valaisin oikein.

Onko kulkureiteillä ja pihamaalla riittävästi valoa, jotta siellä näkee liikkua turvallisesti myös hämärällä?

Kulkureittien valaisimille kannattaa myös miettiä liikkeentunnistinta, jolloin valot palavat vain tarvittaessa eikä niitä tarvitse itse olla laittamassa päälle ja pois katkaisimelta.

Onko rakennuksessa tai pihamaalla jotain mitä haluttaisiin korostaa valaistuksella?

Piha-alueen puista ja istutuksista saadaan näyttäviä, kun ne valaistaan oikein. Lisäksi tämä valo tuo lisää tunnelmaa pihalle, jolloin siellä on mukavampi liikkua.

Valaistuksen toteutus mökille ja loma-asuntoihin

Mökillä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen ja työvalaistuksen lisäksi erityisesti tunnelmallista valaistusta. Tunnelmavalaistus kannattaa toteuttaa epäsuoralla valaistuksella esimerkiksi seinävalaisimien, sisustusvalaisimien tai LED-nauhojen avulla. Tunnelmavalaistusta voidaan käyttää sisätilojen lisäksi myös ulkona.

Aaltosaha juhlahuvilan led valaistus Aaltosahan juhlahuvilan pihan LED-valaistus

Yleisvalaistus

Hyvä yleisvalaistus luo pohjan toimivalle valaistukselle. Toimiva yleisvalaistus kannattaa toteuttaa laajakeilaisilla valaisimilla, joilla saadaan tasainen ja häikäisemätön valaistus. Oleskelutiloissa nämä valaisimet on hyvä laittaa himmentimen taakse, sillä mökeillä usein halutaan rentouttavampaa pienempi tehoista valaistusta.

Yleisvalaistukseen mallistostamme parhaiten soveltuvat esimerkiksi Lilja- ja Kanna-sarjan LED-valaisimet. Myös Iiris-sarja soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen, sillä siitä saadaan valoa riittävästi myös korkeammastakin katosta.

Mökin yleisvalaistus ledeillä

Myös spottivalaisimilla voidaan tehdä yleisvalaistus, kunhan huomioidaan vain niiden sijoittelu, ettei ne aiheuta häikäisyä. Korkeammassa tilassa spottivalaisimet toimivat paremmin kuin matalassa, sillä valo leviää tällöin tasaisemmin. Spottivalaisimia mallistostamme löytyy esimerkiksi Spectri 8W ja Antlia 6W.

Mökin korkean tilan valaistus

LED-nauhat mökille

LED-nauhoilla saadaan kätevästi tehtyä mökkien työvalaistus esimerkiksi keittiöön. Laittamalla keittiön kaapiston alle Valonauha 12W alumiiniprofiilissa, saadaan työtasoille tasainen työskentely valaistus.

Mökin keittiön valaistus led-nauhoilla

LED-nauhoja kannattaa varsinkin käyttää tunnelmallisen valaistuksen luotiin. Epäsuora valaistus saadaan helposti aikaan käyttämällä LED-nauhaa ja valolistoja. Tällainen voidaan asentaa esimerkiksi olohuoneen tai makuuhuoneen seinälle, josta se tuo miellyttävän pehmeän valon tilaan

LED nauhan epäsuora valaistus

LED-nauhoja voidaan käyttää myös ulkona, kun valitaan nauha, jolla on riittävä IP-luokitus. Lisää LED-nauhojen käytöstä voitte lukea kattavasta LED-nauha -artikkelistamme.

Ulkovalaistus mökillä

Ulkona valolla voidaan korostaa vaikkapa istutuksia tai puita. Nämä kannattaa valaista alhaalta ylöspäin, jolloin kohteet korostuvat kauniisti. Tähän käyttöön soveltuu esimerkiksi Spike 4W.

Pihan kohdevalaisimet

LED-nauhoille löytyy myös ulkona monia käyttökohteita. Niillä saadaan tunnelmallinen valaistus esimerkiksi terassille, kun ne asennetaan terassin kaiteeseen. Myöskin laituri tai sille johtavat portaat saadaan kauniisti korostettua LED-nauhalla. Tähän tarkoitukseen sopivan teho on Valonauha 4,8W, kuten tässä Valkeus Oy:n toteuttamassa kohteessa.

LED-nauha laiturille ja portaisiin

Ulkovalaistuksessa tärkeää on valaista kulkureitit, jotka saadaan valaistua esimerkiksi pollarivalaisimilla tai seinävalaisimien avulla. Hydra 12W on tehokas seinävalaisin, jolla saadaan korostettua julkisivua ja tuotua seinien lähelle riittävä kulkureittien valaistus.

Seinävalaisimet mökille

Valot sähköttömälle mökille

Monelle mökille ei ole mahdollista tuoda sähköliittymää tai sen tuominen maksaisi liian paljon. Mökeille voidaan toki laittaa aurinkopaneelit tai aggregaatti, joilla se saadaan sähköistettyä. Markkinoilta löytyy myös valaisimia, jotka toimivat paristoilla tai joita voidaan ladata valaisimen mukana tulevalla aurinkopaneelilla. Nämä ovatkin kätevä ratkaisu mökille, jonne ei muuten saada sähköä. Lisää näistä valaisimista voitte lukea täältä Puutarha.net -artikkelista.

Tutustu myös artikkeliin Sähköttömälle perintömökille helposti mukavuuksia.

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta, sillä niiden asentaminen vaatii ammattipätevyyden omaavan henkilön. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös