Laskettelurinteen led valaisu Levillä saa kiitosta


Pimeys ja kylmyys ottavat talvisin vallan, mutta Levin laskettelurinteissä niistä ei tarvitse välittää, kun rinnevalot valaisevat turvallisesti aamusta iltaan laskijoiden matkaa. Jo parin vuoden ajan LED-valaisimet ovat tuoneet näkyvyyttä suositun Levin rinteeseen.

Hyvä valaistus nopeuttaa eteen tulevien tilanteiden tunnistamista

"Laskettelurinteissä on tärkeää riittävä valaistus, jotta laskeminen huomattavillakin nopeuksilla olisi vaaratonta. Merkittävästi turvallisuutta lisää se, että valaistus toteutetaan ledeillä, joka tuo valkoisen lumen muodot parhaiten esiin", kertoo valaistussuunnittelija Jere Kangasmäki.

Laskettelurinteissä haasteensa tuovat erityisesti rinteiden leveys ja valaisimien sijoittelu niiden reunoille. Valaisimien tulee olla tarpeeksi tehokkaat ja avautumiskeilan olla oikeanlainen, jotta valoa riittää korkeista tolpista rinteisiin asti ja koko rinne saadaan valaistua.

"Valaistuksen vaatimukset riippuvat mihin tarkoitukseen rinne on tarkoitettu. Esimerkiksi Kansainvälisellä hiihtoliitolla (FIS) on rinnevalaistukseen keinovaloissa laskettaville kilpailuille oma valaistusohjeistuksensa", toteaa Kangasmäki.

Lisää urheiluvalaistuksien suunnittelusta voi lukea tästä artikkelistamme.

Levillä matkailijat pääsevät turvallisesti alas Pro 150W ledivalaistuksen ansiosta

Pro-luokan valoa rinteeseen

Kun Levin suksivuokraamossa uusittiin valaisimet, niin samalla rinteessä päätettiin testata uutta Pro 150-wattista LED-valaisinta. Eleline Ky:n asentamat valaisimet täyttivät odotukset ja ne valaisevat tulevaisuudessakin vielä monet laskut Levillä.

Pro 150W on tehokas LED-valaisin, joka omaa valaistuksen ja kestävyyden kannalta todella hyvät ominaisuudet, ja täten ne sopivat vaativiinkin kohteisiin. Valaisin soveltuu sen IP66-luokituksen ansiosta myös erinomaisesti ulkokäyttöön, joten kosteat ja kylmätkään paikat eivät tuota sille ongelmia. Myös kesäisin valaisimiin tarttuva pöly ei tuota ongelmaa.

LED-valaisinten pitkäikäisyys ja huoltovapaus tarjoavat vaivatonta käyttöä. Perinteisten rinnevalaisimien vaihto voi olla haastavaa talven olosuhteiden ja korkeiden tolppien vuoksi. Kestävien Pro 150W -valaisimien käyttö vähentää merkittävästi huoltamisen tarvetta, säästäen myös aikaa ja vaivaa.

"Parhaan valaistustuloksen saamiseksi pitkällä aikavälillä suosittelen, että valaisimet putsataan paineilmalla tai vaihtoehtoisesti nihkeällä rätillä. Vuosien varrella kertyneet pölyt ja liat saadaan näin pois valon tieltä", kertoo Kangasmäki.

Kaiken tämän lisäksi LED-valaisinten pieni energiankulutus takaa sen, että säästöjäkin syntyy.

Pro 150W on poistunut valikoimastamme, mutta sen korvaajana voidaan pitää Titan-sarjan valaisimia - esimerkiksi Syötteen laskettelurinteessä on käytetty Titan 300W -valaisimia.

LED-Valaisimet kestävät tykkyä

Arktiset olosuhteet eivät pärjää ledille

Voisi kuvitella, että kovat pakkaset ja lumi olisivat ongelmia, mutta todellisuudessa LED on oiva valinta ääriolosuhteisiin. Valaisimeen lujasti kiinni tarttunutta lumikertymää kutsutaan yleisesti tykyksi.

Oy Levi Ski Resortissa sähkötöiden johtajana toimivan Kari Laitisen mukaan aluksi pelättiinkin ongelmaa, jossa valaisin ei pystyisikään sulattamaan lunta tarpeeksi.

"Näistä tykkyongelmista on päästy", toteaa Laitinen.

LED-valaisimet lämpenevät tarpeeksi pitääkseen itsensä vapaana lumesta, jonka lisäksi ne kestävät kiprakat pakkaset ja kylmän tuulen tuiskinnan.

LED on oiva valinta ääriolosuhteisiin

Vaikka olosuhteet olisivat kuinka arktiset ja vaativat, hyvin suunniteltu valaistus ja laadukas valaisinvalinta takavat miellyttävät ja ennen kaikkea turvalliset laskut Levin rinteissä.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 25.11.2017

Lue myös