Led valaisimien takuu — mitä se kattaa


Kuten kaikissa muissakin elektroniikan tuotteissa myös led-valaisimissa silloin tällöin mukaan eksyy valaisin, joka ei saavuta toimittajan lupaamaa elinikää. Led-valaisimien yleisimmät syyt hajoamiseen ovat asennusvirheet, epäsopiva käyttöympäristö ja sähköverkon häiriöt. Tässä artikkelissa käymme läpi led-valaisimien elinikää ja kuinka toimia, kun valaisin hajoaa.

Led-valaisimen elinikä

Led-valaisimien elinikään vaikuttavat monet tekijät. Suurimmat vaikuttavat tekijät ovat asennusympäristö ja sen lämpötila, valaisimen rakenne ja materiaali, kuinka suurella virralla led-moduulia käytetään, valittu virtalähde ja tietenkin käytetyt komponentit. Led-valaisimien elinikä ilmoitetaan usein L-arvolla, joka monesti on L70 50000h.

Esimerkiksi Libra 6W -valaisimen elinikä on ilmoitettu 50000h (L70/B10). Tämä valaisin ei siis sammu ja lopeta toimimista 50000h käytön jälkeen, vaan silloin sen valovirrasta on jäljellä 70% alkuperäisestä. B-arvo perässä kuvaa prosenttiosuutta valaisimista, jotka tuottavat vähintään 70% alkuperäisestä valovirrasta 50000h käytön jälkeen. Tämän Libra 6W -valaisimen kohdalla siis 90% valaisimista tuottaa vähintään 70% alkuperäisestä valovirrasta eliniän tullessa täyteen.

Ledien eliniäksi ilmoitetaan 70% arvo valovirrasta, koska tämän jälkeen valovirran aleneminen kiihtyy. Led-valaisin ei siis koskaan varsinaisesti sammu kuten esimerkiksi perinteinen hehkulamppu, vaan sen tuottama valo hiipuu ajan kanssa yhä pienemmäksi.

Led-valaisimen eliniän kuvaaja

Kaikilla Winledin valaisimilla on vähintään viiden vuoden takuu, teollisuusvalaisimissa takuu on jopa 7 vuotta. Tuotetakuu on voimassa vain, kun liitäntä verkkovirtaan tapahtuu käyttämällä yhteensopivaa Winled-virtalähdettä.

Voit ladata takuuehtomme kotisivuiltamme.

Liitäntälaitteen elinikä

Led-valaisimen elinikään vaikuttaa suuresti myös valaisimen kanssa käytetty liitäntälaite. Jos liitäntälaitteen elinikä on lyhyempi kuin itse led-moduulin, voidaan valaisimen liitäntälaite joutua vaihtamaan ennen valaisimen eliniän täyttymistä.

Myös liitäntälaitteelle voidaan ilmoittaa prosenttiosuus eliniässä. Tämä tarkoittaa, että käyttötuntien aikana kyseinen prosenttiosuus tuotteista vioittuu. Eli esimerkiksi 100 000h 10% tarkoittaa, että 10% virtalähteistä ei saavuta 100 000h käyttöikää.

Liitäntälaitteen elinikä on riippuvainen ennen kaikkea käyttölämpötilasta, myös laitteen suunnittelu ja käytetyt komponentit vaikuttavat sen elinikään. Tämän takia led-valaisimien kanssa onkin oleellista käyttää laadukkaita liitäntälaitteita, jolloin valaisimen toimivuus paranee ja elinikä kasvaa.

Miten toimin, kun led-valaisin hajoaa?

Jos kohdallenne osuu valaisin, joka syystä tai toisesta ei toimi kuten pitäisi, kannattaa teidän olla yhteydessä asiakaspalveluumme:

Winled Oy asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu

EEMELI PELTONEN

0290 011 411

myynti@winled.fi


Asiakaspalvelumme kanssa saatte selvitettyä syyn vikaantumiselle ja ongelman mahdollisen uusiutuminen saadaan estettyä. Samalla saadaan lähetettyä teille myös korvaava tuote, jotta ongelma saadaan kokonaan ratkaistua.

Alla on listattu muutama tapaus, miten on toimittu viallisen tuotteen kanssa:

Valaisin hajoaa jo toiseen kertaan

Helmi lasikuutio -valaisin lopetti toimintansa takuuajan sisällä ja tilalle toimitettiin uusi tuote, joka myös hajosi melko nopeasti. Asiaa selvitettiin asiakkaan kanssa asiaa ja huomatiin, että he ovat vaihtaneet ainoastaan valaisinmoduulin, vaikka mukana on lähetetty myös liitäntälaite. Todettiin, että vaihtamisessa on tapahtunut virhe, mutta silti lähetimme korvaavan liitäntälaitteen ja valaisimen. Valaisimen vaihdon yhteydessä on aina myös syytä vaihtaa liitäntälaite, sillä vika voi olla yhtä hyvin myös liitäntälaitteessa.

Samaa valaisinmallia ei ole enää saatavilla

Rikkoutunut valaisin pyritään ensisijaisesti korvaamaan aina samalla tuotteella. Led-valaisimet ovat kuitenkin kehittyneet kovalla vauhdilla, joten viisi vuotta sitten tehtyjä valaisimia ei välttämättä ole enää saatavilla täysin samanlaisena. Tällöin rikkoutunut valaisin korvataan mahdollisimman samanlaisella valaisimella.

Eräässä tapauksessa kylpyhuoneesta oli rikkoutunut yksi valaisin neljästä, mutta ajan kuluessa ja tekniikan kehittyessä kyseiseen valaisimeen oli tehty parannuksia. Uusittu versio valaisimesta oli tehokkaampi kuin edellinen, jolloin pienessä tilassa eron valaisimien välillä olisi huomannut helposti. Tässä tapauksessa päädyttiin asiakkaan kanssa tulokseen, jossa päätettiin vaihtaa kaikki neljä valaisinta uuteen malliin, jolloin valaistus oli yhdenmukainen koko tilassa.

Lue myös artikkeli Yleisimmät ongelmat ja ratkaisut ledien kanssa.

Myös tämä artikkeli voisi kiinnostaa sinua: Mistä LED-valot kannattaa ostaa?


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös