Jo hyvin aikaisessa vaiheessa talon rakennusprojektia, aloimme pohtia valaistusta ja sen suunnittelun haastavuutta. Miten osaisimme suunnitella valojen paikat ja määrät niin, että valaistus olisi riittävä ja luonnollinen. Vanha kotimme oli hyvin hämärä, myös kesäisin ja täydessä valaistuksessa, joten meille oli tärkeää, että uuteen kotiimme saisimme kunnon valaistuksen. Suomessa ison osan vuodesta elämme hämärän ja pimeän keskellä, joten oikeanlainen valaistus on erityisen tärkeää.

Winledistä kuulimme ensimmäisen kerran Asuntomessujen alla, kun vanhempani olivat jo käyneet siellä ja huomanneet Winledin Bloggaa ja someta – kampanjan. He olivat vierestä seuranneet pohdintojamme valaistussuunnitteluun liittyen ja suosittelivat meille kyseistä kampanjaa.

Myöhemmin kesällä menimme itsekin messuille ja suunnitelmissa olikin etsiä Winledin ständi, jotta saisimme valaistussuunnitelmaa eteenpäin. Harmiksemme ständillä ei ollut edustajaa paikalla sinä päivänä, mutta nappasimme käyntikortin ja esitteen mukaamme ja seuraavalla viikolla ilmoittauduimme mukaan kampanjaan.

luonnoskuva suunniteltu valaistus

3D luonnos valaistuksesta kotiin

Itse prosessi käynnistyi puhelinpalaverissa, jossa kerroimme tulevasta talostamme sekä valaistukseen liittyvistä toiveistamme. Rakenteilla oleva talomme on moderni kivitalo, jossa valtaosa ulkoseinistä on ikkunaa. Kesällä kotimme on siis hyvin valoisa, mutta syys- ja talviaikaan valaistuksen tärkeys korostuu. Toiveissamme oli, että myös vuoden pimeimpinä aikoina pyykätessä, ruokaa laittaessa tai muita arkisia askareita tehdessä ei tarvitsisi harmitella valon puutteen takia. Toisaalta toivoimme, että tarpeen mukaan saisimme tunnelmaa luotua valaistuksen avulla, ja etenkin kylpyhuoneisiin ja saunatiloihin toivoimme myös epäsuoraa valaistusta.

Puhelinpalaverin jälkeen laitoimme talomme pohjakuvat sekä tärkeimmät toiveemme Erkalle sähköpostitse. Niiden pohjalta saimme takaisin valaistussuunnitelman havainnekuvineen. Havainnekuvat olivat todella hyvät, niiden avulla tilan ja valaistuksen roolin niissä näki konkreettisesti. Suunnitelmiin tehtiin vielä muutamia muutoksia, koska talonrakennus oli jo siinä vaiheessa, ettei kaikkia suunnitelmia ollut enää mahdollista toteuttaa. Pääasiassa prosessi oli todella mutkaton ja toimiva. Kun kaikki muutokset oli tehty kuviin, tilasimme valot ja siinä vaiheessa myös maksoimme ne.

olohuoneen 3D-valaistussuunnitelma

Havainnekuvista poiketen, valitsimme neliskulmaiset Kanna-valaisimet pyöreiden Liljojen tilalle. Ne ovat tyylikkäät ja ajattoman näköiset perusvalaisimet. Pyöreän Liljan ja suorakulmaisen Kannan välillä on asennettavuudessa suuri ero. Itse valaisimien asennuksessa ei ole eroa, mutta valojen mitoittaminen, linjaaminen ja rei’itys kattoon on huomattavasti hankalampaa Kannan osalta. Silti mielestämme Kanna oli meille oikea valinta.

Jo talon suunnitteluvaiheessa päätimme, että haluamme keittiön saarekkeen yläpuolelle sekä ruokailutilaan valaisinkiskot, jotta riippuvalaisimien paikkaa voi ajan kuluessa muuttaa. Harmiksemme Winledin valikoimasta ei löytynyt kattoon upotettavaa valaisinkiskoa, joten sen hankimme muualta.

katto ja sen havainnekuva

Tässä vaiheessa projektia olemme todella tyytyväisiä itse suunnitelmaan ja valaistus vaikuttaa juuri sellaiselta kuin toivoimme. Mielenkiinnolla odotamme miltä valaistus valmiissa kodissa ja arjen keskellä näyttää ja tuntuu.

Tämän vieraskynäkirjoituksen on kirjoittanut asiakkaamme Joni Kettunen.

Lue lisää Vieraskynä-artikkeleita täältä.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 10.03.2020

Lue myös