Kuopion Rakenneasennus Oyn ulkovalaistuksen päivitys ledeihin


Kuopion Rakenneasennus OY aloitti teräsrakenteiden valmistamisen vuonna 1987. Yritys on erikoistunut keskiraskaiden ja raskaiden teräsrakenteiden valmistuksen ja asennukseen ja valmistaa tuotteita rakennusliikkeiden, infrarakentajien, vesi- ja lämpölaitosten sekä teollisuuden tarpeisiin.

Yritys rakensi uudet toimitilansa vuonna 2005 Toivalan yritysalueelle, joka sijaitsee 10km päässä Kuopiosta. Nyt uusittiin tuotantotilojen ulkoalueiden valaistus päivittämällä ne LED-valaisimiin.

Ulkovalaistus teollisuuskohteisiin

Teollisuuskiinteistöissä on tärkeää ottaa huomioon myös ulkovalaistus. Pihalla tarvitaan hallin ympäristössä valoa erilaisiin toimiin. Sen lisäksi, että valaistaan sisäänkäynnit ja kulkureitit, on otettava huomioon myös ulkona tehtävät työtehtävät. Monesti hallien ulkopuolella säilytetään tavaraa, joita sieltä tarvittaessa haetaan.

Varsinkin Suomen pimeään talviaikaan valoa tarvitaan ulkona runsaasti, jotta työtehtävien toteuttaminen olisi turvallista. Hyvä ulkovalaistus myös helpottaa valvontaa ja järjestyksenpitoa sekä vähentää rikollisuutta - esimerkiksi valvontakamerat tarvitsevat hyvän valaistuksen, jotta videotallenne olisi selkeä.

Teollisuusalueen led-valaistus

Valaistusvaatimukset teollisuusalueilla ja varastohalleissa

Standardissa SFS-12465-2 on määritelty valaistusvaatimukset ulkotilojen työkohteille. Teollisuusalueille ja varastohalleille vaatimukset ovat seuraavanlaiset:

Tehtävä Keskimääräinen
valaistusvoimakkuus
Tasaisuus
Väliaikainen
tavaran käsittely,
Irtotavaroiden lastaus
20lux 0,25
Jatkuva
tavaran käsittely,
Kuorman purku ja lastaus,
Avoimet lastausalueet
50lux 0,4
Katetut lastausalueet,
Osoitekorttien lukeminen,
Työkalujen käyttö
100lux 0,5
Vaativat
sähkö-, laitteisto- ja putkiasennukset,
Tarkastukset
200lux 0,5

Valaistusratkaisut teollisuuskiinteistöön

Kuopion Rakenneasennus Oy:n kiinteistön ulkovalaistus päivitettiin nykyaikaiseksi LED-valoilla. Ulkotiloihin tuli useaa eri LED-valaisinta erilaisten käyttötarkoitusten mukaisesti.

Parkkipaikkojen LED-valaistus

Parkkipaikan valaistukseen valittiin Cajon 40W -pylväsvalaisin. Cajon -valaisin saadaan asennettua suoraan valaisinpylvääseen ja valaisimen laaja valokeila on suunniteltu valaisemaan laajaa aluetta. Tämän vuoksi valaisin sopiikin hyvin myös parkkipaikkojen valaistukseen.

Parkkipaikan valaistus ledeillä

Valoisat kulkureitit ledeillä

Kiinteistön sisäänkäynnit ja kulkureittien valaistukseen valittiin valonheitin. Mallistomme pienin valonheitin, Jupiter 20W, saadaan kiinnitettyä asennusrivan avulla myös seinään, jolloin sillä saadaan valaistua kulkureitit kustannus- ja energiatehokkaasti.

LED-valoilla saadaan tehokas kulkureittien valaistus

Työalueiden valaistus ulkona

Ulkona avoimilla tavaran lastausalueilla ja alueilla, joilla käsitellään tavaroita jatkuvasti, tulisi standardien mukaan keskimääräisen valaistusvoimakkuuden vähintään 50 luxia. Tämä on helppo toteuttaa asentamalla kiinteistön seinälle esimerkiksi Saturnus 150W -valonheitin. Saturnus -sarjan valaisimissa on reilusti tehoa ja laaja valaisukulma, joten niillä saadaan tehokkaasti valaistua laajemmatkin ulkoalueet.

teollisuushallin valaistus led-heittimillä

LED-valot hallin kyljessä

Kun ulkotiloihin tarvitaan enemmän valotehoa ja valaisimet tarvitsee sijoittaa korkealla, tarvitaan myös valaisimelta lisää ominaisuuksia. Titan -sarjan valaisimissa on kapeampi valokeila kuin Saturnus -sarjassa, joten niillä saadaan korkeammaltakin riittävä valaistusvoimakkuus maahan asti. Lisäksi Titan -sarjan valaisimissa on mahdollista suunnata valoa paremmin. Tässä kohteessa käytetyn Titan 300W -valonheittimen kaikkia kolmea moduulia voidaan suunnata jokaista erikseen. Tällä saadaan varmistettua se, että valo saadaan kohdistettua haluttuun paikkaan, eikä se karkaa valosaasteeksi.

Työvalaistus ulkotiloihin led-valoilla

Tehokas aluevalaistus ledeillä

Alueen valaistuskokonaisuutta pääsette ihastelemaan myös ilmasta käsin seuraavan videon myötä:

Lisää tietoa onnistuneen valaistussuunnitelman tekoon teollisuuskohteisiin saatte LED-VALOT TEOLLISUUTEEN" -artikkelistamme.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös