LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus


WC:n valaistuksen miettiminen jää monella usein vajaaksi ja tilan valmistuessa sen ongelmakohdat tulevatkin selkeästi esiin. Joihinkin vessoihin riittää yksi valaisin kattoon, mutta tässäkin voidaan epäonnistua, jos valaisin on vääränlainen.

Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia tapoja valaista WC, sekä mitä kaikkea tilan valaistuksessa olisi hyvä ottaa huomioon.

WC:n yleisvalaistuksen toteutus

Hyvin suunnitellulla yleisvalaistuksella saadaan luotua pohja toimivalle WC-tilan valaistukselle. Valaistus kannattaa toteuttaa mahdollisimman laajakeilaisella valaisimella, kuten esimerkiksi Kanna 12W-valaisimella. Laajan valokeilan omaavalla valaisimella tilaan saadaan tasainen valaistus ja varjoja ei muodostu peilin eteen. Spottivalaisimia suositellaan välttämään WC-tiloissa, ellei niitä ole suunnattu korostamaan sisustusta tai peilinvalaistusta ole erikseen huolehdittu.

Valaistustaso perus WC-tilassa tulisi olla noin 100-150 luksia, jolloin tilassa on mahdollista myös suorittaa esimerkiksi parranajoa tai meikkausta. Tarkempaan ehostukseen on hyvä panostaa erikseen peilin valaistukseen, josta olisi hyvä lähteä vähintään 300 luksia valoa.

Epäsuoran valaistuksen toteutus WC-tiloihin

WC-tilojen valaistus voidaan toteuttaa myös epäsuorasti, joka onnistuu helposti LED-nauhoja käyttämällä. LED-nauhaa on mahdollista upottaa rakenteisiin kuten esimerkiksi kattoon tai kotelointeihin.

Seinävessaistuinten suosion kasvaessa usein tiloihin tarvitsee tehdä seinästä ulos tulevia kotelointeja putkistoille. Näistä koteloinneista voidaan luoda näyttäviä ja käteviä sisustuselementtejä juurikin LED-nauhan avulla. Kotelointi voidaan jättää normaaliin korkeuteen, jolloin itse nauha voidaan asentaa sen päälle valaisemaan tilaa seinää pitkin. Kotelointia voidaan myös jatkaa kattoon asti, jolloin valonauhat voidaan asentaa koteloinnin sivuun ja saadaan koko tilan korkuinen valaistuselementti.

Kotelointeihin voidaan myös upottaa hyllytilaa, jotka voidaan myös valaista. Näihin ratkaisuihin suositellaan valittavaksi 9,6W/m valonauha.

WC koteloinnin valaistus LED-nauhalla

Valonauhalla yövalo vessaan

LED-nauhan avulla saadaan tehtyä vessaan riittävä ja koristeellinen valaistus, joka toimii samalla miellyttävänä yövalona. Tämä yövalaistus on helpointa toteuttaa pienitehoisella 4,8W/m valonauhalla, joka voidaan sijoittaa esimerkiksi katon reunaan tai allaskaapiston alle. Tällöin valo ei pääse häikäisemään tai olemaan liian tehokas, mutta antaa silti riittävän valaistuksen liikkumiseen tilassa öisin.

WC-tilan yövalaistus!

Miten toteuttaa hyvä meikkausvalaistus vessaan?

Hyvin toteutetun WC-valaistuksen kanssa voidaan olla varmoja, että myös naisten ehostaessaan itseään, meikit näyttävät samanlaisilta myös kotoa poistuttaessa. Meikkauksen kannalta onkin tärkeää, että valoa on riittävästi ja oikeassa paikassa, jolloin ei pääse muodostumaan häiritseviä varjoja.

Paras valaistus saadaan aikaan käyttämällä useampaa valonlähdettä ja huolehtimalla siitä, että valo on ihmisen ja peilin välissä.

Yövalaistus LED-nauhoilla

Yleisvalaistus meikkaukseen

Yleisvalaistus on kaiken perusta. Valaisimen tulee olla mahdollisimman leveä valokeilainen, jolloin valo leviää tilaan tasaisesti eikä varjoja pääse muodostumaan. Tällaisen valaisimen voi huolettomasti sijoittaa myös keskelle huonetta.

Jos tilassa halutaan käyttää kapeakeilaisia spottivalaisimia, tulisi valaisimet sijoittaa siten, että ne sijaitsevat ihmisen ja peilin välissä. Tällä tavalla valo saadaan oikeaan paikkaan ja varjostukset kasvoilla pysyvät kurissa.

Tehokas peilivalo tarkkaan meikkaukseen

Peilivalaistus on mahdollista toteuttaa monin eri tavoin ja se on tärkeä osa hyvää meikkausvalaistusta. Monessa peilissä löytyykin nykyään integroituna valaisin, joka antaa mukavan lisävalaistuksen kasvoille.

Nykyään halutaan paljon mittatilaustyönä valmistettuja tuotteita, joten peilejäkin löytyy monessa eri koossa ja muodossa. Näille on vaihtoehtona hankkia erillinen peileille suunniteltu valaisin kuten Penelope 17W - peilivalaisin. Jos tilaan samalla halutaan epäsuoraa valoa, voidaan valonauhaa asentaa peilin taakse. Tällöin valo heijastuu peilin takaa kohti kasvoja, jolloin meikkaamisesta tulee miellyttävämpää.

Valopeili on helppo toteuttaa LED-nauhojen avulla. Asiakkaamme Latotalo-blogista löydätte yksinkertaisen tämän tekoon yksinkertaisen DIY-ohjeen

Peilivalaisin ja LED-nauha valopeili

Mikä on sopiva värilämpötila meikkausvalolle?

Meikkausvalaistuksen värilämpötilaksi usein suositellaan mahdollisimman lähellä päivänvaloa olevaa värilämpötilaa, mutta laadukkailla led-valaisimilla riittää 4000K värilämpötila. Kyseinen värilämpötila toistaa värit luonnollisempana kuin lämmin värilämpötila, jolloin voit olla varma että meikit näyttävät samalta myös ulkotiloissa.

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös