Keittiö ei ole pelkästään ruuanlaittoa varten tehty, vaan se toimii myös kokoontumispaikkana, jossa päivän kuulumisia vaihdetaan ja seurustellaan ystävien kanssa. Keittiö tulisi valaista niin, että ruuanlaitto onnistuu helposti, mutta samalla valaistuksen tulisi olla säädettävissä tunnelmalliseksi ja kutsuvaksi vieraiden kestitsemistä mielessä pitäen. Toisin sanoen valaistuksen tulisi olla yhtä monipuolinen kuin itse tila.

Keittiön valaistus

Miten luodaan hyvä valaistus keittiöön?

Keittiön valaistukseen kannattaa panostaa, koska perinteisesti se mielletään kodin sydämeksi ja siellä vietetään aikaa joka päivä. Kun otetaan huomioon niin valon tasaisuus ja sen voimakkuus, valaistava tila ja värilämpötilat - saadaan tarkoituksenmukainen ja viihtyisä keittiön valaistus. Yksi valaisin keittiön katossa ei voi millään täyttää kaikkia koko keittiön valon tarvetta.

Keittiön valaistuksen suunnitteluun on hyvä käyttää aikaa ja valaisimien valintaan on hyvä panostaa. Hyvin valaistussa keittiössä on usein erilaisia valaistusratkaisuja: laadukasta ja häikäisemätöntä yleisvaloa, varjotonta kohdevalaistusta työtasoilla ja tunnelmallista valoa ruokailuun.

Alla olevia valaistustapoja yhdistelemällä keittiön valaistuksesta saadaan käytännöllinen ja mukautuva sekä näyttävän näköinen.

Turvallinen yleisvalaistus keittiöön

Yleisen turvallisuuden lisäksi keittiön yleisvalolla luodaan tilaan kutsuva ilmapiiri sekä pehmennetään varjoja. Mikäli keittiön kaapistot eivät ylety kattoon saakka, voidaan kaapiston päälle sijoittaa valonauhaa, joka antaa tilaan pehmeän ja häikäisemättömän yleisvalon. Valonauhaa voidaan asentaa myös keittiön kaapistojen jalkalistoihin esimerkiksi yövaloksi. Yleisvalaisimiksi sopii hyvin valikoimastamme esimerkiksi Lilja 12W tai Iiris 10W -valaisimet.

Keittiön yleisvalaistus ledeillä

Keittiölle lisää ilmettä kohdevalaistuksella

Keittiön ja ruokatilan kohdevalaistuksella tarkoitetaan usein saarekkeen tai ruokapöydän päälle sijoitettavia spotteja tai riippuvalaisimia. Lasikaappeihin sijoitetut valonauhavedot sekä spottivalot lisäävät keittiön syvyysvaikutelmaa ja tekevät tilasta tilavamman oloisen. Sisustukseen istuvat saarekkeen päälle asennetut roikkuvalaisimet ovat oiva lisä keittiön yleisilmeeseen ja ne antavat tilalle persoonallisuutta. Kohdevalaisimiksi sopii hyvin suunnattavat spottivalaisimet kuten pyöreä Libra 6W tai neliskanttinen Spectri 8W -valaisin

keittiön valaistus spottivalaisimilla

Keittiön työtasojen valaistus

Keittiön työvalaistuksella luodaan tarvittava valaistus vihannesten pilkkomiseen ja reseptien lukemiseen. Optimaalinen sijoitus työvalaistukselle on työtason ja pään välillä, ja tästä syystä työvalaistus asennetaankin lähes poikkeuksetta yläkaappien alle. Asentamalla led nauha alumiiniprofiilissa kaapin alle asennuksesta tulee siisti ja koko työtaso saadaan valaistua tehokkaasti ja tasaisesti.

Työtasovalaistusta suunnitellessa tulisi ottaa myös itse työtason materiaali huomioon, sillä kiiltävä työtason pinta saattaa joidenkin mielestä peilata valoa ikävästi silmiin. Näissä tapauksissa valonauha on parempi asentaa yläkaapin etureunaan esimerkiksi kulmaprofiilissa, jolloin valo suuntautuu työtason kautta seinään ja kiusahäikäisyä esiintyy vähemmän. Mattapintaisien työtasojen kanssa valonauhan voi asentaa joko yläkaapin alle pinta-asenteisena tai vaihtoehtoisesti upotettuna kaappiin. Valonauhaksi työtasoille kannattaa valita joko Valonauha 9,6W tai Valonauha 12W.

Valaistus keittiötasoille

Ideoita ja inspiraatiota keittiön valaistukseen

Keittiön välitilan lasitus on tyylikäs ja moderni vaihtoehto tavanomaisen laatoituksen sijaan. Lasituksia on eri tyylisiä: läpinäkyviä, taustamaalattuja ja teksturoituja. Välitilan lasitus on jo sinällään huomiota herättävä, mutta tämäkin voi viedä niin sanotusti "nextille levelille" asentamalla lasitus alumiiniprofiiliin valonauhan kanssa, jolloin koko keittiön välitila toimii eräänlaisena valaisimena ja antaa pehmeää ja tasaista valoa välitilaan.

Keittiön valaistus valonauhoilla

Joskus kaapistojen perimmäiset laatikostot ja syvien kaappien takaosat saattavat jäädä hämäriksi. Tähänkin pulmaan löytyy kuitenkin ratkaisu: valonauha. Valonauhan käytössä on käytännössä vain mielikuvitus rajana, sillä erilaisia profiileja löytyy markkinoilta lähes joka lähtöön. Alla esimerkki kuinka saat kaikkein hämärimmänkin vetolaatikkosi kylpemään valossa. Tälläisisssä tapauksissa kannattaa käyttää pieni tehoista valonauhaa kuten Valonauha 4,8W.

Keittiön kaappien valaistus lednauhalla

Työtason valaiseminen ison keittiön ikkunan kohdalta voi olla kinkkistä, sillä kattoon sijoitetuista spottivaloista voi helposti syntyä ei toivottuja varjoja työtasolle. Yksi vaihtoehto tämän kaltaisissa tilanteissa voisi olla esimerkiksi pyöröprofiiliin asennettu valonauha, joka sijoitetaan yläkaapin alareunan tasalle ohuiden teräs tankojen varaan.

Miellyttävä keittiön valaistus ledeillä

Lisää valonauhojen käytöstä ja asentamisesta voitte lukea Lednauhoja käsittelevästä artikkelistamme.

Toimivat ja näyttävät valaistusratkaisut keittiöön valaistussuunnittelun avulla

Varsinaisia vaatimuksia keittiön valaistussuunnitteluun ei ole, kuin suurtalouskeittiöissä ja ne määritellään standardissa SFS-EN 12464-1. Yksityisissä kohteissa standardia sovelletaan aina tapauskohtaisesti

Keittiön valaistusratkaisujen mahdollisuuksien määrä voi pistää pään pyörälle, jolloin on hyvä pohtia kääntymistä valaistussuunnittelijoiden ammattitaidon puoleen.

Valaistussuunnittelua hyödyntämällä varmistat täydellisen ratkaisun keittiöön - olipa se millainen tahansa.

Keittiön valaistussuunnitelma

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös nämä jos etsit ideoita ja inspiraatioita kotisi valaistusratkaisuihin:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 24.09.2018

Lue myös