Lohjan jalkapallohallin valaistus ledeillä


Lohjalla sijaitsevassa jalkapallohallissa, joka tunnetaan paikallisemmin paremmin nimellä Muijalan kuplahalli, päästään nyt pelaamaan jalkapalloa toimivien valaisimien alla. Mitoiltaan 50m x 80m olevan kentän tekonurmi on pääasiassa jalkapalloilijoiden käyttämä.

Ufo 200W LED-valaisimet tekevät jalkapallon pelaamisesta mukavempaa

Valon tasaisuus, valonmäärä ja häikäisyarvot ovat tärkeitä seikkoja jalkapallohallin valaistuksessa

Mikäli päästään valitsemaan ja päättämään valaisimien oikeat paikat, niin tasaisuus, valonmäärä ja häikäisyarvot ovat tärkeitä seikkoja mitä pitää ottaa huomioon valaistaessa jalkapallohallia.

Liikuntatilojen valaistusvoimakkuuden vaatimukset vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Mitä pienempi ja nopeampi pallo on käytössä, sitä enemmän valoa tarvitaan. Esimerkiksi standardin EN-12193 vaatimus suurimmalle osalle palloilulajeista on 200 luxia, kun taas esimerkiksi pöytätennikselle 300 luxia.

Jos tiloissa on kilpailutoimintaa, niin valaistusvoimakkuus saattaa olla jopa 500-750 luxia. Valaistus on hyvä suunnitella aina vaativimman toiminnan mukaan.

Valaistuksen värilämpötila on hyvä olla kauttaaltaan 4000 kelviniä, jolla on myös fysiologia vaikutuksia jaksamiseen.

Jalkapallohallin LED-valaistus

Maalintekoa toimivassa LED-valaistuksessa

Valaistus oli ennen vaihtoa epätasainen ja valaistustasoltaan hyvin vajaa, koska jotkin valaisimista olivat pimeinä.

"Osassa valaisimista oli poltin käyttöikänsä päässä, jonka vuoksi ne eivät palaneet lainkaan. Tämän lisäksi hallissa oli myös valaisimia, jotka olivat saaneet jalkapallosta iskua, jolloin valaisin oli rikki", toteaa Winledin aluepäällikkö Toni Reinilä.

Tähän kohteeseen valikoitui Winledin tehokas Ufo 200W 4000K LED-valaisin korvaamaan yksi-yhteen vanhoja 400W monimetallivalaisimia.

"Ufo 200W on ominaisuuksiltaan sopiva tiloihin, koska siitä lähtee tasainen ja häikäisemätön valo. Se sopii varsinkin paikkoihin, jossa se voi ottaa osumaa, koska valaisin on iskunkestävä.", kertoo Reinilä.

Samalla myös uusien valaisimien myötä tiloissa valoteho nousi, mutta samalla myös energiankulutus laski. Ennen kentällä ei ollut kuin noin 150 luxia, kun nyt taas hallissa on keskimäärin 300-350 luxia, paikasta riippuen.

Maalintekoa hyvässä valaistuksessa

Ufo LED-valaisimien helppo asennus halliin

"Tässä kohteessa valaisinpaikkoja ei voinut itse valita, koska jouduttiin käyttämään vanhojen valaisimien paikkoja. Vanhat valaisimet roikkuivat siis vaijerin päässä hallin katosta.

Näillä ehdoilla valikoitui Ufo 200W korvaamaan nuo 400W:sen monimetallin, koska Ufossa on valmiiksi vaijerikiinnitysmahdollisuus valaisimen pohjassa.

"Projekti ei ollut pitkä, sillä vanhaa kaapelointia ei tarvinnut uusia, eikä ohjausjärjestelmää lähdetty muuttamaan. Olisiko ollut noin 60 tunnin projekti kyseessä", sanoo Reinilä projektin kulusta.

Tähän projektiin ei valittu mitään muuta ohjaustapaa kuin ON/OFF. Kohteen valaisimien asennuksen toteutti Sähköpalvelu Tuomikoski.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös