Valaistuksen ohjaukseen on vuosien varrella tullut paljon vaihtoehtoja perinteisten kytkimien lisäksi. Erilaiset kotiautomaatiot ovat kasvattaneet suosiotaan niiden käytännöllisyyden vuoksi.

Tässä artikkelissa käymme läpi KNX järjestelmää ja sen soveltuvuutta valaistuksen ohjaukseen.

Mikä on KNX?

KNX on maailmanlaajuinen avoin standardi talo- ja rakennusautomaatioon, joka on luotu EIB, EHS ja BatiBus - standardien pohjalta. Se ei siis ole vain yhden valmistajan oma järjestelmä, vaan yli 300 laitevalmistajaa tarjoaa siihen yhteensopivia laitteita. Yhteensopivat tuotteet tunnistaa KNX -logosta. Näiden tuotteiden ja sovellusten yhteensopivuuden ja toimivuuden varmistaa yleismaailmallinen KNX Association.

KNX logo

Mitä KNX:llä voi ohjata?

Käytännössä KNX mahdollistaa rakennuksen taloautomaation ohjauksen yhdellä ja samalla järjestelmällä. Sillä voidaan ohjata ja monitoroida lähes kaikkea mitä mieleen tulee. Yleisimmin sitä käytetään ohjaamaan ilmastointia, valaistusta ja lämmitystä sekä seuraamaan energiankulutusta. Näitä toiminnallisuuksia voidaan kätevästi hallita perinteisten tapojen lisäksi esimerkiksi näyttöpaneelilla, tietokoneella tai vaikka omalla puhelimella.

Yleensä KNX:llä pyritään ohjaamaan erilaisia ohjelmoituja tilanteita, joista yleisin lienee kotona / poissa -tilanne. Tällöin voidaan yhden komennon taakse ohjata useita eri toimintoja. Esimerkiksi jos painetaan "kotona" -tilanne päälle, voidaan sytyttää kerralla kaikki halutut valaisimet, tehostaa ilmastointia, kytkeä hälytysjärjestelmä pois päältä ja aloittaa vaikka oman lempimusiikin soittaminen. "Poissa" -tilanteella taas voidaan sammuttaa kaikki valot, kytkeä hälytykset päälle ja vaikka sammuttaa tietyt sähkölaitteet kotoa poistuttaessa. Näillä ohjauksilla säästetään sähköä sekä hermoja, kun ei enää tarvitse arpoa jäikö hella päälle vai ei. Myös mökkikäytössä ohjaus on kätevä, kun jo ennen matkaa voidaan etäohjauksella laittaa mökkiin lämmitys tai jäähdytys päälle ja esimerkiksi sauna lämpiämään, jotta kaikki on jo valmista ennen kuin saavutaan perille.

KNX:llä voidaankin ohjata kaikkea tarvittavaa, joista yleisimpiä ovat seuraavat:

  • Valaistus
  • Lämmitys
  • Ilmanvaihto
  • Verhot, markiisit, kaihtimet
  • Turvajärjestelmät
  • AV-järjestelmät


Sillä voidaan myös valvoa kulutustietoja ja tallentaa niitä, kuten:

  • Sähkönkulutus
  • Vedenkulutus
  • Lämpötilat
  • sisäilman laatu

Seuravassa yksinkertainen video leffahuoneen tilanne ohjauksista KNX:n ja Googlen Home Kitin avulla. Asettamalla päälle "elokuvan katselu" -tilanteen huoneen valot himmenevät, valkokangas ja videotykki laskeutuvat ja verhot menevät automaattisesti kiinni:

Valaistuksen ohjaus KNX:llä?

Valaistuksen ohjaus KNX:llä pohjautuu samoihin periaatteisiin kuin muutkin ohjaukset eli tilanneohjauksiin sen sijaan, että säädettäisiin yksittäisiä valaisimia. Tilanteita voidaan luoda useita erilaisia, joihin käyttäjällä on mahdollisuus vaikuttaa. Valaisimia voidaan ohjata niin päälle ja pois kuin himmentääkin.

Käyttäjän mieltymyksien mukaan säädetyt tilanneohjaukset ovatkin erittäin käytännöllisiä. Tilanteita voi luoda eri tarkoituksiin kuten siivoukseen, jossa valot kaikki valaisimet ovat päällä tai TV:n katseluun, jolloin tarvitaan vain tunnelmavalaistusta. Näihin voidaan lisätä läsnäolotunnistin, jolloin esimerkiksi voidaan määritellä mitkä valot niillä syttyvät liikkeestä yöllä ja mitkä päiväkäytössä.

Valaistuksessa voidaan hyödyntää valoisuusanturia, jonka avulla saadaan tehtyä vakiovalo-ohjaus, joka on erittäin käytännöllinen toimistoissa, kouluissa tai julkisissa tiloissa. Vakiovalo-ohjauksessa valoisuusanturilta saadan tieto tilan valaistusvoimakkuudesta, jolloin esimerkiksi auringon paistaessa voidaan valot ohjata automaattisesti himmentymään. Tällä tavalla tilassa saadaan pidettyä valaistustasot tasaisina ja hyödynnetään auringonvalo tehokkaasti sekä säästetään energiaa.

Valaistuksen ohjaus KNX puhelimella

KNX rajapinnat Dali ja DMX

KNX:stä löytyy rajapintoja lähes kaikkeen. Siihen voidaan liittää vaikka Amazonin Alexea, Googlen Home tai Applen Homekit, jolloin toimintoja voidaan ohjailla puheella. Valaistuksen kannalta oleellisimman rajapinnat ovat Dalin ja DMX:n kanssa. DMX:ää käytetään useimmiten RGB-valojen ohjaukseen, kun valaistukselta vaaditaan nopeita kuvioita kuten lavavalaistuksessa. DMX on tässä suhteessa paras vaihtoehto huomattavasti suuremman siirtonopeutensa vuoksi.

Lisää DMX voi lukea artikkelistamme.

Dalia käytetään yhdessä KNX:n kanssa, sillä se on kustannustehokas ja monipuolinen ohjaustapa valaistuksen ohjaukseen. Sen hyviin puoliin kuuluu myös se, ettei vielä suunnitteluvaiheessa tarvitse tietää valaisinryhmittelyä, vaan niitä pystytään muokkaamaan aina tarvittaessa.

Lisää Dalista voitte lukea artikkelistamme sekä Dalin liittämistä KNX:ään Enston KNX - DALI presentaatiosta.

Millainen on hyvä KNX -järjestelmä?

Hyvä KNX -järjestelmä on sellainen, joka tuottaa käyttäjälle hyötyä kuten energiansäästöä ja lisää mukavuutta ja turvallisuutta. Hyvän järjestelmän avulla tapahtuu haluttuja asioita automaattisesti ja sen olemassa oloa ei varsinaisesti huomaa muuten. Nämä toiminnot perustuvat vahvasti eri tilanneohjauksiin, jotka on syytä hioa kuntoon loppukäyttäjän kanssa, jolloin ne vastaavat heidän toimiaan. Tästä syystä järjestelmän toteuttajan onkin syytä tuntea käytetyt laitteet, jotta tietää mitä kaikkea niillä voidaan tehdä ja täten valita kustannustehokkaat laitteet. KNX:n etuihin kuuluu sen muokattavuus, joten kun käyttökokemuksien mukaan huomataan uusia tai muuttuneita tarpeita, saadaan näitä helposti ohjelmallisesti muokattua.

Loppukäyttäjä ja urakoitsija voivat miettiä omia tarpeitaan kaikista mahdollisuuksista tämän KNX-muistilistan kohdista.

KNX:n suunnitelusta omakotitaloon voi lukea Tero Kohvakan KNX-JÄRJESTELMÄN ASENNUS JA OHJELMOINTI OMAKOTITALOON -opinnäytetyöstä.

KNX -järjestelmän hinta

KNX -järjestelmän hinta riippuu siitä kuinka laaja järjestelmästä halutaan. Jos koko talon toiminnot halutaan automatisoida, niin KNX -järjestelmä ei ole juurikaan kalliimpi kuin perinteisillä tavoilla toteutettu. KNX laitteet ovat kalliimpia kuin perinteiset ohjaustavat, jolloin, jos kotiin halutaan "perinteinen" sähköistys, tulee siitä huomattavasti kalliimpi KNX:llä toteutettuna. Myöskään pelkästään valaistuksen ohjaukseen ei KNX tekniikalla ole välttämättä ratkaisuna kustannustehokkain. Kannattaakin siis kotiautomaation hankintaa tehtäessä miettiä mitä kaikkea siltä halutaan.

Kannattaakin olla yhteydessä sähköalan ammattilaisiin ja miettiä heidän kanssaan mikä ratkaisu olisi juuri teille paras ratkaisu.

Valaistuksen hinnoista voitte lukea lisää Paljonko hyvin suunniteltu valaistus maksaa -artikkelistamme.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös