LED valot makuuhuoneeseen


Nykyään makuuhuone on usein muutakin kuin vain paikka nukkua. Usein siellä myös rentoudutaan, katsellaan televisiota tai paetaan arkea hyvän kirjan pariin. Siksi onkin tärkeää, että makuuhuoneen valaistus suunnitellaan sen eri käyttötarkoitukset huomioiden.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten makuuhuoneen valaistuksesta saadaan monipuolinen ja viihtyisä.

Miten luodaan hyvä valaistus makuuhuoneeseen?

Hyvä makuuhuoneen valaistus koostuu yhdistelmästä eri valaistustapoja. Valaistuksen pitää olla toimiva niin sängyllä makoillessa kuin kirjaa lukiessa eli toisin sanoen valaistuksen tulee olla pehmeä ja riittävän tehokas yhtä aikaan.

Valaisimet kannattaa sijoittaa siten, ettei ne ole suoraan pään päällä sängyssä makoiltaessa. Epäsuoralla valolla saadaan luotua tilaan näyttävyyttä sekä lisää pehmeyttä valaistukseen.

Lisäksi, jos makuuhuoneessa luetaan paljon, on syytä toteuttaa myös lukuvalaistus erikseen.

Makuuhuoneen eri valaistus tyylit

Millainen valaisin valita makuuhuoneeseen?

Makuuhuoneeseen kannattaa valita valaisimet niiden käyttötarkoitus huomioiden. Eri valaistustilanteita kannattaa toteuttaa erilaisilla valaisimilla, ja tässä käymmekin tyypillisimmät tavat läpi.

Yleisvalaistus

Makuuhuoneen yleisvalaistuksen tulee olla riittävä kaikkiin toimiin ja tämä kannattaa usein toteuttaa himmennettävillä valaisimilla. Yleisvalaisimen valonkeilan tulisi olla mahdollisimman leveä, ettei siitä koituisi kiusahäikäisyä.

Hyvin toteutetun yleisvalaistuksen avulla myös huoneen järjestystä on helppo muuttaa, kun valoa on kaikkialla tasaisesti ja riittävästi.

Tähän käyttötarkoitukseen sopii hyvin esimerkiksi Lilja- tai Kanna -sarja. Lasten makuuhuoneissa näistä valaisimista kannattaa käyttää 12W -versiota, jotta huoneeseen saadaan tarvittava valo myös kotitehtävien tekoa varten ilman erillisiä epäkäteviä työpistevalaisimia.

Kanna valaisin makuuhuoneessa

Kohdevalaistus

Kohdevalaisimia käytettäessä kannattaa olla tarkkana makuuhuoneissa, sillä nämä saattavat helposti aiheuttaa kiusallista häikäisyä. Kohdevalaisimille kuitenkin löytyy myös makuuhuoneessa oma paikkansa. Näitä voi käyttää esimerkiksi tuomaan lisävaloa vaatekaapeille, jolloin kohdevalaisin saadaan suunnattua siten, että valo on riittävä myös kaapin sisällä.

Kohdevalaisimia voidaan myös käyttää esimerkiksi taulujen tai tehosteseinän valaistukseen. Tällöin valaisin kannattaa suunnata haluttua kohtaa päin, jotta valo korostaa oikean alueen hyvin ja luo muuten tunnelmaa huoneeseen aiheuttamatta häikäisyä.

Vaatekaapin kohdevalaistus

Roikkuvalaisimet

Makuuhuoneen roikkuvalaisinta valittaessa kannattaa katsoa sellainen valaisin, jossa valonlähteet olisivat mahdollisimmat piilossa. Roikkuvalaisimet usein sijoitetaan huoneen keskelle, joten jos niissä on kirkkaita ja näkyviä polttimoita, voi valaisin olla silmälle raskas. Roikkuvalaisimia käytetään kuitenkin erittäin paljon makuuhuoneissa, sillä ne ovat olennainen osa sisustusta.

Roikkuvalaisimet makuuhuoneessa

Design-valot & pöytälamput / lukuvalot

Lukuvalaistus kannattaa toteuttaa joko pöytälampuilla tai seinään tulevilla lukulampuilla - nämä ovatkin hyviä vaihtoehtoja yöpöydän valaisimiksi. Tällöin saadaan valoa sinne missä sitä tarvitaan lukemisen ajaksi, eikä valo häiritse liikaa parisängyn toista asukasta. Lukuvalot voidaan myös toteuttaa roikkuvalaisimilla, mutta tällöin huoneeseen ei saada samanlaista muunneltavuutta kuin pöydälle sijoitettavilla valaisimilla.

Lukuvaloista kannattaa varmistaa, että valaisimien valoteho on riittävä lukemiseen sekä se, että valo ei leviä valaisimesta liian laajalle alueelle.

Makuuhuoneen seinävalot lukemiseen

Epäsuora valaistus tuo tyyliä makkariin

Epäsuoran valaistuksen avulla saadaan viimeisteltyä niin makuuhuoneen sisustus kuin lisättyä tunnelmaa. Epäsuora valo on myös pehmeä silmille, sillä se heijastuu tilaan eri pintojen kautta, tämän takia se on myös erittäin ystävällinen väsyneille silmille.

Laittamalla valonauhaa esimerkiksi katon ja seinän väliin saadaan tyylikäs epäsuora valaistus, joka myös korostaa tehosteseinän tapetti valintaa. Makuuhuoneen valaistus voidaan tehdä myös pelkästään epäsuoran valon avulla.

Epäsuoravalaistus kruunaa makuuhuoneen

Makuuhuoneen valaistuksen värilämpötilalla on väliä

Valon värilämpötilan vaikutukset ovat helposti havaittavissa makuuhuoneessa. Laittamalla epäsuoraksi valoksi säädettettävää valonauhaa, voidaan huomata kuinka värilämpötilan säätö vaikuttaa ihmiseen. Nukahtaminen onnistuu helpommin, kun säädetään valaistus lämpimän sävyiseksi ennen nukkumaan menoa. Aamulla taas herääminen onnistuu ilman torkuttamista, kun säätää värilämpötilaa kylmemmäksi. Lisää valaistuksen vaikutuksesta voitte lukea värilämpötiloja käsittelevästä artikkelistamme: Mikä on oikea valonväri.

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös