Valoisa eteinen toivottaa asukkaat ja vieraat tervetulleiksi asuntoon. Eteinen yhdistää ulko- ja sisätilat, jolloin moni ihminen kokeekin eteisen miellyttävämmäksi, kun siellä on hieman enemmän valoa kuin vaikkapa esimerkiksi olohuoneessa tai muissa läheisissä tiloissa.

Hyvä valaistus helpottaa myös arkea, kun vaatteet ovat selkeästi näkyvissä eikä sitä omaa suosikkitakkiaan tarvitse etsiä vaatekaapista. Lisäksi valoisa ilme saa kooltaan useimmiten pienen eteisen vaikuttamaan suuremmalta ja avarammalta.

Tästä artikkelista löydät ideoita ja vinkkejä eteisen valaistukseen, jolla toivotetaan tervetulleeksi kotiin.

Mitä tulee huomioida eteisen valaistuksessa?

Eteisessä, kuten monessa muussakin tilassa, kaiken perustana on kunnollinen yleisvalaistus. Yleisvalaistuksen lisäksi valon tarve keskittyy eteisen kaapistoille ja eteisen kalusteille, joka lisää turvallisuutta. Yleisvalaistus kannattaakin toteuttaa valaisimilla, joissa on laaja valokeila, koska niillä saadaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi valoa myös kaappien pystypinnoille. Tällaiset valaisimet eivät myöskään muodosta suuria varjoja.

Valaistus voidaan toteuttaa myös kapeakeilaisilla spottivalaisimilla, kunhan valaisin on suunnattavissa kaapistoa päin tai kaapisto valaistaan erikseen.

Jos eteisessä on erillinen peili, on se otettava huomioon valaistusta suunniteltaessa. Tällöin on syytä käyttää laajakeilaisia valaisimia, sillä muuten valo jää helposti ihmisen taakse ja muodostaa reilusti varjoja. Peilin sivuille voidaan myös asentaa seinävalaisimet, jotka miellyttävän valaistuksen lisäksi täydentävät sisustusta ja tuovat lisää tunnelmaa.

Millaiset valaistusvoimakkuudet ovat riittäviä eteisessä?

Eteisessä on huomioitava hyvän yleisvalaistuksen lisäksi siitä, että saadaan tarvittava valo kaapistojen pystypinnoille. Valaistussuunnittelija pystyy varmistamaan nämä valaistusvoimakkuudet suunnitteluohjelman avulla. Seuraavassa kuvassa esimerkki laskelmat noin 12m² eteisestä. Valaisimina tilassa on käytetty 3kpl Kanna 12W ja noin 4 metriä Valonauha 9,6W.

Eteisen valaistusvoimakkuudet

Kuvassa vasemmalla on väärävärikuva valaistuslaskelmista ja oikealla kuva valmiista kohteesta. Tilassa keskimääräinen valaistusvoimakkuus on noin 220 luksia. Kuvassa näkyy kuinka kaappien pystypinnoilla alas asti vähintään 150 luksia (vihreä väri). Nämä täyttävätkin hyväksi havaitsemamme valaistustasot eteisessä, jotka ovat seuraavanlaiset:

  • Yleisvalaistus 150–200 luksia

  • Kaapistojen pystypinnoilla noin 200 luksia

Millaiset valaisimet kannattaa valita eteiseen?

Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi kannattaa tutustua tarkasti valaisimen ominaisuuksiin, tällöin lopputulos saadaan halutuksi eikä se pääse kärsimään huonojen valaisin valintojen takia. Ennen valaisimien hankintaa kannattaakin ehdottomasti kiinnittää huomiota valaisimen ulostulevaan valovirtaan ja valaisukulmaan. Valaisiminen ulostuleva valovirta kuvaa parhaiten valaisimen tehoa. Pelkkä wattimäärä ei suoraan kerro valaisimen valotehosta kuten aiemmin hehkulamppujen kohdalla. Valaisukulma taas kertoo kuinka laajalle alueelle valaisin antaa valoa.

Eteisen yleisvalaistus

Yleisvalaistukseen kannattaa valita valaisimet, joissa on laaja valaisukulma (>90°). Tällä tavalla voidaan varmistaa, että valoa saadaan riittävästi ja tasaisesti myös kaapistojen pystypinnoille. Winledin mallistosta tällaisia valaisimia ovat esimerkiksi Iiris, Kanna ja Lilja. Tilaan tulevien valaisimien määrä määritellään aina tilan koon, halutun valaistustason sekä tietenkin itse valaisimen ominaisuuksien perusteella.

Valaisimien teho ja lukumäärä pitää osata valita pinta-alan mukaan. Esimerkiksi 2m x 2,5m kokoinen eteinen voidaan valaista 2kpl Lilja 12W -ledvalaisimella, joilloin tilaan saadaan reilun 200 luksin valaistustaso riippuen tietenkin tilan korkeudesta ja käytetyistä pinta-materiaaleista. Vastaavasti 2m x 4m kokoiseen eteiseen tarvittaisiin 3kpl Lilja12W -valaisimia, jotta valaistustaso olisi saman suuruinen.

Eteisen yleisvalaistus ledeillä

Eteisen epäsuora valaistus

Eteisen yleisvalaistuksen voi toteuttaa myös epäsuoralla valolla LED-nauhojen avulla. LED-nauhoja voidaan asentaa esimerkiksi alaslaskujen reunoihin, katon ja seinän rajaan, vaatekaapin päälle, valolistoihin tai niille voidaan tehdä valokatto.

Jos epäsuoralla valaistuksella halutaan toteuttaa tilan yleisvalaistus, suosittelisimme valitsemaan nauhan tehoksi Valonauha 12W. LED-nauhoilla voidaan epäsuoran valaistuksen lisäksi tehdä myös suora valaistus asentamalla LED-nauhat alumiiniprofiileihin. Alumiiniprofiileilla, kuten Iso uppoprofiili, saadaan asennukset tehtyä siistin näköiseksi.

Epäsuora valaistus eteisessä LED-nauhoilla

Eteisen kaapistojen valaistus

Laajakeilaisilla valaisimilla saadaan valoa myös kaapiston sisälle tai vaihtoehtoisesti kaapiston voi valaista suunnattavilla spottivalaisimilla kuten Antlia 6W. Jos kaapiston sisälle toivotaan kuitenkin reilummin valoa, kannattaa kaapin sisälle asentaa omat valaisimet.

Kaapiston valaisimet voi löytyä jo valmiina integroituina, mutta helpoin ratkaisu kaapiston valaisimiseen on LED-nauha. LED-nauha saadaan asennettua siististi ja huomaattomasti alumiiniprofiilin avulla esimerkiksi kaapiston reunaan. Sopiva teho tähän on Valonauha 9,6W tai Valonauha 4,8W riippuen hyllyjen korkeudesta. LED-nauha kannattaa asentaa kaapistoon joko liiketunnistimen kanssa tai ovikytkimellä, jolloin valo syttyy kaapistoon automaattisesti, kun ovi avataan.

Löydät eteisen valaistukseen sopivia valaisimia lisää tuotteistamme.

Eteisen kaapiston valaistus led-nauhoilla

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös tämä, jossa on koostettuna kodin eri tilojen valaistusohjeita ja -ratkaisuja:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot autotalliin

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta, sillä niiden asentaminen vaatii ammattipätevyyden omaavan henkilön. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös