Valaistussuunnitelman ottaminen osaksi omakotitaloprojektia ei aluksi ollut tehtävälistalla, mutta uudisrakentamisesta pohjatyötä tehdessä nousi eri somekanavissa kerta toisensa jälkeen esiin valaistussuunnitelman merkityksellisyys.

Edellisen asunnon ostopäätökseen vaikutti isosti luonnonvalon määrä asunnossa, joka myös omakotitalohaaveissa nousi toivelistan kärkipäähän, mutta jonka väistämättäkin joutuu puolet vuodesta korvaamaan keinovalolla.

Edellisen asunnon valaistusratkaisut oli tehty yksinkertaistaen ja näin ollen toiveissa oli selkeä muutos. Winledin Erkka Hurske vastasi yhteydenottopyyntöön ja suunnitteluvaihe saatiin pyöräytettyä käyntiin.

Valaistussuunnitelman esitietoja täyttäessäni korostin perusratkaisuja, sillä tahtotila oli taata riittävä valon määrä arkipäivän askareisiin. Tätä lähdettiin tavoittelemaan kiinteillä, värilämpötilaltaan 4000 kelvinin Iiris-sarjan valaisimilla. Himmenninten asentaminen melkein jokaiseen huoneeseen oli itsestäänselvyys, jotta valaisimista saataisiin kaikki hyöty irti.

Eteisen valaistus

Valaistussuunnittelun alkumetreillä mietin myös uuden kodin kriittisiä kohtia, joihin kaivattiin Erkan asiantuntemusta. Tällaisia olivat esimerkiksi makuuhuoneet vinokattoineen sekä paljon ikkunoita sisältävät oleskelutilat. Vaikka riittävä valaistus on vaatimus, tarkoitus ei kuitenkaan ole luoda akvaariovaikutelmaa ohikulkijoille.

makuuhuoneen valaistus

Lähtökohtaisesti on tärkeää miettiä etukäteen sisustusratkaisuja, kuten pintamateriaalien sävyjä, jotta valaistussuunnittelija pystyy suunnitelmaa tehdessään huomioimaan valon heijastumisen vaalean/tumman pinnan kautta. Lisäksi hahmotelma huonekalujen sijoittelusta olisi hyvä olla olemassa, jotta valon lähde voidaan sijoittaa niin, että se hyödyttää eikä häiritse.

Tästä esimerkkinä televisiotila, jossa luonnollisesti haluaa minimoida televisioruudun heijasteet sekä mahdollisen valonlähteestä tulevan häikäisyn.

toimiston valaistus

Winledin valaisinten ehdoton etu on laajan valikoiman lisäksi niiden kaunis muotoilu. Jotta valaistussuunnitelmasta saisi täyden hyödyn irti, suosittelen ehdottomasti selailemaan somekanavia ja tallentamaan kaikki kauniit valaistusratkaisut, jotta ne voi esitietojen yhteydessä välittää valaistussuunnittelijalle.

Suunnitelman muutostyöt ovat osa prosessia, mutta mitä paremmat pohjatiedot pystyy lähettämään ja havainnollistamaan toivelistaa, sitä nopeammin päästään hyvään lopputulokseen.

olohuoneen valaistus

Valaistussuunnitelma käytiin myös yhdessä sisustussuunnittelijan kanssa läpi, jotta hän pystyisi omassa työssään ottamaan valaistusratkaisut huomioon.

Näin jälkikäteen ajateltuna, jos jotain voisi tehdä toisin, ottaisin sisustussuunnittelijan jo alkuvaiheessa suunnittelutyöhön mukaan; tällöin olisi ollut mahdollista panostaa hieman erikoisempiin ratkaisuihin ja näin ollen luoda vielä enemmän huomiopisteitä valaisinten avulla.

Tämän artikkelin kirjoitti meidän asiakas Anneli.

Lue myös Annelin toinen artikkeli valaistussuunnittelusta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.10.2019

Lue myös