Kirkasta kotisi kaamosaikaan


Talvi tekee tuloaan, joka tarkoittaa myös, että kaamos lähestyy. Tänä aikana päivänvalo vähenee ja kodin valaistuksen todellinen tila alkaa näkymään.

Etäpalavereiden aikana kamerassa olisi hyvä näkyä muutakin kuin pimeitä ääriviivoja ja keittiössä olevat vitamiinipurkit erottuvat helpommin, kun valoa löytyy riittävästi.

Yle Tampereen Petri Lassheikki tapasi Winled Oy:n valaistussuunnittelupäällikön Antti-Pekka Mellinin ja kysyi, miltä nykyajan kotien valaistus näyttää ja tykätäänkö yhä asua entisajanmalliin hämärässä.

Vaikka tietoisuus valaistuksista ja sen ominaisuuksista on lisääntynyt, niin edelleen useissa kodeissa mennään vanhaan tyyliin, että yksi lamppu keskellä kattoa ja se riittää, Mellin sanoo.

Kuuntele koko haastattelu: https://areena.yle.fi/audio/1-50687304

Vinkit kaamoksen valaistukseeen

Tässä viisi huomiota miten kaamoksesta voi valaistuksella tehdä siedettävämpää:

1. Panosta laadukkaaseen valaistukseen

Valaisimilla on tärkeä rooli sisustuksessa sekä tunnelmanluojina ja tietysti myös valon tuojina. Varsinkin kaamosaikaan LED-valaisimien hyödyt nousevat esiin, kun valoja yleensä pidetään päällä pitempiä aikoja kuin kesäisin.

LED-valaisimien avulla kodin valaistus paranee ja energiaa säästyy.

Suosittelen panostamaan laadukkaisiin valonlähteisiin. Helppo tapa kodeissa on vaihtaa vanhat hehkulamput ja vanhemmat polttimot lediin. Tämä on myös pitkäikäinen ratkaisu, sillä LED-valaisimien käyttöikä on huomattavasti pitempi, Mellin kertoo.

2. Valaistuksella fysiologinen vaikutus ihmiseen

Valolla on fysiologisia vaikutuksia ihmiseen, sillä se virkistää ja vaikuttaa mielialaan sekä aktiivisuuteen – ja tietenkin näkeminen helpottuu, sanoo Mellin.

Ihmisen ympäröivän valon ominaisuuksien merkitys korostuu mitä enemmän aikaa vietetään esimerkiksi kotona tai toimistolla. Jos valaistus on huono ja muodostaa epämiellyttäviä varjoja tai häikäisyä, niin pitkäaikaisen työskenteleminen tai oleminen voi aiheuttaa helposti päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja väsymystä.

Värilämpötilaltaan 4000K on aktivoiva ja tehokkuutta lisäävä fysiologinen vaikutus, jonka vuoksi se on erittäin hyvä valinta työtiloihin.

3. Himmennyksellä ja valaistuksen ohjauksella luot erilaisia valaistustilanteita

Nykyaikana hyvän ja tasaisen valaistuksen lisäksi halutaan ohjata valoa, jolloin saadaan luotua erilaisia tunnelmia. Tekniikka on kehittynyt ja järjestelmiä on nykyään monenlaisia ja moneen budjettiin sopivia, Mellin toteaa.

Ennen valaistusta ohjattiin yksinkertaisesti katkaisimilla, mutta nykyteknologian mukana himmentimet ja erilaiset ohjausjärjestelmät ovat ottaneet paikkansa kodeissa.

Käytännössä älyvalaistus on järjestelmä, jolla valaistusta voidaan ohjata erilaisilla tilanteilla, tunnistimilla ja säätimillä. Yksinkertaisimpina tilanneohjauksina toimivat esimerkiksi kotona/poissa -tilanteet. Kun painetaan kotoa poistuttaessa päälle poissa -tilanne, sammuvat kaikki valaisimet automaattisesti, myös ne, jotka aamun kiireissä unohtui päälle. Tunnistimia voidaan lisätä järjestelmään, jolloin se tunnistaa onko ketään tilassa ja valot voidaan tarvittaessa sammuttaa tällöin automaattisesti. Tällöin valot ovat päällä vain silloin, kun niitä oikeasti tarvitaan.

4. Hyödynnä kausivaloja ja luo tunnelmaa

Pimeässä vuodenajassa on myös jotain tunnelmallista, kun se antaa mahdollisuuden hyödyntää myös muita erilaisia valaistusratkaisuita kuten kynttilöitä ja vaikka myös kausivaloja sekä valosarjoja.

5. Kirkas- ja sarastusvalolla helpotusta heräämiseen

Erityisesti kirkasvalolamppu auttaa pahimpaan kaamossynkkyyteen, kun se korvaa puuttuvan talven pimeään aikaan luonnonvalon. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kirkasvalon käyttäminen ja hyödyntäminen lisää energiatasoa sekä vireystilaa päiväsaikaan.

Heräämistä voi helpottaa käyttämällä sarastusvaloja, joita voidaan hyödyntää päivittäin. Sarastusvalon määrä on hyvä säätää lisääntymään asteittain. Herätyskellon ja sarastusvalaisimen yhdistelmä luo aamun sarastusta vastaavat olosuhteet. Tällä tavalla on mukavampi herätä ja päivien hämäryydessä toimiminen helpottuu.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 23.11.2020

Lue myös