Lopella, Launosten koulun viereisellä urheilukentällä jalkapalloa on tähän asti pelattu sorapinnan päällä. Kesällä 2020 tähän tuli muutos, kun Launosten jalkapallokenttä koki muodonmuutoksen ja sai uuden silkkisen tekonurmialustan sekä uuden LED-valaistuksen.

Standardissa määritelty valaistustasot jalkapallokentille

SFS-EN 12193- standardissa on määritelty vähimmäisvaatimukset valaistuksesta eri urheilulajeille. Standardissa on huomioitu myös eri kilpailutasot, jonka myötä korkeimmat vaatimukset ovat kansanvälisen ja kansallisen kärkitason kentillä, joissa usein on myös katsojia ja televisiointia. Pienemmät vaatimukset ovat harjoitushalleissa ja harrastelijatasolla.

Jalkapallokenttien valaistusvaatimukset standardin SFS-EN 12193 mukaan ovat ulkokentille seuraavat:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 500 0,70
II 200 0,60
III 75 0,50


Heikosti valaistussa urheilu- tai työtilassa tapaturmariskit kasvavat ja suorituskyky kärsii. Hyvin suunnittelussa valaistuksella on selvä vaikutus myös käyttäjien suoritustasoon sekä myös vireystilan paranemiseen.

Launosten jalkapallokentästä tehtiin valaistussuunnitelma, jolla varmistettiin että korkeissa tolpissa olevista valaisemista varmasti riittää valoa iltamyöhään.

Jalkapallokentällä on tärkeää, että valaisimet ovat sijoitettu ja suunnattu siten, että ne eivät häikäise pelaajia.

Lopen jalkapallokentän LED-valaistus

Häikäisemätön ja tasainen valaistus isossa roolissa

Kun puhutaan jalkapallosta, joka on hyvin nopeatempoinen peli ja jossa tilanteet muuttuvat nopeasti, niin häikäisemätön ja tasainen valaistus auttaa pelaajia tekemään laadukkaita suorituksia kentällä.

Launosten jalkapallokentän valaistus toteutettiin Titan 450W & 600W -valaisimilla. Yhdessä huippuluokan LED-tekniikan ja suorituskykyisten ominaisuuksien kanssa, Titan-sarjan on teollisuusvalaisimet ovat monipuolinen valaistusratkaisu - niitä onkin käytetty niin Syötteen laskettelurinteissä kuin myös monissa teollisuustiloissa sekä aluevalaistuksissa.

Läyliäisten Sähkö Oy:n asentamat Titanit luovat alueelle tyylikkään ja modernin valaistuksen, joka korostaa tunnelmaa ja saa myös katsojat nauttimaan pimeiden iltojen maali-iloitteluista. Valaisimia kentälle tuli yhteensä 38 kappaletta, jotka asennettiin 6 pylvääseen.

Mitä kovemmalla tasolla kilpaillaan, sitä enemmän valaistukselta vaaditaan, koska liike on tällä tasolla kovempaa ja valaistuksessa ei saa muodostua epätasaisuuksia tai häikäisyä tämän takia. Erittäin tehokkaan optiikan avulla Titan-valaisimet minimoivat varjot, häikäisyn sekä heijastumat, joita perinteisemmät valonlähteet aiheuttavat.

Jalkapallokentän stadionvalaistus

Pitkäikäiset ja tehokkaat Titan-valaisimet

Urheiluvalaistuksessa puhuttaessa LED-valaisimet ovat eliniältään pitkäkestoisin ja parempi valaistusratkaisu verrattuna vanhoihin monimetalli ja elohopealamppuihin.

Verrattessa esimerkiksi monimetallivalaisimiin, alkuinvestointi LEDiin voi olla kalliimpi, mutta se maksaa itsensä jopa muutamassa vuodessa takaisin huoltovapaudellaan ja huomattavalla energiansäästöllä.

Varsinkin, kun valaisimet sijaitsevat korkeissa tolpissa, pitkän eliniän ja huoltovapaudenmerkitys korostuu, koska valaisimien huolto ja vaihtaminen on hankalaa ja kallista.

Titanilla on 5 vuoden takuu ja 50 000h käyttöikä. Jos sattuisi vaikka niin, että valaisimen yksittäinen moduuli sammuisi, niin koko valaisinta ei tarvitse olla vaihtamassa vaan yksi moduuli.

Lisäksi valaisimien IP- sekä IK-suojaukset ovat sellaiset, että ne kestävät kylmät ja vaihtuvat säätilat.

Titan LED-valaisimet urheilukentällä

Järkevillä ohjauksilla lisäsäästöä

Hyvin suunnitellulla LED-valaistuksella saavutettu hyöty on nykyään moninkertainen verrattuna mihinkään muuhun valaistusratkaisuun - varsinkin jos siihen lisätään vielä järkevät ohjaukset.

Läyliäisten Sähkön asentamat valaisimet ovat aikakatkaisimen takia, jonka myötä ne sammuvat automaattisesti kello 22. Jos vaikka valaisimet haluttaisiin käynnistää täydelle teholle tämän jälkeen, niin ne syttyvät samantien 100% valotehoon, kun vanhemmilla valonlähteillä kestäisi lämmetä.

Lopella on pienien ja isompien tulevaisuuden Huuhkaja-toivojen parempi treenata nyt ja tulevaisuudessa.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 12.04.2021

Lue myös