Meillä oli talo rakenteilla noin kaksi vuotta ja tuossa ajassa taisi perhekin kasvaa neljään. Rakennus paikaksi löysimme rauhallisen ja viihtyisän tontin maaseudulta. Rakennusprojekti kesti meidän kohdalla pitkään. Ainakin mitä vertaa tämän päivän projekteihin. Toki johtuen siitä, että olimme itse paljon tekemässä ja hommia ei tehty itsellemme kiireellistä aikataulua. Nyt olemme jo päässeet hetken asumaan uudessa kodissamme.

3D-mallinnuskuva keittiön valaistuksesta

Itse olen sähköalalla ja sitä kautta talotekniikan kanssa tekemisissä. Varmaankin tästä syystä itse halusin painottaa projektissa tekniikkaa ja niin myös valaistusta. Elikkä mielessä oli valaistus, joka taipuu moneen. Joka huoneeseen, jossa arjen askareet pyörivät haluttiin tehokas ja säädettävä valaistus. Tietysti tunnelmaa huomioimatta. Edellisessä asunnossa olikin ongelmana riittämätön valaistus kodinhoitohuoneessa ja keittiössä. Näihin sille laitettiin valoa heti riittävästi.

Ledi-valot olivat monestakin syystä meidän ratkaisu valaistukseen. Paikoin tarvittiin matalaa asennus syvyyttä hiukan ongelmallisimpiin rakenteisiin ja tähän ledeistä löytyi hyvin vaihtoehtoja. Myös matalampi lämmön säteily ahtaissa paikoissa o li hyväksi, esim. halogeeniin verrattuna. Valitsimme 4000k väri lämpötilan yleisvalaistukseen, joihin valittiin tehokkaat alasvalot. Tunnelmaa luomaan valittiin 3000k valaisimia, joissa pääosin käytimme roikkuvalaisimia. Ledit ovat myös pienitehoisia, mikä on hyvä asia, jos miettii esimerkiksi Dali-ohjausta valaistukseen. Niinpä meillä oli hyvin pitkälle mietittynä kodin valaistus. Puuttui vaan se viimeistelty suunnitelma valaistuksen sijoittelusta, valotehosta, valaisinmalleista jne.

3d-mallinnus huoneesta, missä taulut on kohdevalaistu

Tähän kaikkeen löytyi suuri apu asuntomessuilla, jossa törmäsimme Winledin kavereihin. Tuolta saisimme valaistussuunnitelman 30 mallinnuksineen ja laskelmat valotehosta. Eli juuri sen mitä kaipasimme omien ideoiden toteuttamiseen. Niinpä tartuimme tarjoukseen. Saimme suunnittelijaksi Laurin, joka tekisi suunnitelman toiveidemme mukaan. Suunnittelu oli sujuvaa ja päästiin Laurin kanssa hyvin käsitykseen siitä, mitä kaikkea valaistuksella halusimme. Yllätyin paljon 3D kuvista, kuinka siinä saatiin hienosti mallinnettua huoneet. Kuvat tehtiin arkkitehtikuvien pohjalta, joten siinäpä löysi paikkansa keittiökalusteet, huonekalusteita myöten.

Tässä kohtaa oli hieno suunnitella kohdevalaistus ja muu tunnelmavalaistus kohdalleen. Ideoita alkaa tulvimaan ihan eri malliin nyt, kun näkee 30 mallinnuksessa erilaisten valaistusratkaisujen vaikutuksen ja kuinka kalusteita ja esimerkiksi tauluja on helppo korostaa. No tauluja ei nyt vielä ole montaa tullut, mutta saatiinpa niillekin varaukset tehtyä.

3d-mallinnuskuva kattoon upotetuista valaisimista olohuoneessa

Meille suunniteltiin yleisvalaistuksen lisäksi kohdevaloja ja valaisin pistorasioita riippuvalaisimille, jotka toimivat sitten tunnelmavalaistuksessa. Tässä kohtaa huomattiin, kuinka jo muutaman watin tehoisella ledillä saa toteutettua riittävän valon tv:n katseluun tai vaikka yövaloksi taloon.

Nyt kun ollaan asuttu talossa pimeä syksyn aika ja talven alkuna, ollaan huomattu kuinka valaistusta tosiaan tulee säädettyä tilanteen mukaan. Välillä koko poppoo käpertyy olohuoneen sohvalle yhden roikkuvalon alle tai kun etsitään sitä kaikkein tärkeintä legopalaa koko valaistuksen alla.

Huomattu on, kuinka tärkeää oli suunnitella valaistus omien tarpeiden mukaan ja käyttää siinä ulkopuolista apua, antamaan tärkeitä havaintoja ja tuomaan täydennystä suunnitelmaan.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Juho ja valaistuksen suunnitteli Lauri Laine.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 21.03.2018

Lue myös