Rakennamme kotia kuusi henkiselle lapsiperheelle Espooseen. Rakenteilla oleva uusi kotimme on sisätöiden osalta viimeistelyä vaille valmis, mutta runkoprojektin viivästyttyä ulkorappaus, rimoitukset, terassi kuten myös talon ulkopuoliset valaistukset jäivät tälle keväälle odottamaan kuivempia kelejä.

Kodin onnistunut tunnelma luodaan oikealla valaistuksella ja valaistussuunnittelu tehtiin heti pohjapiirustuksien viimeistelyn jälkeen. Halusimme luoda kotiimme valaistuksella sisustuksellisia elementtejä, pehmeyttä ja ajatonta tunnelmaa, toimivuudesta ja käytännöllisyydestä tinkimättä. Meillä oli itsellämme alustava suunnitelma valaistuksesta ja epäsuoranvalon sijoituksista kalusteisiin, kattoon ja portaisiin, mutta kaipasin uusia ideoita WAU-fiiliksen tuomiseen sekä ammattimaista osaamista oikeiden valaisimien ja valolämpötilojen valitsemiseen. Olimme tutustuneet Winledin toteuttamiin valaistusratkaisuihin jo Vantaan asuntomessuilla ja pidimme valaisimien eleettömästä muotoilusta. Sen jälkeen kun näimme muutaman taloreferenssin kuvia 3D-valaistussuunnitelmista niin päätimme tilata valaisimet suunnitelman Winlediltä.

Valaistussuunnittelun alussa lähetin Winledin Lauri Laineelle sähköpostilla talomme pohjapiirustukset, julkisivukuvat sekä alustavia ajatuksiamme valaisimien sijoittelusta sekä ideakuvia epäsuoristavaloista kattojen alas laskuihin eteiseen, makuuhuoneeseen. Lisäksi lähetin Puustellin tekemän keittiösuunnitelman sekä Laattapisteen kylpyhuonesuunnitelmia. Kävimme Laurin kanssa puhelimitse läpi tilat ja valaistuksen ja omien ideoidemme lisäksi Lauri teki ehdotuksen eri kattovalaisimien sijoituksista eri tiloihin sekä ruokailutilan kulmaan sijoitettavasta valopylväästä epäsuoralla valolla. Winledin 3D-valaistussuunnitelmasta tuli todella laadukas ja olemme tyytyväisiä lopputulokseen.

Valaistussuunnitelma 3D-muodossa kirkasti meille kotimme paperien piirustuksista todella eläväksi. Rakennustyömaalla runkoprojektin edetessä oli vaikea hahmottaa tiloja mielessä kokonaisuutena ja valmiina pintoina. Valaistussuunnitelmaa tehdessä Winledin Lauri Laine kyseli meiltä tarkkaan pintamateriaaleista, keittiön, kalusteiden ja lattian materiaalivalinnoista. Kaikista materiaaleista ei ollut vielä tehty päätöstä, joten annoin laatoista ja lattiasta vain suuntaa-antavia kuvauksia, mutta erityisesti juuri valmistuneen Puustellin keittiösuunnitelman materiaalien tarkka huomioiminen 3D suunnitelmassa ilahdutti koska koko olohuone, ruokatilan ja keittiön näkeminen kokonaisuutena auttoi lopullisissa materiaalipäätöksissä.

3d-mallinnuskuva ruokailutilasta ja sen valaistuksesta Ruokailutila ja epäsuoravalolista

Valaistussuunitelmassa oli huomioitu tarkkaan talon pohjapiirustukset, tilojenkorkeudet, pintamateriaalit sekä kalusteet oli suunniteltu kuviin. Kuvat auttoivat sisäpintojen ja tilojen jatkosuunnittelussa, esimerkiksi portaiden ja olohuoneen viereisen seinän korkeutta, muotoa ja materiaalia emme olleet vielä päättäneet ennen kuvia ja lopulta päädyimme hieman avoimempaan seinäratkaisuun kuin kuvissa nyt näkyy.

3D-mallinnus olohuoneen valaistuksesta Olohuone sähkösuunnitelmassa, takka toteutettiin massiivisempana

Toimitimme Winledin tekemän valaistussuunnitelman sähkösuunnittelijallemme, joka piirsi sähkösuunnitelman valaistussuunnitelman pohjalta. Valaisimien ryhmittely eri kytkimien taakse ja kytkimien sijoittelu oli taas oma harjoituksensa. Toteutusvaiheessa sähkömiehet huomasivat, että valaistussuunnitelmassa ja sähkösuunnitelmassa oli muutama konflikti valaisimen sijoituksessa ja ohjeistimme sähkömiehet noudattamaan valaistussuunnitelmaa valaisimien sijoitteluissa.

Valokuva paperille tehdystä sähkösuunnitelmasta Kuva sähkösuunnitelman evoluutiota matkanvarrella.

Halusimme että kaikki valaisimet ovat himmennettävissä olevia ja Winledin internet-sivuilta löytyy lista yhteensopivista himmentimistä, jonka kyllä itse huomasimme vasta sitten kun ihmettelimme miksi valot syttyivät ja sammuivat epästabiilisti. Sähkömiehemme oli hankkinut eri Schneiderin himmentimet jotka eivät sitten olleetkaan sopivat valoille. Lisäksi saimme Winlediltä valaisinpistekuvan ja valaisinlistan, josta sähkömiesten oli helppo katsoa valaisimien määrä ja sijainti. Hieman jäin kaipaamaan ehdotusta valaisin ryhmittelyyn eli missä ryhmissä valaisimet syttyvät, mutta kävimme sen läpi vielä sähkösuunnitelmaan.

Kaikkiin kylpyhuone ja WC-tiloihin tuli kattoihin helmi lasikuutiovalaisimia. Lisäksi halusin epäsuoraa valoa kalusteisiin, allaskaappien alle, peilikaapin alle sekä peilikaapin ylle tuomaan tunnelmaa joka toteutettiin led nauhalla. Vähän jäi jännittämään riittääkö meikkausvaloa koska jätimme peilinkohdevalon kokonaan pois, mutta jätimme yhteen WC:hen sähkövetovaraukset siltä varalta, ettei katto- ja epäsuoravalo riitä talviaamuisille kasvomaalauksille.

Led-valaisin

Kahteen WC tilaan laitoimme liiketunnistimella syttyvät valot koska lapset jättävät aina valot palamaan vessassa käydessään, mutta emme halunneet, että täysi valaistus syttyisi päälle aina liiketunnistimen tai vain yhden kytkimen takaa joten nyt epäsuoravalo syttyy tilaan liiketunnistimesta ja helmilasikuutio kattovalaistus kytkimen ja himmentimen takaa. Pesuhuoneeseen halusin suihkujen taakse kattoon epäsuoran valon, joka toteutettiin kosteutta kestävällä led nauhalla, joka asennettiin paneeliin tehtyyn uraan. Laatoituksen vieressä oleva epäsuoravalo on armoton laatoille. Laatoitetun seinän epäsuoraa valoa harkitessa kannattaa varmistaa, että seinälaatta on todella suora ja kysyä laattakaupasta vahvistusta, koska laatan epätasaisuuksia ei näe paljain silmin ennen kuin seinällä valon ja varjon kanssa. Meillä seinälaattana kuivapuristelaatta ja samat laatat jatkuvat myös lattiassa. Pesuhuoneen suihkuseinään tehtiin myös pari syvennystä, johon halusin tunnelmavalot, Winled tarjosi ratkaisuksi led valonauhaa, mutta halusin tunnelmavalaistukseksi pienet kostean tilan spot valot joita Winlediltä ei valitettavasti löytynyt ja lopulta asensimme suihkuseinään Rautakaupasta ostetut pienet terassispotit. Jotka onneksi olivat valosävyltään samat kuin muukin valaistus.

3d-mallinnus kylpyhuoneen valaistuksesta

Kuva kylpyhuoneen valaistuksesta

Kylpyhuoneen suunnitelma ja toteutus.

Halusin tehdä valaistuksella sisustuksellisia elementtejä sekä luoda erilaisia tunnelmia tiloihin. Eteiseen löysin netistä ideakuvan lasketusta katosta epäsuoralla valolla ja lähetin kuvan Winledin valaistussuunnittelijalle Lauri Laineelle joka heti ymmärsi mitä olin tällä hakemassa. Kun vertaa suunnitelman ja toteutuksen kuvia niin vain valkoinen ulko-ovi muuttui puuoveksi tässä tilassa. Eteisen lattiassa on betoninharmaa iso-kivilaatta, jota nyt peittää vielä pahvisuoja. Haastavin osuus oli selittää ja piirtää timpurille alas lasketun katon rakenne ja tarkat mitat toteutusta varten, mutta olemme erittäin tyytyväisiä eteisen valaistusratkaisuihin.

3D-mallinnus eteisen kattovalaistuksesta Eteisen valaistussuunnitelma jossa epäsuora sekä kattovalot.

Kuva upotetusta eteisen kattovalaistuksesta päivänvalossa

Kuva eteisen valaistuksesta päivänvalossa

Toteutus eteisen valaistuksesta päivänvalossa.

Sisätöissä jäljellä enää kolme ässää; sähkötöitä, siivousta ja sisustusta. Seuraavaksi jännitetään miltä portaiden valaistus tulee näyttämään ja tietenkin miltä tuleva talomme näyttää rappauksen, paneloinnin ja valaistuksen jälkeen.

3D-mallinnuskuva omakotitalon ulkovalaistuksesta

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Annukka ja valaistuksen suunnitteli Lauri Laine.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 27.04.2018

Lue myös