Keittiö ei ole pelkästään ruuanlaittoa varten tehty, vaan se toimii myös kokoontumispaikkana, jossa päivän kuulumisia vaihdetaan ja seurustellaan ystävien kanssa.

Keittiö tulisi valaista niin, että ruuanlaitto onnistuu helposti, mutta samalla valaistuksen tulisi olla säädettävissä tunnelmalliseksi ja kutsuvaksi vieraiden kestitsemistä mielessä pitäen. Toisin sanoen valaistuksen tulisi olla yhtä monipuolinen kuin itse tila.

Tähän artikkeliin olemme koonneet asiat, joilla löydät oikeat led-valaisimet keittiöön ja valaistusratkaisut keittiön valaistuksen toteutukseen.

Keittiön valaistus LED-paneeli tuo keittiöön ja ruokailutilaan tarvittavan ja kirkkaan valon.

Miten luodaan hyvä valaistus keittiöön?

Keittiön valaistukseen kannattaa panostaa, koska perinteisesti se mielletään kodin sydämeksi ja siellä vietetään aikaa joka päivä. Kun otetaan huomioon niin valon tasaisuus ja sen voimakkuus, valaistava tila ja valon värilämpötilat - saadaan tarkoituksenmukainen ja viihtyisä keittiön valaistus. Yksi valaisin keittiön katossa ei voi millään täyttää kaikkia koko keittiön valon tarvetta.

Keittiön valaistuksen suunnitteluun on hyvä käyttää aikaa ja valaisimien valintaan on hyvä panostaa. Hyvin valaistussa keittiössä on usein erilaisia valaistusratkaisuja: laadukasta ja häikäisemätöntä yleisvaloa, varjotonta kohdevalaistusta työtasoilla ja tunnelmallista valoa ruokailuun.

Alla olevia valaistustapoja yhdistelemällä keittiön valaistuksesta saadaan käytännöllinen ja mukautuva sekä näyttävän näköinen.

Turvallinen yleisvalaistus keittiöön

Yleisen turvallisuuden lisäksi keittiön yleisvalolla luodaan tilaan kutsuva ilmapiiri sekä pehmennetään varjoja. Mikäli keittiön kaapistot eivät ylety kattoon saakka, voidaan kaapiston päälle sijoittaa valonauhaa, joka antaa tilaan pehmeän ja häikäisemättömän yleisvalon. Valonauhaa voidaan asentaa myös keittiön kaapistojen jalkalistoihin esimerkiksi yövaloksi.

Yleisvalaisimiksi sopii hyvin valikoimastamme esimerkiksi Lilja 12W tai Iiris 10W -valaisimet.

Keittiön yleisvalaistus ledeillä

Keittiölle lisää ilmettä kohdevalaistuksella

Keittiön ja ruokatilan kohdevalaistuksella tarkoitetaan usein saarekkeen tai ruokapöydän päälle sijoitettavia spotteja tai riippuvalaisimia. Lasikaappeihin sijoitetut valonauhavedot sekä spottivalot lisäävät keittiön syvyysvaikutelmaa ja tekevät tilasta tilavamman oloisen. Sisustukseen istuvat saarekkeen päälle asennetut riippuvalaisimet ovat oiva lisä keittiön yleisilmeeseen ja ne antavat tilalle persoonallisuutta.

Kohdevalaisimiksi sopii hyvin suunnattavat spottivalaisimet kuten pyöreä Libra 6W tai neliskanttinen Spectri 8W -valaisin

keittiön valaistus spottivalaisimilla Suunnattavia spottivalaisimia on helppo säätää osoittamaan haluttuun suuntaan.

Keittiön työtasojen valaistus

Keittiön työvalaistuksella luodaan tarvittava valaistus vihannesten pilkkomiseen ja reseptien lukemiseen. Optimaalinen sijoitus työvalaistukselle on työtason ja pään välillä, ja tästä syystä työvalaistus asennetaankin lähes poikkeuksetta yläkaappien alle. Asentamalla LED-nauha alumiiniprofiilissa kaapin alle asennuksesta tulee siisti ja koko työtaso saadaan valaistua tehokkaasti ja tasaisesti.

Työtasovalaistusta suunnitellessa tulisi ottaa myös itse työtason materiaali huomioon, sillä kiiltävä työtason pinta saattaa joidenkin mielestä peilata valoa ikävästi silmiin. Näissä tapauksissa LED-nauha on parempi asentaa yläkaapin etureunaan esimerkiksi kulmaprofiilissa, jolloin valo suuntautuu työtason kautta seinään ja kiusahäikäisyä esiintyy vähemmän. Mattapintaisien työtasojen kanssa LED-nauhan voi asentaa joko yläkaapin alle pinta-asenteisena tai vaihtoehtoisesti upotettuna kaappiin. LED-nauhaksi työtasoille kannattaa valita joko Valonauha 9,6W tai tehokkaampaa led nauhaa: Valonauha 12W.

Suosittelemme lukemaan asiakkaamme Vieraskynä-artikkelin, jossa asennettiin keittiönkaappien päälle LED-nauhaa - laajasta valikoimasta LED-valonauhojamme tähän keittiöön valikoitui 9,6W valonauha alumiiniprofiilin sisään..

Valaistus keittiötasoille

LED-valot keittiön välitilaan

Keittiön välitilan lasitus on tyylikäs ja moderni vaihtoehto tavanomaisen laatoituksen sijaan. Lasituksia on eri tyylisiä: läpinäkyviä, taustamaalattuja ja teksturoituja. Välitilan lasitus on jo sinällään huomiota herättävä, mutta tämäkin voi viedä niin sanotusti "nextille levelille" asentamalla lasitus alumiiniprofiiliin LED-nauhan kanssa, jolloin koko keittiön välitila toimii eräänlaisena valaisimena ja antaa pehmeää ja tasaista valoa välitilaan.

Keittiön valaistus valonauhoilla

Joskus kaapistojen perimmäiset laatikostot ja syvien kaappien takaosat saattavat jäädä hämäriksi. Tähänkin pulmaan löytyy yksinkertainen ratkaisu: LED-nauha. LED-nauhan käytössä on käytännössä vain mielikuvitus rajana, sillä erilaisia profiileja löytyy markkinoilta lähes joka lähtöön. Alla esimerkki kuinka saat kaikkein hämärimmänkin vetolaatikkosi kylpemään valossa. Tällaisissa tapauksissa kannattaa käyttää pieni tehoista LED-nauhaa kuten Valonauha 4,8W.

Keittiön kaappien valaistus lednauhalla

Työtason valaiseminen ison keittiön ikkunan kohdalta voi olla kinkkistä, sillä kattoon sijoitetuista spottivaloista voi helposti syntyä ei toivottuja varjoja työtasolle. Yksi vaihtoehto tämän kaltaisissa tilanteissa voisi olla esimerkiksi pyöröprofiiliin asennettu LED-nauha, joka sijoitetaan yläkaapin alareunan tasalle ohuiden teräs tankojen varaan.

Miellyttävä keittiön valaistus ledeillä

Lisää LED-nauhojen käytöstä ja asentamisesta voitte lukea LED-nauhoja käsittelevästä artikkelistamme.

Ideoita ruokailutilan näyttävään valaistukseen

Ruokailutilan valaistuksessa on tärkeää ottaa huomioon ruokailutilan eri käyttökohteet. Ruokaillessa tahdotaan usein pienempi tehoista valaistusta, kun taas esimerkiksi aamupalalla lehteä lukiessa kaivataan huomattavasti enemmän valoa. Valaistuksen monimuotoisuus voidaan varmistaa hankkimalla laadukas yleisvalaistus, jonka lisäksi on hyvä asentaa riippuvalaisimia ruokapöydän ylle.

Riippuvalaisinta valittaessa on hyvä varmistaa se, että valaisimen valonlähde ei suoraan näkyvissä. Tällöin voidaan varmistua siitä, että valaisimesta ei tule kiusallista häikäisyä.

Ruokailutila on usein avoin ja yhteydessä olohuoneeseen, jolloin ruokatilan eri valaistustilanteisiin on hyvä panostaa. Jos olohuoneessa on epäsuoraa valoa esimerkiksi elokuvien katselua varten, olisi keittiössä ja ruokailutilassakin hyvä löytyä epäsuoraa valaistusta. Epäsuora valaistus on helppo toteuttaa asentamalla esimerkiksi LED-nauhaa keittiön kaapiston päälle.

Ruokailusalin led-valot

Valaistussuunnittelijan vinkit keittiön valaistukseen

1.

Onnistuneessa keittiön valaistuksessa on monipuolisia valaistustapoja. Laadukas yleisvalaistus, työtasoille riittävä työvalaistus ja epäsuoraa valoa tunnelmaa varten.

2.

Huomio valaistuksen ohjaus ja himmennys. Esimerkiksi ruokapöydän päällä olevat riippuvalaisimet on hyvä olla himmennettävissä, koska niillä saadaan helposti luotua tunnelma ruokailuun tai tarvittaessa riittävästi valoa lasten kotiläksyjen tekoa varten.

3.

Riippuvalaisin kannattaa valita siten, että sen valonlähde ei ole suoraan näkyvissä. Riippuvalaisimet kannattaa myös asentaa vähintään 60cm pöydästä, jotta ne eivät ole tiellä tai aiheuta häikäisyä.

4.

Ruokapöydän riippuvalaisimien lisäksi kannattaa pöydän ympäristö valaista myös esimerkiksi epäsuorasti LED-nauhalla tai kattoon upotettavilla LED-valoilla. Tällöin ruokaillessa kontrastierot eivät pääse kasvamaan epämiellyttävän suuriksi.

5.

Työtasojen pintamateriaali kannattaa huomioida valaisimia valittaessa. Korkea kiiltoiset tasot heijastavat valoa selkeästi ja saattaa tuoda LEDien pistemäisyyden esille. Tämän takia LED-nauhat on hyvä asentaa aina profiiliin, jossa on laadukas valon tasoittava häikäisysuoja.

Toimivat ja näyttävät valaistusratkaisut keittiöön valaistussuunnittelun avulla

Varsinaisia vaatimuksia keittiön valaistussuunnitteluun ei ole, kuin suurtalouskeittiöissä ja ne määritellään standardissa SFS-EN 12464-1. Yksityisissä kohteissa standardia sovelletaan aina tapauskohtaisesti.

Keittiön valaistusratkaisujen mahdollisuuksien määrä voi pistää pään pyörälle, jolloin on hyvä pohtia kääntymistä valaistussuunnittelijoiden ammattitaidon puoleen.

Valaistussuunnittelua hyödyntämällä varmistat täydellisen ratkaisun keittiöön - olipa se millainen tahansa.

Keittiön valaistussuunnitelma

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös nämä jos etsit ideoita ja inspiraatioita kotisi valaistusratkaisuihin:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 09.12.2019

Lue myös