Rakentamisessa ja remontoinnissa muistettavien ja ratkaistavien asioiden kirjo on loputon, eikä ihmekään, että niinkin oleellinen asia kuin portaat voivat joskus jäädä hieman muun suunnittelun varjoon. Helposti ajatellaan, että tuosta mennään ylös, piirretään siihen portaat, ja avot. Valaistuksella on kuitenkin iso rooli toimivien ja turvallisten portaiden suunnittelussa.

Usein meiltä kysytään voiko LED-valoja laittaa portaisiin: kyllä voi ja niin kannattaa myös tehdä.

LED-valaistus helpottaa pimeällä näkemistä, kun portaita kuljetaan.

Miten suunnitella omaan kotiin toimivat portaat?

Asunnon ilmettä saa muunneltua onnistuneella porrassuunnittelulla voimakkaasti haluttuun suuntaan. Portaiden materiaali, asettelu, kaiteiden toteutus ja kokonaisuuden valaistus voivat yhdessä kääntää asunnon kokonaistunnetta aina kodikkaan arkisesta veistoksellisen moderniin high-endiin.

Materiaaleista pinnalla ovat luonnonläheiset ja raa'ahkon oloisiksi jätetyt kivi, puu ja lasi, oli asunnon tyylisuunta sitten moderni tai maalaisromanttinen. Luonnonmateriaalit kestävät hyvin aikaa ja luovat kaunista kontrastia yleensä huoliteltuihin sisätiloihin. Valaistuksella saadaan vielä korostettua tätä materiaalien ja tyylien vastakkainasettelua.

Tärkeä tekijä porrassuunnittelussa on myös perhetilanne sekä lemmikit. Pienten lasten tai lemmikkien kanssa elävät tunnistavat ongelmallisuuden esimerkiksi askelmien välisissä koloissa ja kaideraoissa, ja suosivat yleisesti mieluummin umpinaisia porrasratkaisuja.

LED-valonauhat ovat oiva valaistusratkaisu portaisiin

Pimeä portaikko ei ole turvallinen

Portaissa valojen tärkein tehtävä on varmistaa turvallinen liikkuminen ja saada portaiden askeleet erottumaan - pimeässä ei ole vaaratonta tai viihtyisää kulkea. Hyvin usein, jos ei käytetä valaistussuunnittelua, juuri portaita ei huomata valaista huolellisesti vaikka niissä tullaan liikkumaan paljon, koska portaikot ovat tehty siirtymistä varten ja yhdistävät kodin tiloja toisiinsa.

Portaisiin on mahdollista luoda erilaisia valaistusratkaisuja, jotka sopivat ahtaisiin portaikkoihin ja tietenkin näyttävät hyvältä.

Valonauha sopii portaisiin luoden modernin valaistuksen

LED-valonauha – moderni ja elegantti tapa valaista portaat

Aivan kuten keittiössä, seinää vastaan rakennettujen portaiden ja kaiteen välitilan suunnittelulla valaistuksella saadaan myös merkittäviä tunnelmamuutoksia aikaiseksi. Varsinkin epäsuora valaistus on tullut yhä suositummaksi kotien valaistuksessa.

Valaistusratkaisuilla ja sopivilla värilämpötiloilla portaista voidaan muokata halutunlaiset ja omaan tyyliin sopivat. LED-valonauhalla voidaan valaista esimerkiksi askelmaa alhaaltapäin tai laittaa sitä valaisemaan kaiteeseen. Oikein sijoiteltuna LED-valonauhat riittävätkin mainiosti portaiden valaisuun.

Portaat voidaan toteuttaa ledeillä *Winledin laajan valaisin valikoiman avulla löydät sekä led-nauhoista sopivat ratkaisut portaisiin. Nauhoista on saatavilla sekä IP20 että IP65 -mallit.

Hyvä valaistusratkaisu portaisiin on esimerkiksi LED-nauhat 4,8-watin teholla, jota ollaan käytetty paljon Asuntomessukohteissa ja muissa kodeissa. LED-valonauha suositellaan aina asennettavaksi alumiiniprofiilin sisään siistin ja kestävän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Varsinkin iltaisin ledit ovat erittäin hyviä, koska ne saavuttavat täyden valaistustehonsa heti, ovat pitkäikäisiä ja kuluttavat vähän energiaa.

LED-valot syttyvät nopeasti, kun ne käynnistetään

Upotettavilla- ja seinävalaisimilla rappuset kirkkaaksi

Seinään kiinnitettävät LED-valaisimet sekä askelmien sivuun tai portaaseen upotettavat porrasvalot eivät myöskään ole ikävästi tiellä ja valaisevat pimeällä, kun portaita käytetään.

Askelmiin upotettavat LED porrasvalot suositellaan sijoitettavan esim. puoleen väliin seuraavan askelman nousua, jolloin askelmakohdassa on mahdollisimman hyvä valo. Yleensä askelmiin upotettavat valaisimet kannattaa laittaa jokaista askelmaa kohden ellei kyseessä ole isotehoiset valaisimet, jolloin niitä voi olla harvemminkin.

Seinävalaisimilla voidaan myös näyttävästi valaista portaikkoja. Tällöin on tärkeää, että valo on tasaista ja valaisimien paikat ovat niin, että ne eivät häikäise.

Porrasvalot design-elementteninä.

Parhaimmillaan onnistunut portaikkototeutus voi tuoda asunnolle merkittävääkin lisäarvoa, toimia täydentävänä sisustuselementtinä ja jopa taideteoksenomaisena lisänä kodissasi.

Ja mikä tärkeintä: porrasvalot tekevät askeltamisesta turvallista pimeälläkin - vaikka parin viinilasillisenkin jälkeen.

Lue myös muut artikkelit kodin valaistuksesta

Tulemme kirjoittamaan myös muita artikkeleita liittyen kodin valaistukseen, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 06.08.2018

Lue myös