Kun arkkitehtisuunnitelmat heräsivät eloon – modernin puutalon valaistussuunnittelu


On elokuu 2016. Kiertelemme aurinkoisessa kesäsäässä Seinäjoella Asuntomessuilla ja katselemme kauniita taloja. Kiikarissamme on tontin puolikas itäisestä Helsingistä. Tarkoituksenamme on vielä myöhemmin samana päivänä jättää tontista ostotarjous. Useat messutaloista ovat sisältä vaaleita ja ihanan raikkaita. Ikään kuin ne kylpisivät valossa isojen ikkunoiden kautta tulevan luonnonvalon ansiosta.

Kuva modernin omakotitalon keittiön valaistuksesta

Luonnonvalon määrä on kuitenkin näillä leveysasteilla valitettavan rajallinen. Jotta kauniit vaaleat sisustukset pääsisivät oikeuksiinsa myös sateisina kesäpäivinä, syysmyrskyissä ja talven pimeydessä, tarvitaan riittävää ja oikeisiin kohteisiin asennettua valaistusta. Hyvin suunniteltu, eleetön ja kaunis valaistus olikin yhdistävä tekijä useille asuntomessujen taloille. Päätämme, että mikäli rakennushankkeemme käynnistyisi, myös me panostaisimme valaistukseen.

Tonttikaupat tehtiin ja talon suunnittelu pienelle kaupunkitontille alkoi arkkitehti Jukka Ulvisen kanssa. Arkkitehtisuunnitelmien valmistuttua oli aika käynnistää valaistussuunnittelu Winled Oy:n suunnittelija Lauri Laineen kanssa. Budjetoinnin, talotehtaiden ja urakoitsijoiden kilpailutuksen sekä erinäisten vaikeiden kysymysten ja valintojen jälkeen tuntui mukavalta suunnitella jotakin konkreettista ja käytännönläheistä. 3D-valaistussuunnitelmakuvien kautta kaikki siihen saakka päässä ja paperilla pyöritelty ikään kuin heräsi eloon. Ja voi miten kauniilta talo eri tiloineen kuvissa näyttikään. Koko talon täytti tasainen ja lämmin, mutta samalla huomaamaton valaistus.

![3D mallinnus omakotitalon takkahuoneesta

Pyrkimyksenämme olikin pitää itse valaisinten muotokieli mahdollisimman yksinkertaisena ja korostaa LED-valonauhoin muutamia yksityiskohtia tulevassa kodissamme. Näistä erityisen onnistuneina esimerkkeinä mielestämme ovat saunan valaistus, jossa lauteiden alle upotetaan valonauhaa sekä ulkoterassin valaistus, joka sekin toteutetaan LED-valonauhalla.

3d-mallinnus led-valonauhalla valaistusta saunasta

3D-mallinnus valonauhalla valaistusta terassista

Talon ulkopuolista valaistusta terasseja lukuun ottamatta emme olleet tuossa vaiheessa ymmärtäneet pohtia vielä lainkaan. Lähinnä ajattelimme, että pihalle asennettaisiin muutamia ulkovalaisimia ja ovien kohdalle valaisimet hämärässä kulkemista helpottamaan. Kun sitten annoimme Laurille vapaat kädet talon ulkopuolisen valaistuksen suunnitteluun, oli hämmästyksemme suuri, kun näimme lopputuloksen. Ulko-ovien edustojen lisäksi valitut valaisimet valaisisivat kauniisti myös itse taloa alhaalta ylöspäin korostaen hienosti sen modernia muotokieltä.

Ulkokuva omakotitalon valaistuksesta

Koko talon riittävä yleisvalaistus sisätilojen osalta tullaan toteuttamaan kattoon upotetuilla kiinteillä valaisimilla, eikä erillisiä riippuvalaisimia tarvita. Pieniin huoneisiin saadaan näin perinteisten kattovalaisinten verran lisää ilmatilaa ja valaisinhankinnoissa voidaan jatkossa keskittyä valaisuominaisuuksien vertailun sijaan siihen, mikä miellyttää silmää ja minkälaista tunnelmaa lisävalaisimilla haetaan.

Kuva upotettavila ledeillä valaistusta lastenhuoneesta

Vielä kun taloon saadaan asennettua muutakin kuin tuulensuojalevyt ja sisäpuolella on muutakin kuin sepelipeti, päästäisiin hiljalleen näkemään miltä talo valaistuksessaan oikeasti näyttää. Hieman saamme vielä siis odotella valaisinten asennuksen kanssa. Mutta hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.

Kuva rakenteilla olevasta omakotitalosta

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Anna ja valaistuksen kohteeseen suunnitteli Lauri Laine.

Annan toisen kirjoituksenkin löydät sivuiltamme!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös