Kuntosalin valaistussuunnittelu tehostaa treeniä


Winlediltä löytyy vahvaa osaamista erilaisten urheilutilojen, kuten pelikenttien, urheiluhallien ja tietenkin kuntosalien valaisusta. Muun muassa Panelian kunnan jäähallin yhteyteen kuntalaisten talkoovoimin rakentama upouusi kuntosali valaistiin kokonaisuudessaan Winledin valaisimilla.

Panelian hallinhoitaja ja toimistusjohtaja Henna Koivumäki on ollut valaistukseen alusta saakka tyytyväinen.

"Valaisimet tuovat hyvän valon ja kokonaisuus on todella siistin ja fiksun näköinen. Upotetut valaisimet ovat myös tyylikäs ratkaisu, kun mitään ei roiku mistään. Valaisimiin saatiin lisäksi liiketunnistin-ominaisuus."

Panelian kuntosalin valaistussuunnittelusta vastasi Winledin valaistussuunnittelija Lauri Laine. Antaa hänen kertoa, miten kuntosalille luodaan hyvä valaistus, ja millaisia vaikutuksia sillä on kuntoiluun.

Kuntosalilla hyvä valaistus parantaa treenin tehoa.

Mikä kuntosalin ja liikuntatilojen valaisussa on tärkeää?

Ensinnäkin yleinen standardi vaatii 300 luksia kaikkiin kuntoilutiloihin, jotta valon määrä on riittävä. Tämä on tärkeää, sillä kuntosalilla käsitellään isojakin painoja ja tehdään vaativia liikkeitä. Jotta ei satu mitään, täytyy nähdä kunnolla eteensä.

Asiakkaan toivomuksesta suunnittelin Panelia-hallin kuntosalin Eden-valopaneeleilla – se oli erittäin hyvä toivomus. Olisin itsekin suositellut sitä, sillä Eden paitsi näyttää hyvältä myös antaa tasaisen ja miellyttävän valon.

Valon tasaisuus vaikuttaa silmien ja yleisen olotilan virkeyteen.

Oliko tilassa jotain erityispiirteitä, jotka piti ottaa huomioon?

Tämä kuntosalikohde oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen projekti.

Esimerkiksi valaisinpaneeleiden sijoittelussa tarvittiin huolellista suunnittelua, jotta tarvittava luksimäärä tulee täyteen.

Vaikuttaako oikea valaistus kuntoilun tehoon?

Kyllä vaikuttaa, erittäin positiivisesti. Tuo käyttämäni 4 000 kelviniä on sellainen värilämpötila, jolla on selkeästi virkistävät fysiologiset vaikutukset. Ja sehän on selvä, että kuntoilun teho on erittäin vahvasti sidoksissa mielialan vireyteen. Siihen hyvä valaistus vaikuttaa olennaisesti etenkin täällä Pohjolassa, jossa luonnonvalosta ei nautita tasaisesti ympäri vuoden.

Silmien virkeyteen ja sitä kautta koko yleiseen fiilikseen vaikuttaa keskeisesti tasainen valo. Jos keskellä huonetta on yksi loisteputki, se rasittaa silmiä rankasti. Silloin silmät joutuvat reagoimaan valon määrän rajuun vaihteluun jokaisen pään liikkeen myötä.

Hyvä valaistus on myös turvallisuustekijä, hämärässä tulee helpommin vahinkoja

Miksi juuri Eden-paneelin puhdas valkoinen on paras valaisin kuntosalille?

Puhdas valkoinen on raikas. Siksi sitä käytetään yleisesti toimistoissa, kaupoissa ja myös kuntoilutiloissa. Meillä Winledin omallakin toimistolla se on toiminut hyvin.

Jotta valkoiset seinät näyttävät oikeasti valkoiselta, eivätkä vaikkapa likaisen kellertäviltä, on päivänvalomainen valo viisas valinta.

Myös pukuhuonetiloissa hyvä valaistus lisää viihtyisyyttä

Tykkään muutenkin Eden-valaisinten ulkonäöstä. Niistä tulee tietty kattoikkunan tuntu: ei spottia lattialle, vaan tasainen ja häikäisemätön, laaja valo. Ulkonäöltään lähes identtisissä led-valaisimissa voi olla isojakin laatueroja, mutta Winledin Edeneistä sitä valoa lähtee oikeasti.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 28.11.2017

Lue myös