Olohuoneen valaistusratkaisujen mahdollisuuksien määrä voi pistää pään pyörälle. Tässä artikkelissa käydään läpi millaisista elementeistä hyvä olohuoneen valaistus koostuu, mitä kannattaa ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa ja millaisia valaistusratkaisuita hyvässä olohuonevalaistuksessa tänä päivänä tyypillisimmin käytetään.

Casakiven valaistus olohuoneessa

Millainen on hyvä olohuoneen valaistus?

Asunnon omistajat käyttävät paljon aikaa sohvan valintaan tai juuri oikean tehosteseinän sävyn löytämiseen, mutta usein unohtavat kunnollisen valaistuksen tärkeyden. Tällöin tapahtuu usein se ilmiö, että (hyvin valaistussa) myymälässä hienoilta näyttäneet sisustuselementit eivät näytäkään kotona enää samalta. Muutenkin tilassa, jossa katsotaan päivittäiset lemppari sarjat, luetaan kirjoja, pelataan pelejä ja kestitään vieraita, valaistus on tärkeässä roolissa.

Resepti toimivalle olohuoneen valaistukselle syntyy, kun yhdistellään erilaisia valaistustyylejä ja valonlähteitä. Perustana jokaisessa olohuoneessa on hyvä yleisvalaistus, jota täydennetään kohdevalaistuksella, koristeellisella valaistuksella ja usein myös epäsuoran valon ratkaisuilla. Tällöin olohuoneesta syntyy viihtyisä paikka, jossa voidaan tarvittaessa vaikka työskennellä.

Eri tapoja valaista olohuone Animaatio alla läpikäydyistä valaistustyyleistä

Olohuoneen yleisvalaistus

Olohuoneen hyvä yleisvalaistus on kaiken perusta. Kun yleisvalaistus on hoidettu hyvin, tarkoittaa se sitä, että tila on kokonaisuutenaan toimiva. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että olohuoneeseen valitsemanne sisustuselementit kuten, sohvat, verhot ja muut sisustuselementit näyttävät yhtä hyviltä kuin kaupassa niitä valittaessa.

Toinen oleellinen asia yleisvalaistuksessa on huolehtia siitä, että valoa on riittävästi silloin kuin sitä tarvitaan, esimerkiksi siivottaessa tai olohuoneessa työskennellessä.

Hyvin suunniteltu olohuoneen yleisvalaistus huolehtii siitä, että koko tila näyttää tilavalta, avaralta eikä hölmöjä varjoja pääse muodostumaan. Olohuoneessa voidaan pitää 100-200 luxin valaistusvoimakkuutta hyvänä lähtökohtana yleisvalaistukselle.

Yleisvalaisimiksi sopivat laajakeilaiset valaisimet kuten Lilja- tai Kanna -sarjan valaisimet. Huomattavan korkeisiin tiloihin voidaan valita näyttävät isot valopaneelit kuten Aada 60x60.

Olohuoneen yleisvalaistus Referenssejä olohuoneista

Olohuoneen kohdevalaistus

Kun haluat korostaa tiettyä piirrettä olohuoneestasi, kuten esimerkiksi takkaa, tehosteseinää tai lempi tauluasi, kannattaa se valaista kohdevalolla. Kohdevalo lisää tilaan miellyttäviä kirkkauseroja ja kiinnittää katsojan huomiota. Hyvin karkeana ohjenuorana kohdevalaistusta suunnitellessa voitaisiin pitää sellaista, että kohdevalon polttopisteen tulisi olla viisi kertaa tehokkaampi kuin ympäröivän yleisvalon. Kohdevalaisimeksi voidaan valita esimerkiksi suunnattavia spottivalaisimia kuten Antlia 6W tai kiskoon asennettava Tinka 15W -valaisin.

Olohuoneen kohdevalaistus

Koristeellinen valaistus olohuoneessa

Pöytälamppujen, riippuvalaisimien ja kattokruunujen avulla tilaa voidaan koristella ja lisätä mukavuutta ja intiimiyttä. Koristeellisella valaistuksella tila voidaan personoida oman mielen mukaan, pistää niin sanottu kirsikka kakun päälle.

Koristeellinen valaistus olohuoneessa

Olohuoneen työvalaistus

Kun kirjahammasta alkaa kolottaa tai sisäinen kirjailijasi herää 30 vuoden syvähorroksesta ja inspiraatio iskee, tarvitset hyvää työvalaistusta, jotta hommat tulee hoidetuksi tehokkaasti ja mukavasti. Työvalaistus voi olla vaikka jalkalamppu lukunurkassa tai kattoon upotettu spottivalo kirjoituspöydän päällä. Työvalaistusta ei ole tarkoitus pitää aina päällä, vaan sitä käytetään, kun olet tekemässä työtä kuten esimerkiksi lukemista tai kirjoittamista. Hyvän työvalon valaistusvoimakkuus olohuoneessa on 500-750 luxia.

Hyvässä työvalaistuksessa on parempi työskennellä

Olohuoneen epäsuora valaistus

Epäsuoran valaistuksen avulla voidaan luoda tunnelmaa ja tehdä tilasta tilavamman tuntuinen valaisemalla seiniä ja kattoa. LED-nauhaa voidaan käytännössä asentaa mihin vain, joten sen avulla on helppo korostaa esimerkiksi tilan arkkitehtuuria. Korostuksen lisäksi epäsuoralla valaistuksella voidaan myös hieman keventää raskaanoloista arkkitehtuuria.

Katon valaisu on yksi tavoista luoda epäsuora valaistus tilaan. Ihmiset harvoin katselevat tilaan tullessaan kattoa, joten sen kautta heijastamalla saadaan tila valaistua niin, ettei valonlähdettä välttämättä välittömästi huomaa.

Epäsuoralla valaistuksella voidaan myös kiinnittää katsojien huomiota valaisemalla paikkoja, joita tavanomaisella valaistuksella harvoin valaistaan. Esimerkkinä voitaisiin esimerkiksi olohuoneessa olevan kirjahyllyn hyllyt valaista, ja luoda kirjahyllystä mukava, huomiota herättävä valaistuselementti.

Epäsuora valaistus on helpointa luoda LED-nauhojen avulla. Näihin ratkaisuihin voitte tutustua lisää lukemalla artikkelit valolistoista, LED-nauhoista ja alumiiniprofiileista.

Epäsuora valo olohuoneessa on suosittu ratkaisu Epäsuoraa valaistusta voidaan tehdä niin LED-nauhoilla, kuin seinävalaisimillakin

Muita huomion arvoisia asioita

Valonväri ja värimaailma

Valon värilämpötilan valintaan vaikuttavat pitkälti omat mielipiteet ja tottumukset sekä itse sisustuksen värisävyt. Karkeana nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että jos sisustuksessa on paljon luonnonmateriaaleja, kuten kiveä ja puuta, sopii näiden materiaalien kanssa paremmin käytettäväksi lämmin valkoinen värilämpötila. Vastaavasti jos värimaailma on enemmän neutraalimpaa, skandinaavisempaan suuntaan kallistuvaa, sopii tähän tyyliin paremmin neutraali värilämpötila. Enemmän värilämpötiloista voit lukea Mikä on oikea valonväri -artikkelistamme.

Upotussyvyys

Kuten jokaisen huoneen valaistusta suunnitellessa, myös olohuoneessa tulisi kiinnittää huomioida valaisimien upotussyvyyteen. Jos upotussyvyys selviää vasta kun katon alaslaskut on jo tehty, voi se pahimmillaan rajoittaa valaisimien valintaa.

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös