Meiltä kysytään hyvin paljon sitä miten ledinauhaa käytetään, minne sitä voidaan laittaa, miten led nauhat asennetaan ja niin edelleen. Tässä artikkelissa kerrotaan kaikki olennaisimmat asiat led nauhojen käytöstä - millaisiin paikkoihin ne soveltuvat ja miten niitä voidaan käyttää.

Tässä artikkelissa käydään läpi seuraavat asiat:

Alta löydät meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä. Voit halutessasi laittaa meille myös oman kysymyksesi oikealta löytyvästä chat-painikkeesta tai ottaa yhteyttä suoraan asiantuntijoihimme.

Lataa myös meidän kodin valaistuksen -opas, josta löytyy paljon tietoa, ideoita sekä inspiraatiota kodin valaistukseen.

Missä led nauhaa käytetään?

Led nauhat tarjoavat monipuoliset valaistusratkaisut kodeista konttoreihin. Ne tekevät tiloista hetkessä näyttäviä, tyylikkäitä sekä toimivia, ja tuovat kalusteiden parhaat puolet esiin tavalla, jonka rinnalla muut valaistusratkaisut kalpenevat.

Led nauhat soveltuvat erinomaisesti erilaisiin korostus- ja erikoisvalaistustarpeisiin - oikeastaan vain mielikuvitus on rajana valonauhojen käytössä. Niitä voidaan käyttää niin tunnelma-, työ- kuin yleisvalonakin.

Kirkkaat ja kätevät led nauhat ovat helppoja asentaa ja niiden joustavuuden vuoksi, nauha taipuu asennettavaan tilaan helposti. Kaiken tämän lisäksi niitä voidaan katkaista haluttuun mittaan, jolloin jokaiseen paikkaan saadaan sinne vaadittavan pituinen nauha.

Led nauhat keittiöön

Työvalona led nauhaa käytetään usein kodin eri työtasoilla, joista keittiön työtaso on oiva esimerkki. Se on syrjäyttänyt loisteputket työtasojen valaistuksessa, koska sillä saadaan tasaisempi ja tehokkaampi valaistus ja lisäksi valonauhat kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä.

Led nauha on myös monen mielestä esteettisempi valaisin kuin loisteputki, kun sen asentaa alumiiniprofiiliin, on valaisin lähes huomaamaton kaapiston alareunassa.

Keittiön valaistus valonauhoilla Keittiön työtason valaistus saadaan tasaiseksi led nauhalla. Tunnelmavalo saadaan laittamalla led nauhaa myös sokkeliin ja kaapiston päälle.

Led nauhat kalusteisiin

Led nauhoja on mahdollista asentaa helposti eri hyllyihin ja kaapistoihin, joista vaatekaapistot toimivat hyvänä esimerkkinä. Ei ole mitenkään tavatonta, että vaatekaappeihin jyrsitään ura led nauhaa varten tai nauhat asennetaan kaapistoihin huomaamattomissa alumiiniprofiileissa.

Melko pienellä vaivalla on vaatekaappien valaistus mahdollista toteuttaa esimerkiksi niin, että valot syttyvät kun vaatekaapit aukaistaan. Mikäli kaapisto on avonainen, niin valot syttyvät kun kaappien läheisyyteen kävellään. Liiketunnistimen asentaminen kaapistoon onkin hyvin suosittu ratkaisu kaapistoja valaistaessa.

Led nauha vaatehuoneessa Led nauhalla valo saadaan sinne missä sitä tarvitaan

Epäsuoraa valaistusta led nauhalla

Led nauhalla saadaan tehtyä hienoja epäsuoran valon ratkaisuja, jotka viimeistelevät kodin visuaalisen ilmeen. Nauhaa voidaan piilottaa talon rakenteisiin tai sille voidaan tehdä paikkoja esimerkiksi valolistoilla. Led nauha sopii tähän tarkoitukseen hyvin, sillä nauha ei vaadi suurta tilaa ja sen käyttöikä on pitkä, jolloin sitä ei tarvitse olla vaihtamassa hankalista paikoista muutaman vuoden välein.

Valitsemalla tehokkaampi led nauha voidaan koko tilan yleisvalaistus haluttaessa toteuttaa led nauhalla. Mikäli tilaan puolestaan halutaan epäsuoraa valaistusta tunnelman luojaksi, voidaan valita käytettäväksi pienempi tehoinen nauha.

Asuntomessut valonauha ratkaisu Led nauhoilla saadaan toteutettua näyttäviä epäsuoria valaistuksia

Led-nauha vantaan asuntomessuilla Katon reunoille asennettu led nauha antaa tyylikkään valaistuksen

Yleisvalaistus led nauhoilla

Led nauhoja käytetään tänä päivänä paljon myös yleisvalaistuksen luontiin. Tämä toteutetaan useimmiten siten, että nauhat asennetaan erilaisiin alumiiniprofiileihin. Alumiiniprofiileissa on tarjolla runsaasti erilaisia kiinnitysmahdollisuuksia, jotka mahdollistavat niiden asentamisen myös sisäkattoihin pitkiksi valojuoviksi. Näin saadaan tehtyä suora valaistus, jossa ei tavallisia kiinteitä valaisimia tarvita lainkaan. Nämä toimivat moderneina ratkaisuina niin toimistoissa, taloyhtiössä kuin kotonakin.

Yleisvalaistuksen voi myös tehdä epäsuorasti led nauhoilla. Tämä toteutetaan usein käyttämällä apuna epäsuoran valon listoja tai jättämällä tilaa seinän ja kattopaneelin väliin, jonne nauha asennetaan.

Taloyhtiön porraskäytävä Kerrostalon käytävään on saatu moderni ilme käyttämällä led nauhaa alumiiniprofiilissa

Eteinen valokatto ratkaisu Eteisen yleisvalaistus on toteuttettu pelkästään epäsuorasti led nauhoilla

Led nauhat ravintoloihin

Led nauhat sopivat myös hyvin ravintoloihin ja baareihin. Baareissa sillä voidaan korostaa myyntitiskejä sekä juomahyllyjä. Ravintoloissa led nauhalla saadaan helposti viimeisteltyä tyylikäs sisustus.

Ravintoloissa käytetään usein tehosteena myös niin sanottua RGB led nauhaa. RGB (Red, Green, Blue) nauha mahdollistaa eri väriefektien luonnin ravintolan eri tiloihin. Nauhalle voidaan tehdään haluttuja ohjelmointeja erilaisin ohjainlaittein siten, että nauha saadaan vaihtamaan väriä kaukosäätimellä, ajastimella tai vaikka musiikin tahtiin.

Valonauha baarin tiskillä Led nauhalla korostettu baaritiski

valonauha ravintolassa Ravintolan visuaalinen ilme on viimeistelty led nauhoilla

Led nauhat kylpyhuoneeseen

Led nauhaa on saatavilla myös ulos ja kosteisiin tiloihin vaadittavalla IP-luokituksella. Näin led nauhasta onki tullut erittäin suosittu tapa valaista kosteita tiloja ja saunoja.

Nauhan käyttöä rajoittaa lähinnä kekseliäisyys ja kylpyhuoneissa sillä voidaan valaista esimerkiksi upotettuja shampoohyllyjä, joihin ei aiemmin ole valaisimia ollut saatavilla.

led nauha saunassa Saunassa käytetään usein pienitehoista led nauhaa ylälauteiden alla. Tämä tuo saunaan mukavan tunnelmallisen valon

valonauha kylpyhuoneessa Kylpyhuonessa on laitettu led nauhaa shampoohyllyssä sekä katossa

Led nauhat ulos

Ulkona led nauhalla voidaan käyttää monissa paikoissa. Sillä voidaan valaista tehokkaasti kulkureitit ja sisäänkäynnit tai asentaa vaikka maahan istutusten ympärille. Usein nauhaa käytetään terassien kaiteissa, kivimuureissa ja portaiden valaistuksissa. Myös parkkipaikkojen ruutujen valaisu on mahdollista siten, että nauhat asennetaan kestävän alumiiniprofiilin sisään, joka upotetaan kivetykseen tai asfalttiin.

Led nauhat ulkokäyttö Led nauhoille löytyy myös ulkona loputtomasti käyttökohteita

Julkisivun valaistus led nauhoilla

Led nauhoilla voidaan tehdä myös julkisivuvalaistuksia. Nauhalla saadaan korostettua rakennuksista haluttuja kohtia tehokkaasti ja valo saadaan haluttuun paikkaan ilman, että se aiheuttaa epätoivottua häikäisyä asuntoihin tai toimistoihin.

Julkisivujen valaistus toteutetaan lähes poikkeuksetta mittatilaustyönä arkkitehdin asettamien toiveiden mukaisesti. Tällöin kuhunkin kohteeseen valitaan oikeanlainen alumiiniprofiili yhdistettynä oikean tehoiseen ja sävyiseen led nauhaan. Tämän jälkeen nauhat kiinnitetään meidän toimestamme oikean mittaisiksi leikattuihin alumiiniprofiileihin ja toimitetaan työmaalle asennusvalmiina. Näin toimittaessa myös kytkennät ja virransyöttö suunnitellaan aina tapauskohtaisesti siten, että asennustyö on mahdollisimman helppoa ja muuntajiin päästään myöhemmin käsiksi.

Epäsuora valo kotisiilo Epäsuoravalo Oy:n led nauhoilla toteuttama Kotisiilon julkisivuvalaistus

Epäsuoravalo Oy:n led nauhoilla toteuttama Swecon julkisivuvalaistus

Led nauhat portaisiin

Led nauhoilla saadaan portaisiin käytännöllinen ja näyttävä valaistus niin sisällä kuin ulkonakin. Nauhoilla saadaan valaistua portaiden askelmat tehokkaasti sijoittamalla led nauhan askelmien reunaan. Nauhaa käytetään usein myös portaiden kaiteessa. Kaiteeseen asennettu led nauha antaa sopivan kulkuvalon koko portaikkoon. Portaiden valaistukseen onkin syytä kiinnittää huomiota, sillä huonosti valaistut portaat voivat olla vaaralliset.

Led nauhan asennus portaisiin Led nauhoilla voidaan valaista portaita useilla tavoilla

Miten led nauhat asennetaan?

Led nauhan asentaminen on normaalisti hyvin helppoa, ottaen huomioon kuitenkin lainsäädännön aiheuttamat vaatimukset. Led nauhoissamme on aina nauhan takapuolella liimapinta (3M-teippi), jolla nauha voidaan kiinnittää haluttuun kohtaan. Teipin pitävyys kannattaa usein varmistaa puhdistamalla pinta, johon nauha kiinnitetään. Kun asennat nauhaa, kannattaa se painaa sitä mukaan paikoilleen samalla kun irroitat sen takaosan teippiä.

led nauhan asennus profiiliin Led nauhan takaosan teippi kannattaa irroittaa sitä mukaa kuin nauhaa asennetaan paikoilleen

Led nauhojen asentaminen alumiiniprofiiliin

Käyttäessäsi nauhan asennukseen niille tarkoitettuja alumiiniprofiileja on niiden kiinnitykseen muutamakin eri tapoja. Profiiliin voidaan kiinnittää joko niille tarkoitetuille erillisillä kiinnikkeillä, kaksipuoleisella (akryyli) teipillä tai jopa tehokkaalla liimalla (esim. Kiiltofix Masa).

Alumiiniprofiiliin kiinnitys tarvikkeet Alumiiniprofiilin eri kiinnitys vaihtoehtoja

Yhtenä vaihtoehtona on tietysti myös porata profiilin pohjaan reikä, ja kiinnittää se suoraan ruuveilla kattoon/seinään. Itse nauha kiinnitetään profiilin sisäpohjaan nauhan liimapinnalla.

Alumiiniprofiilin kiinnitys Alumiiniprofiilin voi kiinnittää myös ruuveilla tai tehokkaalla liimalla

Alumiiniprofiilien käyttöön on useitakin syitä. Niistä ehdottomasti tärkeimpiä ovat esteettiset syyt. Asennus on siistimmän näköinen kun siihen käyttää alumiiniprofiilia, ja niistä on markkinoilla olemassa kattava valikoima erilaisia malleja, jotka mahdollistavat monipuolisemman asennuksen mm. kulmiin tai upotetuksi. Alumiiniprofiilin suojus hajottaa nauhan valoa ja lisäksi ne suojaavat nauhaa kolhuilta, pidentäen täten käyttöikää. Laadukkaat alumiiniprofiilit ovat yleensä myös anodisoituja, joka lisää niiden korroosionkestävyyttä ja kestoikää, sekä estää naarmuuntumista. Suojus on myös UV-suojattu, jolloin se ei kellastu ja haperru iän myötä.

Tarvitsenko sähkömiehen kun asennan led nauhan?

Meiltä saatavat led nauhat tarvitsevat toimiakseen 12V jännitteen. Tämän takia led nauhat tarvitsevat muuntajan, joka muuttaa 230V jännitteen 12V jännitteeksi. Vain sähköasentaja saa suorittaa muuntajan liittämisen sähköverkkoon.

Mikäli muuntaja kuitenkin on varustettu pistotulpalla sen saa kuka tahansa kytkeä pistorasiaan. Pistotulpalla varustettuja muuntajia käytetään yleensä vain led nauhojen jälkiasennuksissa.

Pistotulpan kytkeminen muuntajaan

  1. Kytke syöttökaapeli (L / N) muuntajaan merkintöjen mukaisesti. Varmista, että johtimet on kytketty oikein
  2. Kytke valonauhan liitäntäkaapeli ( + / - ) muuntajaan ja varmista, että johtimet on kytketty oikein.
  3. Kiinnitä vedonpoistajat kunnolla paikalleen. Varmista, että vedonpoisto on kiinnitetty tukevasti.
  4. Kytke virta päälle ja tarkasta toiminta.

Pistotulpan kiinnitys muuntajaan Pistotulpalla varustetun muuntajan avulla led nauhat saadaan kiinni suoraan pistorasiaan

Voiko led nauhoja katkaista?

Led nauhan leikkaaminen sopivan mittaiseksi on melko vaivatonta. Meidän nauhoissa katkaisukohta kolmen ledin välein ja se löytyy kuparisten liitospisteiden välistä, johon katkaisukohta on merkitty saksien kuvalla.

5cm välein katkaistavia nauhojamme ovat 4,8W/m, 16,8W/m, 14,4 W/m RGB sekä 14,4W/m värilämpötilasäädettävä led nauha.

9,6W/m ja 12W/m nauhat ovat katkaistavissa 2,5cm välein.

Lisäksi mallistostamme löytyy vielä taivutettava 8,6W/m S-shape nauhaa, joka on katkaistavissa 4cm välein.

Led nauhan katkaisu Led nauhan katkaisukohdan tunnistaa saksien kuvasta

Voiko led nauhaa jatkaa?

Led nauhaa voidaan jatkaa yllä esitellyistä katkaisukohdista. Tämä käy helposti esimerkiksi juottamalla. Juottaminen on paras ja varmin tapa led nauhojen jatkamiseen, vaikka se tosin vaatii siihen tarvittavia työkaluja ja hitusen osaamista.

Seuraavaksi käymme läpi miten tämä nauhan jatkaminen juottamalla tehdään.

1. Juotoksen tekeminen kuivan tilan led nauhaan

Juotoksen tekemiseen tarvitaan kolvi ja juotostinaa. Nauhojen leikkaamiseen sivuleikkurit tai sakset ja kuorintapihdit johtimien kuorimiseen. Ennen juotoksen tekoa kannattaa liitospisteet puhdistaa esimerkiksi mattoveitsellä raaputtamalla. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa myös, että + ja - menevät oikein päin.

Huom! Nauhan napaisuus saattaa olla eripäin, jos jatkopala on otettu nauharullan lopusta.

aloitus tilanne

Aloita juottaminen juottamalla tinaa ensin led nauhan liitospisteisiin sekä liitosjohtojen päihin. Varo lämmittämästä liitospisteitä tai liitosjohtimia liikaa.

led nauhan juottaminen

Tämän jälkeen juota johdot kiinni liitospisteisiin. Valmiin liitoksen tinan tulisi olla edelleen kirkas, tällöin juotos on onnistunut.

led nauhan valmis juotos

Led nauha voidaan myös juottaa suoraan kiinni toiseen nauhaan ilman liitosjohtoja.

Led nauhan suora juotos

2. Juotoksen tekeminen kostean tilan led nauhaan

IP65 -luokan nauhoissa on päällä silikoonia, joka täytyy poistaa ennen kuin johdot voidaan juottaa kiinni edellä olleen kuvauksen mukaisesti.

Aloita kuoriminen esimerkiksi mattoveitsellä. Tämä vaihe pitää tehdä varoen, ettei nauhan pinta pääse vahingoittumaan.

Ensin kannattaa tehdä viilto silikonin päältä ja sitten sivuilta, jolloin silikonisuoja saadaan helposti irti.

silikonin poisto

Silikoni suojan poiston jälkeen on jälleen tärkeää puhdistaa liitospisteet, että liitosjohdot saavat siihen puhtaan kosketuksen, eikä led nauhan toimintaan tule häiriöitä.

Tämän jälkeen juotokset tehdään samalla tavalla kuin kuivan tilan led nauhassa.

liitosten puhdistus

Juotosten teon jälkeen IP65 -luokan nauhaan tulee laittaa uudestaan silikonia, jotta sen IP -luokitus säilyisi. Suojaa siis juotoksesi esimerkiksi Sikaflex Crystal Clear -liimamassalla.

nauhan suojaus

Millainen on oikea muuntaja led nauhalle?

Nauhat tarvitsevat niille soveltuvan tasajännitemuuntajan (12V). Muuntajaa valittaessa tärkein seikka on mitoittaa sen koko oikein. Normaalisti suositellaan käytettävän mieluummin hieman liian tehokasta kuin vajaatehoista muuntajaa. Tällä varmistetaan se että valonauha palaa tarpeeksi kirkkaana.

Kosteisiin tai ulkotiloihin asennettaessa tarvitsee huomioida, että myös muuntajan IP-luokitus on kunnossa. Muuntajaa valittaessa tulee ottaa myös huomioon se, että halutaanko valonauhaa himmentää, sillä kaikissa muuntajissa ei mahdollisuutta himmentämiseen.

Muuntajan tehon mitoittaminen on yksinkertainen laskutoimitus. Led nauhoissa ilmoitamme tehon metrin mittaista nauhan palaa kohden. Jos nauhaa halutaan asentaa esimerkiksi 5 metriä vaikkapa olohuoneen seinälle ja nauhan teho on 9,6W/m, on muuntajan tehon oltava vähintään 5x9,6=48W. Meidän muutajistamme tähän soveltuisi hyvin joko 60W muuntaja tai jos nauhaa halutaan himmentää, niin silloin valittaisiin himmennettävä 50W muuntaja.

Paljonko ledinauhaa voidaan laittaa yhden muuntajan perään?

Jännitteen alenema tarkoittaa jännitetason tippumista koko kaapelin matkalla, joka voi muodostua ongelmaksi silloin jos yhden muuntajan takana on oikein pitkä pätkä ledi nauhaa. Liian pitkissä nauhavedoissa nauhan loppupään ledit voivat alkaa himmentyä jännitteen aleneman takia. Täten jo suunnitteluvaiheessa tulisikin kiinnittää huomiota valonauhojen pituuteen ja muuntajien sijoitteluun.

Yhden muuntajan taakse ei suositella 10 metriä enempää (2 rullaa) nauhaa jännitteen aleneman ja himmentymisen takia.

Jos suunnitelmissa on toteuttaa pitkä led nauha-asennus on suositeltavaa joko laittaa väliin useampi muuntaja. Tämä toteutetaan yleensä siten, että muuntajat sijoitetaan fyysisesti asennettavan nauhavedon keskelle tai vaihtoehtoisesti vedon molempiin päihin. Tällöin on kuitenkin huomioitava, että nauhat eivät voi olla kytkettyinä toisiinsa.

Jos muuntajia ei saada sijoitettua nauhojen viereen, kannattaa muuntajan ja nauhan välinen johdotus tehdä vähintään puolentoista millin vahvuisella johtimella jännitehäviön minimoimiseksi.

Onko Led nauhoissa eroja?

Valikoimastamme löytyy valonauhoja seuraavan tehoisina: 4,8 W/m, 9,6 W/m, 12 W/m sekä 16,8 W/m. Saatavilla oleva IP-luokitus kaikissa nauhoissa on IP20 ja IP65. Värilämpötila vaihtoehtoja kaikissa nauhoissa on sekä 3000K että 4000K.

Kaikki valonauhamme löydät täältä.

Valonauhojen tehot Led nauhojen tehot pienimmästä suurimpaan

Taivutettava led nauha

Nauhoissa on vielä eri kokoluokkien lisäksi tarjolla joitain erikoisnauhoja kuten S-Shape nauhat, jotka on muotoiltu sahalaitakuvioksi. Tämä helpottaa niiden asennusta esimerkiksi tolpan ympäri, koska nauha taipuu helpommin rakenteensa vuoksi.

taivulteltava led nauha S-shape led nauhalla saadaan helposti valaistua pyöreitä muotoja

Värilämpötilasäädettävä led nauha

Värilämpötilasäädettävässä nauhassa voidaan säätää led nauhan värilämpötilaa 3000K-6000K väliltä ja niitä saa niin IP20 kuin IP65 -luokiteltuina. Näissä nauhan lisäksi mukana tulee lisänä ohjausyksikkö ja siihen kuuluva kaukosäädin. Tällä voidaan säätää kirkkaampaa valoa, kun tarvitsee lisää virkeyttä ja illaksi tunnelmallista lämmintä valoa, joka auttaa iltaisin nukkumaanmenoon valmistautumiseen.

RGB led nauha

RGB-nauhat on myös saatavina IP20 ja IP65 -luokiteltuina ja niiden mukana tulee ohjausyksikkö ja siihen kuuluva kaukosäädin. Kaukosäätimellä saadaan helposti valittua eri värejä ja toimintoja, ilman erillisiä ohjelmointeja. Kaukosäätimestä löytyy valmiina päävärit ja siinä on myös mahdollisuus säätää väri itse haluamaansa sävyyn.

RGB led nauhan värien säätö RGB led nauhat ovat suosittuja ratkaisuja leffahuoneen valaistukseen

Mikä on oikean tehoinen led nauha?

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että 4,8W/m nauhaa käytetään lähinnä koristeellisiin valonauharatkaisuihin, kalusteisiin, keittiön sokkeleihin, kaappien päällä sekä saunassa. Kyseinen nauha sopii myös erinomaisesti portaiden ja kaiteiden valaisuun.

9,6W/m nauhaa käytetään yleensä suurempiin elementteihin, kuten valokattoihin ja tehosteseinien valaistukseen. Kyseistä nauhaa ollaan myös hyvin usein käytetty valolistoissa.

12W/m nauhan yleisimpiä käyttökohteita on keittiön ja kodinhoitohuoneen työtasot sekä korkeat tilat. Tätä nauhaa on myös usein käytetty, mikäli tila halutaan yleisvalaista valonauhoilla (esimerkiksi rimakatossa rimojen väleihin sijoitettuna).

16.8W/m nauhaa käytetään silloin kuin tarvitaan paljon valoa, usein silloin kun valaistaan työtiloja pelkästään valonauhalla.

Mistä voin ostaa led nauhaa?

Meidän led nauhoja ja niiden tarvikkeita saat ostettua ympäri Suomea sähköalan ammatilaisilta. Katso täältä Winledin jälleenmyyjät ja lue myös artikkelimme "Mistä LED-valot kannattaa ostaa?".

Suosittelemme myös lukemaan seuraavat artikkelit:

UKK


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös