Perheemme rakennusprojekti alkoi kesällä 2017, kun ihastuin asuntomessuilla erääseen taloon niin, että ensimmäinen ajatus talosta oli, että tuon talon haluan kloonata aina sisustusta ja valaistusta myöten. Pian kuitenkin tajusin, että talossa ei ole tarpeeksi makuuhuoneita nelihenkiselle perheellemme eikä talo täyttänyt kaikilta osin lapsiperheen tarpeita. Niinpä alkoi pohjakuvien muokkaus ja lopulta pohjaratkaisusta saatiin mieluisa.

Rakennusprojekti eteni vauhdikkaasti talokauppojen jälkeen. Kuvittelin, että minulla on hyvin aikaa miettiä valaistusta ja sisustusta, mutta eipäs ollutkaan. Sähkösuunnitelma piti tehdä jo hyvissä ajoin ennen talopaketin toimitusta ja siinä vaiheessa minulla ei ollut oikein selkeää mielikuvaa valaistuksesta. Talon pohjaan oli tullut sen verran muutoksia messutaloon nähden, ettei messutalon valaistus olisi soveltunut suoraan taloomme.

3D-mallinnus keittiön valaistuksesta

Pyysin sisustussuunnittelijan mukaan sähkösuunnittelupalaveriin ja hän antoi hyviä ideoita valaistuksen suunnitteluun. Tässä vaiheessa meille oli muodostunut alustava valaistussuunnitelma yhteistyössä sähkösuunnittelijan ja sisustussuunnittelijan kanssa. Talon rakentamisen edetessä timpurit alkoivat kysellä valaisintyyppejä sopivan kokoisten reikien poraamista varten. Siinä vaiheessa alkoi iskeä pieni paniikki, koska eihän minulla ollut vielä päätöksiä tarkoista valaisintyypeistä. Oltiin katseltu alustavasti valaisinten paikkoja ja hyviä vaihtoehtoja, mutta mitään päätöksiä ei oltu tehty. Aloin surffailemaan valaisinsivustoilla ja katselin useamman eri toimittajan katalogeja. Vaihtoehtoja tuntui olevan miljoonia ja menin jo ihan pyörälle päästäni lumenien, luxien ja kelvineiden kanssa. Totesin, että omat tiedot ja taidot ja aika ei riitä kokonaisuuden hahmottamiseen ja riittävien valotehojen laskentaan. Mietin mielessäni, että olisipa olemassa joku suomalainen firma, josta voisi saada koko talon valaistussuunnitelman ja valaisimet samalta toimittajalta.

Tässä vaiheessa silmiini osui Winled ja ajattelin, että tässä se on. Otin samantien puhelun Antti-Pekka Mellinille ja hän kertoi, että valaistusuunnitelman laatiminen onnistuu nopealla aikataululla ja saisin valmiin suunnitelman jo seuraavalla viikolla. Lähetin heti puhelun jälkeen Antti-Pekalle talomme pohjakuvat ja jäin jännityksellä odottamaan yhteydenottoa Winlediltä valaistussuunnitelman merkeissä. Muutaman päivän päästä sainkin jo puhelun ja minulta kyseltiin tarkemmin talon väritystä, sisustusta, kalustekuvia ja toiveita valaistuksen suhteen. Näiden pohjalta laadittiin talon 3D-kuvat.

Valaistussuunnitelman saatuani ensimmäinen ajatus oli, että on kyllä upeat kuvat ja upea valaistus! Tässä vaiheessa alkuperäinen valaistussuunnitelmahahmotelma meni monelta osin täysin uusiksi. Esimerkiksi keittiöön olin ajatellut kookasta kiskovaloa, mutta Winledin pyöreät Lilja-valot keittiö-ruokailutilassa näyttivätkin niin hyvältä, että päätin unohtaa valaisinkiskon kokonaan. Toiveenani oli käyttää korkeiden tilojen valaistuksessa TuplaSpectri valaisinta ja se näytti kuvissa sopivan tilaan hienosti.

3D-mallinnus korkean olohuoneen valaistus

Toiveenani oli myös yhdistellä pyöreitä ja neliskanttisia valoja. Mietin, että näyttäisiköhän kokonaisuus rauhattomalta, jos yhdistellään eri mallisia valaisimia. Valaistussuunnittelijan käsissä kokonaisuus saatiin toimivaksi siten, että makuuhuoneisiin sijoitettiin neliskanttiset valot ja muualle tuli pääasiassa pyöreitä valoja.

3D-mallinnus lapsen makuuhuoneen valaistuksesta

3D-mallinnus eteisen valaistuksesta

Harmittamaan jäi ainoastaan se, että olin valaistussuunnitelman kanssa hiukan liian myöhässä ja talon ulkoseinävalojen paikat oli jo porattu eikä niitä enää pystynyt muuttamaan Winledin suunnitelman mukaisiksi.

Seuraavassa postauksessa kerron, miltä talon valaistus todellisuudessa näyttää, kun talo on valmistunut.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Sanna ja valaistuksen suunnitteli AP-Mellin.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 21.08.2018

Lue myös