Ulkovalaistukseen panostaminen on Suomessa erityisen tärkeää, sillä täällä emme pääse nauttimaan auringosta kovin kauaa ennen kuin illat alkavat jälleen pimetä. Ulkovalaistuksessa vaikeinta on suunnitella valaistus, joka toimii jokaisena vuodenaikana.

Ulkovalaistuksen valaistussuunnittelulla varmistetaan riittävä valomäärä kulkureiteille, portaille tai sisäänkäynneille - unohtamatta tietenkään sitä, että oikein toteutetulla valaistuksella voidaan esimerkiksi kohentaa halutun kohteen julkisivua.

Tässä artikkelissa käymme läpi millaisia led-valoja voidaan käyttää ulkotiloissa sekä millaisia valaistusratkaisuja ulos voidaan luoda.

Ulkovalaistuksella tuodaan turvaa liikkumiseen

Millainen on hyvä ulkovalaistus?

Hyvässä ulkovalaistuksessa varmistetaan riittävä valomäärä kulkureiteille, portaille tai sisäänkäynneille. Sen lisäksi, että olisi turvallista ja miellyttävää liikkua, valo lisää myös turvallisuudentunnetta. Esimerkiksi valaistu talon ulkosivu ja piha voivat kertoa asukkaiden paikallaolosta ja osaltaan pelottaa varkaat pois suunnitelluistaan konnuuksista. Tämän vuoksi on hyvä miettiä valoja liiketunnistimilla.

Yleisesti ulkoalueilla pitää olla tarkkana valosaasteesta, ettei valoa esimerkiksi eksy naapurin tontille tai ettei se aiheuta tarpeetonta häikäisyä - tällöin naapurisuhteetkin pysyvät kunnossa.

Ulkovalaistuksessa kannattaa käyttää paljon epäsuoraa valaistusta kuten seinävalaisimia ja pollareita, joissa valonlähde on piilossa katsojan silmiltä. Terasseilla käytetään usein maahan upotettavia valaisimia, jotka saattavat häikäistä, jos ne on väärin sijoiteltu. Näitä ei kannata laittaa keskelle kulkureittejä, vaan esimerkiksi lähelle pylväitä ja muita, jolloin ne korostuvat kauniisti.

Hydra-valaisimilla saadaan näyttävä valaistus kodin ulkotiloihin

Mikä värilämpötila sopii ulkovalaisimille?

Lämmin värilämpötila on usein tunnelmallisempi kuin neutraali, joten jotkut pitävät siitä enemmän. Neutraali valonväri kuitenkin pitää pihalla olevat kasvit ja muut värit luonnollisena. Neutraali sopii ulos hyvin jo senkin takia, että se on lähempänä luonnonvaloa. Lämpimän ongelma on talvisin keltaisena loistavat lumihanget, jotka taas neutraalina pysyvät puhtaan valkoisena.

Lämmin valo kannattaa valita esimerkiksi oleskelualueen ympäristöihin. Valon määrään ja olemukseen vaikuttaa myös esimerkiksi talon julkisivun väritys. Vaaleat rakennukset heijastavat valoa tummia enemmän.

Ulkovalojen värilämpotilaero

Kestävätkö led-valaisimet ulkona?

Ulkovalaistus kannattaa ehdottomasti suunnitella ledeillä, koska ne kestävät hyvin myös kylmyyttä ja syttyvät päälle pakkasellakin heti. Ne kuluttavat käytössä vähän energiaa ja ovat kestäviä. Ulkovalaisimia voidaan myös varustaa ajastimilla, hämäräkytkimillä ja liiketunnistimilla, jolloin ne saadaan päälle tarpeen mukaisesti ilman perinteisten kytkimien käyttöä.

Vanhat hehkulamput olisi suotavaa vaihtaa energiaatehokkaisiin led lamppuihin. Jos haluaa varmasti saada oikeanlaisen ulkovalaistuksen, valaisimien valitsemista on hyvä tarkastella asiantuntijan kanssa käyttötarpeen mukaan.

LED-valaisimet kestävät hyvin ulkotilojen olosuhteita

Millaisen led-valaisimen voin asentaa ulos?

Valaisimia valmistetaan erilaisiin tiloihin ja olosuhteita varten, jonka vuoksi on hyvä miettiä sopiiko valaisin haluttuun tilaan IP-luokituksensa vuoksi.

Valaisimen kotelointiluokkakoodi paljastaa, millaiseen käyttöön ja ympäristöön laite soveltuu. Kotelointiluokka kertoo kuinka hyvin laite on suojattu haitallisilta, vierailta esineiltä ja pölyltä sekä kuinka kotelointi estää haitallisen vesimäärän tunkeutumisen käyttölaitteisiin.

Led valaisimet ulkona

Ulkovalaistus esimerkkiratkaisut

Ulkona valaisinten IP-luokitukset tulee olla vähintään seuraavanlaiset:

Sisääntulon ja autokatoksen kattoon asennetut valaisimet tulee olla IP-luokitukseltaan vähintään IPX1. Tässä kohteessa valaisimena toimii Lumina 12W, joka on IP44.

Räystään alle asennetut valaisimet tulee myös olla vähintään IPX1. Tähän on valittu seiniä korostavat Libra 6W-valaisimet, jotka ovat IP44

Seinävalaisimien IP-luokituksen tulee olla vähintään IPX3. Tässä seinävalaisimena on Linder 8W, joka on IP65

Pylväsvalaisimet tulee olla myös vähintään IPX3. Tässä on käytetty valaisimena Pilke 40W, joka on IP66.

Pollarivalaisimien IP-luokituksen tulee olla vähintään IPX4. Tässä on valaisimena käytetty Lacuna Plaza 12W -valaisinta, joka on IP54.

Ulkovalaistus LED-nauhoilla

Valaistusratkaisut ulkotiloihin - LED-nauhat, seinävalaisimet ja muut valaisimet

Ulkotiloihin löytyy monia erilaisia valaisimia, joita voidaan hyödyntää valaistuksessa - vaihtoehtoja on monia. Valintoja ohjaavat kohteen tyyli, valaistuksen sijainti ja tarkoitus, sekä tietenkin myös budjetti ja omat mieltymykset.

Seinävalaistus led-valoilla

Seinävalaisimilla saadaan helposti korostettua seiniä, sisääntuloja ja luoda kulkureittiä talon ympärille. Kyseisistä valaisimista on olemassa monia erilaisia vaihtoehtoja erilaisilla valojaoilla.

Seinävalaistus ledeillä Hydra 12W-seinävalaisimella voidaan valaista niin kulkureittejä talon ympärillä kuin korostaa talon julkisivua

Julkisivuvalaistus LED-valaistusratkaisuilla

LED-valaisimista löytyy monenlaisia valaistusratkaisuita, kun halutaan luoda näyttäviä julkisivuvalaistuksia. Julkisivuvalaistuksia voidaan luoda esimerkiksi LED-heittimillä kohteen seinään - tällöin pitää huomioida, ettei valo karkaa vääriin paikkoihin.

Julkisivuvalaistus LED-heittimillä Moduulivalaisimilla voidaan määrittää haluttu kulma, jolloin saadaan luotua hieno valaistus julkisivuun.

LED-nauhalla voidaan luoda myös erittäin moderneja ja tyylikkäitä valaistuksia, niin kodin kuin myös yrityksen liiketilojen julkisivuille.

Voit lukea lisää LED-nauhoista ja niiden käytöstä LED-nauha artikkelista.

Sellon ulkovalaistus Epäsuoravalo Oy:n toimesta. Kauppakeskus Sellon sisääntulo-ovilla on käytetty LED-nauha ratkaisuja.

Kulkureittien valaiseminen led-valoilla

Pollarivalaisimia käytetään yleensä valaisemaan kulkureittejä, käytäviä ja polkuja, jolloin saadaan lisättyä pihan turvallisuutta. Näillä saadaan myös rajattua piha-alueen reunoja tai esimerkiksi merkattua pihatien reunat.

Kulkureittien valaistus ledeillä Pihan rajat ja kulkureitit on valaistus Haiku 6W -pollarivalaisimilla.

Lacuna Plaza pollari on tyylikäs. Tyylikäs Lacuna Plaza -pollarivalaisin tarjoaa kauniin valaistuksen esimerkiksi puutarhoihin tai terassille.

Led-valaisimet terassille

Pihakivetykseen tai terassille voidaan upottaa myös valaisimia. Maahan upotettavat valaisimet tuovat nykyaikaista tunnelmaa terassille ja pihalle. Tyylikkäästä vaikutelmasta pääsee nauttimaan parhaiten silloin kun talven lumi ei peitä niitä. Esimerkiksi Velmu-valaisimet toimivat erittäin hyvin pihakäytävien valaisussa, sillä valaisin on valmistettu teräksestä ja iskunkestävästä lasista.

Voit lukea lisää terassivalaistuksesta artikkelistamme LED-valot terassille.

Valonauhalla voidaan luoda kaunis valaistusratkaisu Valonauhalla vain mielikuvitus on rajana.

LED-nauha alumiiniprofiilissa tarjoaa loputtomia ratkaisuja terassin valaisuun. Sitä voidaan upottaa suoraan terassilautoihin tai maahan, myös asennukset kaiteisiin ja askelmiin onnistuu.

Terassin led valaistus Terassin upotettavan valaistuksen voi toteuttaa valonauhoilla tai Velmu 3W -terassivalaisimella

Puiden ja kukkien valaiseminen led-valaisimilla

Kohdevalaisimilla voidaan luoda pihapiiriin tunnelmaa, kun niitä käytetään korostamaan muun muassa puita, kiviä tai kasveja. Pienemmillä kohdevalaisimilla, kuten Spike 4W, saadaan pihan kukat korostettua kauniisti ja tehokkaammilla heittimillä voidaan valaista suuremmatkin puut.

kohdevalaistus ledeillä Puita voidaan tuoda esiin pihalla tekemällä niille ledeillä kohdevalaistusta

Katosten ja terassien valaistus led-valaisimilla

Alasvaloilla saadaan luotua helposti tehokas valaistus esimerkiksi terassille tai autokatokseen. Tällöin saadaan tehokas valaistus suoraan haluttuun paikkaan.

led alasvalot ulkokäytössä Sisääntulot ja terassit saadaan tehokkaasti valaistua esimerkiksi Iiris 10W -alasvalolla suoraan katosta

Pihan valaiseminen led-valaisimilla

Led valoilla voidaan myös valaista koko piha-alue. Tähän tarkoitukseen hyvin pylväsvalaisimet, joilla saadaan laajempikin alue valaistua tasaisesti ja tehokkaasti. Led valaisimet sopivat tähän erinomaisesti, sillä ne kuluttavat vain vähän sähköä ja syttyvät pakkasellakin nopeasti päälle.

Piha-alueen valaistus led valaisimin Cajon 40W -pylväsvalaisimella saadaan piha-alue valaistua laajaltakin alueelta tehokkaasti

Mistä voin ostaa led-ulkovalot?

Täältä voit katsoa kaikki mallistomme seinä- ja ulkovalaisimet. Valaisimia voitte ostaa lähimmältä jälleenmyyjältämme

LED-valot voidaan ostaa sähköliikkeistä

Lue myös muut artikkelit kodin valaistuksesta

Tulemme kirjoittamaan myös muita artikkeleita liittyen kodin valaistukseen, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös