LED valot kotiin — kuinka luoda erinomainen kodin led valaistus


Ennen aikaan suomalaisissa kodeissa on ollut keskimäärin liian vähän valoa eikä valaistukseen kiinnitetty niin paljoa huomiota – valaistusratkaisuihin vaikuttivat enemmän hinnat ja ulkonäkö kuin itse valaistusominaisuudet. Silloin taisi oikeastaan riittää, että keskellä huonetta oli valaisinpaikka yleisvalolle, johon laitettiin hehkulamppu.

Nykyaikana LED-valoista löytyy valaisimia jokaiseen tarpeeseen ja tilaan, halusit sitten valaista tunnelmallista saunaa, tyylikästä makuuhuonetta tai toimivaa keittiötä. Tästä artikkelista löydät kaikki tärkeimmät linkit kodin tilojen valaistukseen sekä vastauksia meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin.

LED-valot kotiin

10 usein kysyttyä kysymystä kodin valaistuksesta

Onnistuneen valaistuksen toteutukseen tarvitsee huomioida monia asioita ja toimiva valaistuskokonaisuus luokin kaiken muun sisutuksen onnistumiselle pohjan. Tämän takia myös kodin valaistuksen suunnittelemiseen kannattaa käyttää aikaa. Suunnitellessa usein herää paljon kysymyksiä ja tähän olemmekin keränneet niistä yleisimpiä.

1. Milloin kodin valaistus tulisi suunnitella?

Valaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa heti, kun talon lupakuvat ovat valmistuneet. Tällöin varmistutaan siitä, että kaikki toivotut valaistusratkaisut ovat mahdollista myös toteuttaa. Valaistussuunnitelmasta on myös hyötyä sähkösuunnittelijalle hänen aloittaessa sähköjen suunnittelun.

2. Miten suunnitellaan toimiva kodin valaistus?

Toimivan valaistuksen perustana ovat ne, että valoa on tilan tarpeiden mukaisesti, valaistustilanteita on riittävästi eri tunnelmien luomiseksi sekä se, että valo on tasaista ja se ei häikäise.

3. Yleisimmät virheet kodin valaistuksessa?

Yleisin virhe on se, ettei valaistusta ole ollenkaan suunniteltu. Tämä aiheuttaa sen, että valoa ei ole riittävästi tai sitä on väärissä paikoissa.

4. Minkälainen valaisin kodin eri tiloihin?

Valaisinta valittaessa on huomioitava tilan vaatimukset. Esimerkiksi ulkona ja pesutiloissa vaaditaan valaisimelta erilaista kosteuden kestoa kuin esimerkiksi olohuoneessa.

Määräykset voivat myös vaikuttaa asennustapoihin, esimerkiksi jossain tapauksissa autokatoksiin voi asentaa vain pinta-asennettavia valaisimia.

5. Miten valitsen sopivan ja laadukkaan lampun kotiin?

Valaisin tulisi valita aina sen mukaan millaista valaistusta siltä halutaan. Esimerkiksi tiettyjen kohtien tai esineiden korostuksiin tarvitaan valaisinta, jolla on kapea valokeila. Laajalla valokeilalla taas saadaan luotua tasainen yleisvalaistus.

6. Miten luon viihtyisämmän kodin valaistuksen?

Viihtyisä valaistus koostuu useasta eri valaistustyylistä. Valaistusta tehdessä tulee ottaa huomioon suositukset valaistustasoille ja yhdistää näihin valaistavan kohteen, valaisimen ja asukkaan välinen vuorovaikutus. Tällä tavoin päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Lisää viihtyisän valaistuksen teosta voitte lukea Miten hyvä valaistus syntyy -artikkelistamme.

7. Kannattaako valita kotiin himmennettävät valaisimet?

Himmennys on helpoin tapa luoda erilaisia tunnelmia valaistuksella, joten himmennettäviä valaisimia suositellaan ehdottomasti. Himmentimiä ei kuitenkaan turhaan kannata valita jokaiseen tilaan, vaan miettiä tilat joissa valolta usein tarvitsee eri tasoja. Tälläisiä tiloja ovat useimiten makuuhuoneet ja olohuoneet.

8. Paljonko hyvä kodin valaistus maksaa?

Valaistuksen kokonaiskustannus riippuu monista tekijöistä, esimerkiksi pari kappaletta laadukkaampaa design -valaisinta saattaa maksaa reilusti yli 2000€. Kuitenkin laadukas yleisvalaistus sisälle ja ulos ledvalaisimilla toteuttuna maksaa n. 5000€ keskikokoiseen omakotitaloon.

Lisää voitte lukea Paljonko hyvin suunniteltu valaistus maksaa -artikkelistamme, jossa käydään läpi esimerkeillä paljonko kodin valaistus voi maksaa.

9. Minkälainen valon värilämpötila kotiin sopii?

Valon värilämpötilalla on paljon erilaisia vaikutuksia ihmiseen, mutta lopulta omaan kotiin sopii parhaiten se värilämpötila, joka juuri teitä miellyttää eniten.

Lisää valon värilämpötilan vaikutuksesta voitte lukea Mikä on oikea valonväri -artikkelistamme

10. Kuinka valaistus huomioidaan sisustuksessa?

Sen lisäksi, että valaisin itsessään voi olla sisustuselementti, oli se sitten näyttävä riippuvalaisin tai tyylikäs epäsuoran valon lista, on muutama asia otettava valaisimessa huomioon sisustuksessa. Näistä tärkeimmät ovat valaisimen värintoistokyky ja värilämpötila. Jos valaisimen värintoistokyky on matala, voitte olla varmoja ettei sisustusmateriaalit näytä samalta kuin hyvin valaistuissa liikkeissä. Myös lämmin värilämpötila saa värit vääristymään hieman.

Vinkit kodin valaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen

Olemme kirjoittaneet myös jokaisesta kodin tilan valaistuksesta omat artikkelit, joissa kerromme huomioon otettavat asiat, vinkit suunnitteluun ja toteutukseen sekä asiat mitä et välttämättä huomaa!

Keittiön valaistus

Keittiön hyvässä valaistuksessa ei katkota sormia

Keittiö on kodissa yksi eniten valoa vaativista paikoista. Siellä onkin syytä varimistaa, että työtasoilla on riittävä valaistus erilaisiin ruuanlaitto askareihin.

Koska keittiössä vietetään paljon aikaa, niin sen vuoksi valaistuksenkin tulisi olla hyvä - lue lisää LED-valot keittiöön -artikkelistamme!

Makuuhuoneen valaistus

LED-valaistuksella haluttu ilme makuuhuoneeseen

Makuuhuone on monelle se paikka, jossa saa oman rauhan. Tämän takia makuuhuoneen valaistuksen tulisikin olla pehmeä ja viihtyisä.

Lue lisää LED-valot makuuhuoneeseen -artikkelistamme!

Olohuoneen valaistus

Luo tunnelmaa olohuoneeseen erilaisilla valaistusratkaisuilla

Olohuone on keitiiön lisäksi usein kodin sielu, jossa vietetään yhteisiä hetkiä niin perheen kuin ystävien parissa. Tilassa on tärkeää, että valoa on riittävästi, mutta tarvittaessa valaistus saadaan nopeasti muutettua tunnelmalliseksi esimerkiksi elokuvan katsomista varten.

Lisää tipsejä ja vinkkejä olohuoneen valaistuksesta ledeillä -artikkelistamme.

Porrasvalaistus

Porrasvalaistus - välttämättömyys, joka usein unohdetaan

Portaiden valaistuksen huomiointi on ehdottoman tärkeää jo turvallisuuden takia, mutta valaistuksen avulla portaat voidaan liittää näyttävästi osaksi talon sisutusta.

Jos etsit omiin portaiisiin valaistusinspiraatiota, niin katso LED-valot portaisiin -artikkelimme, jossa käymme kattavasti läpi miten valaista portaat turvallisesti, mutta silti näyttävästi!

LED-valot kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneeseen kosteisiin tiloihin sopivat LED-valaisimet

Kylpyhuoneessa on tärkeää olla monenlaista valoa, jotta valaistus riittää niin arkisiin askereihin kuin rentouttaviin kylpyhetkiin.

Minkälaiset valaisimet sitten sopivat kosteisiin tiloihin tai mitä pitää ottaa huomioon? Lisää tietoa löydät LED-valot kylpyhuoneeseen -artikkelistamme.

LED-valaistus vessaan

Valitse vessaan toimiva yleisvalo ja meikkausvalaistus

WC on monipuolinen tila, jossa voidaan käydä valmistautumassa aamulla nopeasti ennen töitä tai laittautua kunnolla illan viihteitä varten.

Artikkelissa käymme läpi erilaisia tapoja valaista WC sekä mitä kaikkea tilan valaistuksessa olisi hyvä ottaa huomioon, lue lisää LED-valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus -artikkelistamme.

Saunan LED-valaistus

Saunan valaistus - LED-valoilla näyttävä ja tunnelmallinen löylypaikka

Kunnon rentoutuminen saunassa vaatii myös pehmeän ja miellyttävän valaistuksen.

Miten valita oikeat valaistusratkaisut omaan saunaan? Katso meidän LED-valot saunaan -artikkelimme, joka helpottaa valintaa!

Ulkotiloihin LED-valoja

Älä unohda ulkotiloja - LED-valaisimet sopivat kylmiinkin olosuhteisiin!

Suomessa kesä on lyhyt ja vähä luminen, joten ulkotilojen valaistukseen on syytä panostaa. Hyvin toteutettu ulkovalaistus tuo tunnelmaa ja turvallisuutta pihaympäristöön.

Lisää tietoa ulkovalaistuksesta LED-valaisimilla löydät meidän LED-valot ulkotiloihin -artikkelistamme.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 19.11.2018

Lue myös