Led valaisimet kivitalon tunnelmanluojina


Modernin kivitalon rakentaminen on haastava homma. Nykyaikainen valaistus oli meille uudisrakennuksen tekijöille yksi haasteista. Tekniikkaa oli taloon tulossa, se tiedettiin. Mutta minkälaista valoa, valaistusta – mihin ja miten, se oli avoinna rakennusprojektin alkumetreillä.

Halusimme ymmärtää mahdollisimman paljon kaikista taloon liittyvistä suunnitelmista, tekniikoista ja urakoista.

Hyvissä ajoin ennen varsinaisia rakennustöitä aloimme etsiä inspiraatiota, ideoita ja kiinnostavia laadukkaita valaisinratkaisuja lukuisista kanavista: messuilta, lehdistä, netistä – sekä paikan päältä uusista taloista ja heidän omistajiltaan. Useista lähteistä kuulimme tamperelaisesta Winledistä, jolla oli tarjota ammattitaitoista valosuunnitteluosaamista, pitkä lista mahdollisia valaisimia, kiinnostavia referenssejä ja 3D-suunnitteluakin.

Eteinen valaistiin ledeillä

Laadukas kokonaisuus, toimivat tilat, tarkoituksenmukainen valaistus, käytännöllisyys, ekologisuus ja ekonomisuus käyttökuluissa kiinnostivat meitä.

LED-valaisimet ja Winledin suunnitteluosaaminen täyttivät vaatimuksemme – ja ovat käytännössä olleet hyvin toimiva paketti meidän modernissa kivitalossamme.

Suunnittelusta käytäntöön

Suunnitteluvaihe kesti – eri syistä johtuen – alkuperäistä aikataulua pidempään. Asiat ottavat aikansa. Ehdimme pohtia juurta jaksain valaistusta, pintamateriaaleja ja niiden yhteispeliä.

Valaistussuunnitelmasta saimme ohjeita, minkä tehoisia valoja mihinkin tilaan kannattaa valita, ja 3D-suunnitelma toi konkreettisesti esiin, miltä talomme tulee näyttämään.

Oli hauska havaita, että kodin rakentamisen edetessä tilat alkoivat näyttää kovin tutuilta: olen nähnyt tämän ennenkin! 3D-suunnitelmat auttoivat hahmottamaan tiloja etukäteen, ja pääsimme pohtimaan lisää, millaisia värisävyjä valitsemme materiaaleiksi.

Kerromme tässä blogissa erityisesti kahdesta tilasta – kummatkin onnistuivat upeasti. Suunnitelmat ja pintamateriaalit vaihtuivat, mutta suunnitelman runko pysyi alkuperäisessä mallissa. Onneksemme.

Elokuvahuoneen LED-valaistus

Leffatila-kisastudioon valoa – sopivasti

Elokuvahuoneen suunnittelu oli talon isännän heiniä. Leffatilaan on tärkeää saada juuri sopiva valaistus, ja pystyä myös muokkaamaan valaistus käyttötarkoituksesta toiseen. Tilan toinen tuiki tärkeä käyttökohde on toimia kisakatsomona etenkin pallopelien seuraamiseen.

Tässäkin tilassa perusvaloina toimivat kantikkaat Kanna-valaisimet. Niiden tehtävänä on tuoda valoa siivous- ja asennustilanteissa.

Tilan päävaloja ovat epäsuorat valot, joita kulkee U-muodossa katon rajassa ja kahtena tupla-iinä huoneen etuosassa. Seinän keskelle heijastuu kuva videotykiltä.

Tilan kaikkia valaisimia voi himmentää – kuten lähes koko talossa. Tilaan ja taloon tulee pienimuotoista automatiikkaa, joka koskee muun muassa tilannevalaistusta. Eri tilanteissa tarvitaan erilaista valotehoa, valaisimia ja valomäärää. Näitä talon käyttäjät pääsevät hallinnoimaan pikakytkimillä.

Aika näppärää, tyylikästä ja tehokasta.

suihkussa riittää valoa ledeillä

Helmeilevää suihkua

Suihkutiloissa on hyödynnetty monipuolisesti valaistusta, ja tiloista tuli mielestämme todellinen helmi. Kattosuihkujen karhea, harmaa kivilaattaseinä näyttää kuin kalliolta sopivassa valaistuksessa: katon yläreunassa kulkeva led-nauha korostaa laatan kuvioita.

Samaa laatan ja valon leikkiä olemme hyödyntäneet muuallakin talon wc- ja suihkutiloissa. Lopputulokseen voi olla enemmän kuin tyytyväinen.

Saunaosaston katossa on Helmi-lasikuutioita, jotka heijastavat valoa kauniilla tavalla. Saunan lauteita ja allastasoa koristavat led-nauhat. Rentoutuminen voi alkaa jo, kun pääsee saunaosaston lempeään ja kauniiseen valaistukseen.

Tämän vieraskynäkirjoituksen on kirjoittanut asiakkaamme Juha Pitkäranta.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 21.04.2020

Lue myös