Ledit ovat tulleet jäädäkseen ja niin ne ovat pikkuhiljaa syrjäyttämässä myös perinteisen puukehikkoisen saunanlampun tieltään. Siinä missä kylpyhuoneiden valaistuksia uusitaan nyt kovalla tohinalla, ovat myös saunatilat saamassa osaansa ledien vallankumouksesta.

Tässä artikkelissa käymme läpi miten saunaan ja kosteisiin tiloihin luodaan saunan tunnelman arvoinen valaistus.

Saunan valaistus luo tunnelmaa

Saunan valaistus - älä tuhoa tunnelmaa liian tehokkaalla valolla

Ehkä tärkeimpiä asioita ottaa huomioon saunan valaistusta suunniteltaessa on se, ettei valoa tule vahingossa laitettua liikaa ja että värilämpötila on saunatiloihin sopiva.

Valon tarve voi myös vaihdella eri saunojien kesken, mutta tunnelma menee saunassa kaiken muun edelle, ja se kärsiikin helposti, jos valonlähde on liian kirkas tai se on esimerkiksi sävyltään liian kylmä.

On hyvä ottaa kuitenkin huomioon se, että esimerkiksi iäkkäämmät henkilöt tarvitsevat enemmän valoa nähdäkseen samalla tavalla kuin nuoremmat.

3000 Kelviniset valonauhat 4,8-watin teholla ovatkin tällä hetkellä suosittu tuote saunan valaistukseen, ja oikein sijoiteltuna ne riittävätkin mainiosti koko saunan valaisuun.

Saunan valaistus ledeillä

Saunan ääriolosuhteissa tärkeintä oikeat tuotteet ja niiden oikeanlainen sijoittelu

Sauna ollessa myös eräänlainen ääriolosuhteiden tyyssija, on tuotteiden laatuun ja soveltuvuuteen hyvä keskittyä tarkoin. Lämpötilat ja ilmankosteus vaihtelevat nopeastikin pienessä tilassa, joten käyttöön valikoituneiden ledien virtalähteineen tulee olla erityisesti tällaiseen tarkoitukseen suunniteltuja.

Tärkeää onkin tarkistaa käytetyn virtalähteen IP-luokitus: lattiasta metrin korkeuteen luokituksen tulisi olla vähintään IP24, ja siitä ylöspäin vielä korkeampi. Metri saunan lattiasta ylöspäin saa asentaa laitteita, jotka kestävät 125 asteen lämpötilan ja joiden johdot 170 asteen.

Sähköasennusstandardin vaatimuksien mukaan puolen metrin säteelle saunan kiukaasta ei saa asentaa kiukaaseen kuulumattomia sähkölaitteita. Suoja-alue jatkuu tästä saunan kattoon asti.

Voit lukea lisää IP-luokituksista artikkelistamme.

Saunan selkänojan taakse piilotettu ledinauha

LED-nauha saunaan – helppo ja näyttävä tapa valaista löylytila

Valaisinten sijoittelu sekä asennus kannattaa saunatiloissa suunnitella myös tarkoin: esimerkiksi valonauhaa käytettäessä suositeltavaa olisi asentaa se maksimissaan 1-1.2 metrin korkeuteen, sillä lämpötilat alkavat nousta näillä korkeuksilla reilusti.

Kuitenkaan tätä suosituskorkeutta ei ole ledien kohdalla standardein määritelty, joten nauhaa on mahdollista asentaa korkeammallekin: tällöin kuitenkin pitää noudattaa valmistajien antamia lämpötilankestoarvoja.

LED-valonauha tulisi aina asentaa alumiiniprofiilin sisään, jotta ledistä muodostuva lämpö johtuisi metallia pitkin ympäristöön. Tämä pidentää nauhan käyttöikää huomattavasti, ja lisäksi nostaa esimerkiksi IP20-luokituksen nauhan IP44:ksi, jolloin se kestää itsessään jo lämpöä sekä kosteutta paremmin.

Siivousintoilijoille myös tiedoksi – alumiiniprofiilin suojus on lisäksi huomattavasti helpompi pitää puhtaana.

Mainio esimerkki ledinauhalla valaistusta saunasta LED-valonauhalla voidaan luoda monenlaisia valaistusratkaisuja: lue lisää "Miten LED-nauhaa voidaan käyttää".

Voiko LED-lamppuja laittaa saunaan?

Ledilamppuja voidaan laittaa saunaan, mutta tällöin tulee varmistaa että lamppu on käyttötarkoitukseen sopiva eli kestää koviakin lämpötiloja.

Upotettavia LED-valaisimia ei juurikaan saunan valaistuksessa tällä hetkellä suosita, sillä heti kattorakenteen alla olevaan eristeeseen tai höyrysulkuun ei suositella porattavan reikiä, joita useimmat uppoledeistä vaativat.

Lisäksi korkeankaan IP-luokituksen virtalähteet eivät pidä katonrajan kovista löylyistä. Näin ollen ei olekaan ihme, että ledinauhan käyttö saunan valaistuksessa on noussut nopeasti yhdeksi suosituimmista sen helppouden, näyttävyyden ja tunnelmallisuuden ansiosta.

Asuntomessukohteen valaistus saunassa

Luo löylytunnelmaa saunaan myös perinteisillä valonlähteillä

Vaikka monesti keskitytään enemmän laudevaloihin ja muihin saunavaloihin, myös perinteisiä valonlähteitä kuten kynttilöitä ja lyhtyjä voidaan saunassa edelleenkin käyttää. Suomessa on saunassa aina tarvittu lisävaloa ja aina ei ole mahdollista saada sähköjä esimerkiksi mökille, jolloin perinteisemmät valonlähteet voivat olla tilaan täysin riittäviä ja erittäin tunnelmallisiakin.

Saunan valaisemiseen löytyy myös esimerkiksi LED saunavalosarjat, joita on saatavilla isoimmista marketeista tai rautakaupoista. Myös valokuitusarjoilla voidaan käyttää luomaan tunnelmavalaistus saunaan tai kylpyhuoneeseen.

Erikoisemmilla saunan valaistusratkaisuilla kuten valaistus lämpömittari saadaan tilaan lisää valoa Nykyään myös saunamittareita löytyy sellaisina, että niissä on valot .

Kun mietitään muita tapoja tuoda saunaan valoa, niin myös löylyvesiastia voi olla valonlähde - valaistusta miettiessä voidaankin myös miettiä hieman erikoisempien yksityiskohtien valaisemista kuten edellä mainittu esimerkki, kiukaan valaisu tai vaikka lasiseinässä oleva koristekuvio!

Ei myöskään kannata unohtaa ikkunoita - ikkunasta saadaan saunaan valoa ilmaiseksi! Ikkunan ei tarvitse olla edes iso, jotta valoa pääsee saunaan rikkomatta haluttua tunnelmaa. Nykyaikana on myös trendikästä luoda saunoihin suuria maisemaikkunoita sekä lasiseiniä, joiden avulla valoa saadaan runsaasti.

Ideoita saunan valaistukseen Vaikka valaisimet olisivat helppo asentaa, tulee saunan led saunavalojen asennuksen toteuttaa ammattisähkömies.

Älä unohda saunan siivousvalaistusta!

Saunassa on hyvä olla myös siivousvalo, joka yleisesti on eri kuin itse saunomisvalot.

Kostean tilaan tarkoitetuilla valaisimilla ja esimerkiksi erillisillä lauteen alle sijoitettavilla siivousvaloilla saadaan luotua tarkoitukseen sopiva valaistus. Tärkeää on ottaa huomioon, että jotta saadaan puhdistettua ja siivottua kunnolla, on valon hyvä olla tasaista ja riittävästi.

Jos päädytään kuitenkin ratkaisuun, jossa saunavalona ja siivousvalona toimii vain yksi valaistusratkaisu, voidaan esimerkiksi himmentimen avulla säätää valonlähdettä.

Saunan siivousvalot on hyvä muistaa

Saunan valaistussuunnittelulla riittävästi valoa tyylikkäästi

Riippumatta saunan koosta, käyttötarkoituksesta tai iästä, on sanomattakin selvää, että oikeanlainen valaistus on omiaan täydentämään juuri sen tietyn tunnelman, jonka kovat löylyt, tervan tuoksu ja vihdan huiske saavat yhdessä aikaan.

Autamme mielellämme saunan valaisimen tai valaistusratkaisujen kanssa - helpoiten meihin saat yhteyden myös chatistamme tai ottamalla yhteyttä.

Valaistussuunnittelun avulla saunan valaistus kuntoon Monipuolisen LED-nauhan käyttöön saunan valaisussa voi myös hyödyntää ammattilaisen apua: lue lisää valaistussuunnittelusta

Lue myös muut artikkelit kodin valaistuksesta

Tämän sauna-artikkelin lisäksi olemme kirjottaneet myös muita artikkeleita liittyen kodin valaistukseen, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

LED-valot vaatehuoneeseen

LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 06.08.2018

Lue myös