Olemme asuneet uudessa kodissamme nyt pari kuukautta. Tämän parin kuukauden aikana olemme huomanneet kotimme valaistuksen parhaimmat puolet; valoa on kaikkialla missä sitä tarvitaan, sitä on riittävästi ja valaisimet ovat tyylikkäät, mutta ei kuitenkaan liikaa huomiota herättävät.

Aikanaan valaistussuunnitelmia katsellessa mietimme, että onpas olohuoneessa monta valaisinta. Nyt käsitämme miksi; Olohuoneemme valaisimet on jaettu useampaan eri piiriin ja näin ollen isoon tilaan saa tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivan valaistuksen valittua. Harvemmin meillä kaikki olohuoneen valaisimet ovat yhtä aikaa päällä, eli sarjoihin kytkeminen oli hyvä ja energiatehokas ratkaisu.

Olohuoneessa on himmennettäviä LED-valoja

Suurimpaan osaan valaisimistamme halusimme ns. push dim -virtalähteen, joka mahdollistaa valon himmentämisen. Keittiössä ja makuuhuoneissa olemme käyttäneet himmentimiä eniten.

Lapsille lukiessa himmeä valaistus antaa riittävästi lukuvaloa, mutta ei häikäise lasten silmiä. Aamulla kun aikuiset heräävät ennen lapsia, saa keittiöön himmeämmän valaistuksen eikä valo herätä muita talossa olijoita.

Kohdevaloilla voidaan korostaa esimerkiksi takkaa

Kohdevalot valaisevat meillä takkaa ja muutamia yksittäisiä seiniä. Nämä valaisimet ovat oivia tunnelman luojia hämärtyviin syysiltoihin. Kun kohdevalot on suunnattu joko takkaa tai seinää kohti, eivät ne häikäise koskaan silmiin ja ne valaisevat juuri niitä kohteita jotka talosta halutaan nostaa framille.

Keittiössä on spottivalaisimet

Osa työskentelytiloista on meillä valaistu spoteilla ja osa led-valonauhalla. Keittiön saarekkeen päälle spotit sopivat, koska niillä on yhteneväinen muotokieli muiden tupakeittiössä olevien valaisinten kanssa.

Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa yläkaapistojen alle sijoitetut led-valonauhat luovat myös tasaista, suoraa valoa tasoille.

WC:ssä on käytetty epäsuoraa valoa

Yksi eniten pitämäni ratkaisu valaistuksessamme on vessaan laitettu liiketunnistimella toimiva epäsuora valo kaapiston alle. Led-valonauha syttyy vessan ovea avattaessa, on himmeä, ei häikäise silmiin, mutta tuo juuri sen verran valoa että yöllä näkee käydä vessassa koskematta yhteenkään valokatkaisijaan.

Lapsiperheessä, jossa yöllisiä vessakäyntejä riittää, tällainen on todellista arjen luksusta.

Ulkovalaistus on toteutettu Winledin Hydra-valaisimilla

Asuinrakennuksemme ulkovalot ovat jo paikallaan ja valaisevat talomme seinustat kauniisti. Kun piharakennuksemme valmistuu ja saamme asennettua loputkin pihavaloista, laitamme pihavalot käsikytkimien lisäksi toimimaan hämärä- ja kellokytkimillä. Tämä mahdollistaa valojen palamisen silloin kun kotoa lähtee tai kotiin saapuu.

Ulkovalot toimivat näin ollen automaattisesti haluamiemme kellonaikojen mukaan, mutta sammuvat aina kun ulkona on tarpeeksi kirkasta.

Meille valaisinten helppokäyttöisyys on tärkeää. Winledin valaisimilla ja hyvän sähkömiehen avulla kotiimme on saatu meidän arkeen sopiva, moderni ja käytännöllinen valaistus.

Artikkelin on kirjoittanut asiakkaamme Kristiina.

Voit myös tutustua hänen aikaisempaan juttuunsa heidän kodin valaistussuunnittelusta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 04.08.2020

Lue myös