Jotta kodinhoitohuoneesta saataisiin toimiva kokonaisuus, on sen valaistuksen suunnittelussa otettava eri asioita huomioon. Tässä artikkelissa käymme läpi miten kodinhoitohuoneeseen saadaan hyvä yleisvalaistus ja työvalaistus sekä millaisilla valaisimilla ne voidaan toteuttaa.

Mitä tulee huomioida kodinhoitohuoneen valaistuksessa?

Kodinhoitohuoneessa valon tarve keskittyy eniten työtasoille ja kaapistoille. Jotta tilasta saadaan toimiva, on kaiken perustana kunnollinen yleisvalaistus. Yleisvalaistus kannattaa toteuttaa valaisimilla, joissa on laaja valokeila, koska niillä saadaan valoa myös kaappien pystypinnoille. Tällaiset valaisimet eivät myöskään muodosta suuria varjoja, jolloin saadaan hyvä pohja myös työvalaistukselle.

Työvalaistus kannattaa toteuttaa erikseen omilla valaisimilla, jolloin valoa saadaan työtasoille riittävä määrä aina tarvittaessa. Työtasojen valaistus voidaan tehdä myös kattovalaisimilla, tällöin on hyvä käyttää kapeampi keilaisia valaisimia. Nämä valaisimet on hyvä olla myös suunnattavia, jotta valo saadaan kohdistettua kunnolla haluttuun paikkaan. Työtasot voidaan valaista myös tehokkaasti LED-nauhan avulla. Tämä onkin erittäin suosittu ratkaisu, jos työtasojen päälle tulee yläkaapit, jonka alle led nauha voidaan asentaa. LED-nauha on suositeltava ratkaisu työtasojen valaistukseen, sillä siitä saadaan pitkällekin matkalle tasainen valo, joka on erittäin oleellinen työvalaistuksessa.

Kodinhoitohuone on usein sijoitettu lähelle kylpytiloja, jolloin se toimii kulkureittinä näihin tiloihin tai esimerkiksi terassille. Joskus koodinhoitohuone toimii myös osittain pukuhuoneena, jolloin tämä kannattaa ottaa huomioon myös valaistuksessa. Tällaisissa tapauksissa tilassa tarvitaan enemmänkin tunnelmavaloa, jolloin kodinhoitohuoneeseen kannattaa valita himmennettävät valaisimet. Toinen vaihtoehto on laittaa kaapistojen päälle esimerkiksi led nauhaa, jolla saadaan tilaan tunnelmallinen epäsuoravalaistus silloin, kun siellä ei tehdä kotitöitä.

Millaiset valaistusvoimakkuudet ovat riittäviä kodinhoitohuoneessa?

Koska kodinhoitohuone on monimuotinen tila, on siellä huomioitava useampi asia valaistuslaskentoja tehdessä. Yleisvalaistuksen on oltava hyvä, jotta sillä saadaan tarvittava valo kaapistojen pystypinnoille. Hyvä yleisvalaistus on myös tärkeää, ettei työvaloa koettaisi epämiellyttäväksi suurien kontrasti erojen takia. Valaistussuunnittelija pystyy varmistamaan nämä valaistusvoimakkuudet suunnitteluohjelman avulla.

Seuraavassa kuvassa esimerkki laskelmat varsin yleisestä noin 8m² kodinhoitohuoneesta. Tilan yleisvalaistus on toteutettu 3kpl Kanna 12W -valaisinta ja työvalaistus on toteutettu laittamalla 1,5m Valonauha 12W alumiiniprofiilissa yläkaappien alapintaan. Kuvassa oikealla on väärävärikuva, josta nähdään helposti valaistusvoimakkuudet eri väreissä. Punainen väri on 600 luksia ja keltainen noin 150 luksia.

Kodinhoitohuoneen valaistusvoimakkuus

Tilassa keskimääräinen valaistusvoimakkuus on noin 290 luksia. Kuvassa näkyy kuinka työtasolla on noin 600 luksia ja kaappien pystypinnoilla alas asti vähintään 150 luksia. Nämä täyttävätkin hyväksi havaitsemamme valaistustasot kodinhoitohuoneessa, jotka ovat seuraavanlaiset:

  • Yleisvalaistus 200–300 luksia
  • Työtasolla noin 300–500 luksia
  • Kaapistojen pystypinnoilla noin 100–200 luksia

Millaiset valaisimet kannattaa valita kodinhoitohuoneeseen?

Valaisimien ominaisuuksiin kannattaa tutustua tarkemmin sitä valittaessa, ettei lopputulos pääse kärsimään huonojen valintojen takia. Valaisimesta kannattaa ehdottomasti tarkastaa sen ulostuleva valovirta ja valaisukulma. Ulostuleva valovirta kuvaa valaisimen todellista valotehoa tarkasti, toisin kuin pelkkä wattimäärä. Valaisukulma taas kertoo kuinka laajalle alueelle valaisin antaa valoa.

Kodinhoitohuoneen yleisvalaistus

Yleisvalaistukseen kannattaa valita valaisimet, joissa on laaja valaisukulma (>90°). Tällöin valoa saadaan riittävästi ja tasaisesti myös kaapistojen pystypinnoille. Winledin mallistosta tällaisia valaisimia ovat esimerkiksi Iiris, Kanna ja Lilja. Valaisimien määrä riippuu tilan koosta ja muodosta sekä tietenkin itse valaisimen ominaisuuksista.

Kodinhoitohuoneen koko usein asettuu 7-12m² välille, joten valaisimien teho ja lukumäärä pitää osata valita pinta-alan mukaan. Esimerkiksi 7m² kodinhoitohuone voidaan valaista esimerkiksi 3kpl Kanna 12W tai Lilja 12W valaisimella, jolloin tilaan saadaan yleisvalaistuksen voimakkuudeksi noin 300 luksia.

Jos tila on esimerkiksi 12m² voidaan tila valaista 3kpl Lilja 18W tai Kanna 18W, jolloin tilaan saadaan yleisvalaistuksen voimakkuudeksi noin 300 luksia.

Kodinhoitohuoneen yleisvalaistus ledeillä

Kodinhoitohuoneen työvalaistus

Kun työtason yläpuolelle tulee yläkaapit, saadaan tehokas työvalaistus helpoiten aikaan LED-nauhalla ja sen asennusprofiililla. LED-nauhaksi kannattaa valita tarpeeksi tehokas nauha kuten Valonauha 9,6W tai Valonauha 12W, jotta valaistusvoimakkuus on työtasolla riittävä. Jotta valosta saadaan pisteetön ja asennuksesta siistin näköinen, kannattaa asennuksessa käyttää alumiiniprofiilia kuten Uppoprofiili. Uppoprofiilissa LED-nauha kannattaa asentaa yläkaapin etureunan lähelle, jolloin valo leviää tasaisesti koko työtasolle.

Toinen vaihtoehto on asentaa LED-nauha yläkaapiston ja seinän väliin, jolloin kannattaa käyttää asennukseen Kulmaprofiilia, jolla valo saadaan suunnattua oikeassa kulmassa työtasolle.

Lisää LED-nauhojen käytöstä voitte lukea artikkelistamme Led nauha — miten sitä käytetään.

Olemme myös kirjoittaneet alumiiniprofiilien käytöstä oman artikkelin.

LED nauha työtasojen valaistus

Jos työtasojen päälle ei tule kaapistoja, kannattaa niiden valaisimiseen käyttää suunnattavia spottivalaisimia. Mallistostamme tällaisia ovat esimerkiksi Antlia, Libra ja Spectri. Työvalaistuksesta saadaan riittävän tehokas, kun näitä valaisimia laitetaan suunnilleen metrin välein työpisteen yläpuolelle.

Kattovalaisimilla voidaan tarvittaessa toteuttaa samanaikaisesti yleisvalaistus ja työvalaistus. Tässä tapauksessa kannattaa valita valaisimeksi tehokas valaisin kuten esimerkiksi Aada 30x120 valopaneeli. Kun laitetaan näitä valaisimia 2kpl 12m² kodinhoitohuoneeseen, saadaan tilaan yli 500 luksin valaistusvoimakkuus, joka riittää hyvin työvalaistukseenkin. Tällöin tosin suositellaan laittamaan valaisimet himmentimen taakse, sillä muuten valon määrä voi peruskäytössä tuntua suurelta.

Jos tila toimii myös kulkureittinä pesutiloista terassille, voidaan tilaan laittaa lisäksi epäsuoraa valaistusta. Alla olevassa kodinhoitohuoneessa epäsuora valaistus on toteutettu Linna -valolistan ja Valonauha 9,6W avulla. Tällä tavalla tilaan saadaan valaistus, joka soveltuu tilan eri käyttötarkoituksiin.

Epäsuoravalaistus kodinhoitohuoneessa

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös tämä, jossa on koostettuna kodin eri tilojen valaistusohjeita ja -ratkaisuja:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta, sillä niiden asentaminen vaatii ammattipätevyyden omaavan henkilön. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös