Oli helteisen kuuma heinäkuun päivä kesän 2016 Asuntomessuilla, kun rakennuttajapariskunnan rouvaspuolinen aivan sattumalta huomasi erään messutalon terassilla upean valolistan. Ystävällinen esittelijä vastaili kysymyksiimme valolistaan ja yleisesti led-valoihin liittyen. Lopulta hän vielä neuvoi meitä käydään Winledin juttusilla messujen ehkä upeimmassa kohteessa, Villa Tangossa, jonka mediahuoneessa päädyimme hyvin yllättäen ilmoittautumaan mukaan Bloggaa ja someta-yhteistyöhön. Tuossa vaiheessa meillä ei ollut vielä tonttia eikä taloa, mutta olimme toiveikkaasti sitä mieltä, että kuluvan vuoden aikana asiaan tulee muutos. Ja niin kävikin; talopaketin ja tontin valinnan jälkeen pääsimme suunnittelemaan valaistusta yhdessä asiantuntevan ja symppiksen Erkan kanssa.

Kuva vaaleasta keittiöstä

Myönnettäköön että alun perin sisustuksen ja talon yksityiskohtia pohtiessamme emme juurikaan uhranneet mietteitä valaistukselle. Ajatuksissa oli lähinnä yksi riippuvalo ja lamppu yöpöydällä-tyyppinen ratkaisu. Varmasti sekin toimii, mutta eihän siitä pääse mihinkään, että valaistus on sisustuksen määrittelevin osuus.

Led-valaistuksen hankintaa puolsi (ulkonäköseikkojen lisäksi) ekologinen ja taloudellinen näkökulma. Unohtamatta myöskään mukavuustekijöitä – vai tykkääkö joku oikeasti lamppujen vaihtamisesta? Lukuina ajateltuna ledin voittanutta ei käytännössä ole, koska elinkaarensa aikana (yli 25 vuotta!) led-valaistus tulee kuluttamaan huomattavasti vähemmän sähköä (ja euroja) kuin halogeeni- tai energiansäästölampuin toteutettu valaistus.

3d-mallinnus vaalean omakotitalon pihavalaistuksesta

Led-valaisin antaa pienemmällä teholla (eli pienemmällä sähkönkulutuksella) enemmän valotehoa kuin vastaava halogeeni- tai energiasäästölamppu. Halogeenilampun keskimääräinen paloaika on alle 4000 tuntia, kun laadukkaan led-valaisimen paloaika on vähintään 50 000 tuntia – melkoinen ero siis. Kymmenellä eurolla yhtä 10-50 W halogeenivalaisinta voisi pitää päällä 1333 tuntia. Yksi 9 W led-lamppu palaa tuolla rahalla yli 9200 tuntia, siis melkein seitsemän kertaa kauemmin kuin halogeenilamppu (Lähde: Vattenfall).

3d-mallinnus ledeillä valaistusta avoimesta keittiöstä

Jos siis pelkät visuaaliset seikat eivät yksin vakuuta kääntymään led-valaisinten ja ammattitaitoisen valaistussuunnittelun kannalle, voi hyvällä omatunnolla perustella valintansa kylmien faktojen perusteella – valaistus toteutettuna led-valaisimilla valaistussunnittelijan suunnitelman pohjalta on paitsi mageen näköistä, myös järkevää ja taloudellista.

Kaiteen alaosassa olevilla ledeillä valaistu portaikko

Oman kotimme valaistussuunnitelmaan saimme ujutettua mukaan tuon kauniin listan, ja melkoisen määrän muita valonlähteitä. Valaistuksen toteutuksesta ja lopputuloksesta on luvassa tarinaa myöhemmin.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Veera ja valaistuksen on suunnitellut Erkka Hurske.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös