Valaistuksen ohjaukseen on monia eri tapoja kuten DALI ja KNX.

Monelle voi tulla mieleen DMX:stä hip hop ja Dark Man X, mutta valaistusalan ammattilaiset saattavat tietää, että se kyseinen lyhenne tarkoittaa myös jotain aivan muuta.

Tässä artikkelissa käymme läpi mikä on DMX valaistuksen ohjaus ja miten se käytännössä toimii.

DMX yleisesti

Digital Multiplex (DMX) protokollaa käytetään valojen ohjaukseen ja automaatioon. Valoja voidaan ohjata joko manuaalisesti erillisen ohjauspaneelin kautta tai tietokoneella. Tyypillisiä käyttökohteita DMX-ohjatulle valaistukselle on yökerhot, ravintolat, teatterit sekä esiintymislavat.

DMX signaalissa ei ole virheenkorjausta, joten se ei sovellu pyrotekniikan ohjaamiseen, sillä yksikin vääränlainen signaali tai pieni häiriö saattaa vahingossa laukaista räjähteet. Niin kuin useimmissa kaapeleissa, signaalin vahvuus heikentyy pidemmillä matkoilla ja sitä voidaan vahvistaa erillisillä vahvistimilla.

DMX-järjestelmän rakenne

Ohjauspaneelin lähettää siihen kytkettyihin valolinjoihin DMX512-formaatin signaalia. Jokaisessa DMX-yhteensopivassa valaisimessa on sisään- ja ulostuloliittimet. Ohjauspaneeli toimii järjestelmän masterina, mikä tarkoittaa sitä, että se ohjaa kaikkia siihen kytkettyjä laitteita. Alla oleva esimerkki kuvaa kytkennän perusperiaatetta.

DMX-ohjauspaneeli

Yhdellä linjalla (universumilla) voidaan ohjata 512 kanavaa (1 kanava = 1 tavu tietoa). Monimutkaisemmat valot voivat ottaa jopa 12 kanavaa käyttöönsä. Jokaisella DMX “universumin laitteista on oma osoitteensa ja identtisiä laitteita voidaan ohjelmoida samalle osoitteelle, jolloin kaikki saman osoitteen omaavat laitteet toimivat samoilla ohjauksilla.

DMX-kanavat

Esimerkiksi yksivärinen himmennettävissä oleva valaisin käyttää 1 tavun ja kirkkaus määritellään 0-255 välillä (0 = pois päältä, 255 100% päällä). Tällaisia laitteita voidaan periaatteessa laittaa 512 kappaletta yhteen DMX linjaan (universumiin). Vastaavasti RGB-valojen ohjaukseen tarvitaan 3 tavua tietoa ja niitä voidaan yhteen universumiin kytkeä 170.

Käytännössä yhteen kaapelilinjaan voidaan laittaa RS-485 standardin mukaan 32 laitetta. Yhden universumin kaapelointia voidaan haarottaa erillisillä jakajilla, joilla esimerkiksi yksi DMX-sisäänmeno voidaan jakaa neljäksi ulostuloksi.

Kaapeli

DMX-ympäristössä käytetään 3- ja 5-napaisia XLR-liittimiä. Tiedonsiirto tapahtuu kolmella johtimella; kahdessa johtimessa kulkee data ja yksi on varattu maadoitukselle. 5-napaisissa liittimissä kaksi viimeistä liitintä ei ole yleensä käytössä, mutta jotkin laitteet voivat näiden ylimääräisten liittimien kautta välittää hyödyllistä dataa ohjauspaneelille.

Mikäli kaapeli on varustettu 3-napaisella liittimellä, voi se olla helppo sotkea mikrofonikaapeleihin. Vaikka mikrofonikaapelia voidaankin äärimmäisissä hätätapauksissa (ja lyhyillä vedoilla) käyttää valojen ohjaukseen, ei se silti ole suositeltavaa, sillä kyseisten kaapelien impedanssi on dmx-kaapeleihin verrattuna pienempi (80 ohm vs 120 ohm) eikä häiriönsuojauskaan ole samalla tasolla.


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös